Стърготини за градината: ползите и възможните вреди

Повечето градинари твърдят, че използването на дървени стърготини е само от полза. Но всеки тор трябва да се използва съгласно правилата. Ако ги нарушите, вероятността от увреждане на растенията е много по-голяма от възможните ползи. Освен това, това се отнася и за дървени стърготини.

Обща информация

Поради наличието си дървените стърготини са придобили огромна популярност сред градинарите и се използват широко като тор, мулчиране или разхлабване на земята.

Стърготията има положителен ефект върху култивираните растения, тъй като по време на разлагането те образуват въглерод, което значително активира благоприятната микрофлора в почвата.

За приготвянето на торове можете да избирате стружки от почти всички видове дървета. Единственото ограничение е дървесната дървесина, употребата им е много трудна, тъй като те гниет дълго време. Но използването на иглолистни дървесни стърготини в градината също благоприятно засяга растенията.

Ползи

За да могат дървесните отпадъци да дадат градински култури само на полза, е необходимо да се използва правилно . Не се нуждаете от голям брой дървени стърготини.

Най-добрият начин да ги използвате е да запълнят земята с тях, когато дойде пролетта. По този начин е възможно да се предотврати изпаряването на влагата от почвата, както и да се поддържа необходимия микроклимат. В този случай, чиповеизползва се под формата на мулчиране, преди всяко кацане е необходимо да се копае земята.

Ако растенията са малки семена, тогава трябва да добавите малък слой дървени стърготини. Ако е храсти или големи градински култури, тогава се напълва дебел слой. Използвайте чипове, които не са много груби, колкото по-малки, толкова по-добре.

Препоръчва се леглата два пъти в годината - с настъпването на пролетта, както и след подрязване. Изсипете необходимата площ, слоят се прави с дебелина (10–15 cm). От горе трябва да се излее целия състав на постелята и карбамида. През есента, само трябва да актуализирате мулч - да излее допълнителен слой отгоре.

Основно предимство на мулчирането:

 • Продължителното засушаване не засяга растежа на растенията.
 • Слънцето не уврежда кореновата система.
 • Плевелите почти напълно изчезват.
 • Земята под слоя на мулч ще бъде разхлабена, осигурявайки въздушен достъп до кореновата система.
 • За тези полезни бактерии е много по-лесно да се размножават.

Друго предимство е, че дървесните отпадъципредотвратяват възпроизводството и развитието на вредни насекоми , по-специално колорадския бръмбар. Това се дължи на факта, че те образуват етерни вещества и смоли, които са вредни за паразитите, като ги плашат. Изсипете малък слой чипс между леглата, той трябва да се актуализира на всеки 4 седмици.

Дървесните отпадъци също се използват през зимата - тезащитават градинските култури от ефектите на замръзване .

Използването на чипс в градината не завършва самомулчиране, защита от замръзване и тор на земята. Градинари за отглеждане на разсад отдавна оцениха ползите от тази почва:

 1. За влажни дървени стърготини, смесени с азотен тор, разпръснете семената на разстояние около 5-6 cm.
 2. След като са покрити с друг малък слой дървени стърготини и полиетилен и са пренаредени в топло помещение.
 3. Когато семената покълнат, разсадът се прехвърля в прохлада и се изчаква развитието на първите истински листа.
 4. След гмуркане разсадът трябва да бъде трансплантиран в обикновена почва.

За общо подобряване на състоянието на земята най-добре е да се изберат самоизгнили дървесни отпадъци . Ако дървените стърготини са пресни, тогава преди употреба те трябва да се смесват с торове, които са съставени от азот. За тази цел най-често се използва амониев нитрат. За да стане процесът на дебат много по-бърз, не е необходимо да се използва само селитра. Експертите съветват просто да се разбърква стружки с отпадъци.

Не всички дървесни отпадъци могат да се използват за мулчиране. Например, иглолистните видове трябва да се използват много внимателно, тъй като значително количество от тях може да доведе до подкисляване на почвата. Но те са широко използвани в зеленчукови градини, защото те се изсипват между хребетите, създавайки пътеки. За растенията за мулчиране най-добрият вариант е да се използват дървени стърготини от широколистни дървета.

Вреди

Прякото дървени стърготини не е опасен продукт. Увреждането на градината може да доведе до неправилна употреба:

 • Опасни за градината култури са дървени стърготини от продукти, които съдържат формалин, боя или лак. Тези дървени стърготини не могат да се използват като тор или като мулч.
 • Добавянето на дървесни отпадъци в почвата изискваваруване , тъй като те подкисляват почвата. Цвеклото, зеле, моркови, чушки, чесънът ще растат слабо на тази почва.
 • Необходимо е внимателно да се покрият градинските култури, за да се предпази от замръзване с дебел слой дървени стърготини - слой отдолу ще изгният и горната част ще остане непроменена. Това има отрицателен ефект върху корените на растенията.
 • Дървесните дървени стърготини трябва да се приготвят за поне една година.

Съвети и правилно използване

Използването на свежи стружки за подобряване на земята е забранено . Само напълно изгнили субстрат ще ускори развитието на растенията и ще увеличи добивите. Стърготини в естествени условия ще perepreyut в рамките на 2-3 години, но има начин за обработка на стружки за един месец в полезно вещество, което е подходящо като тор за растенията.

Изисква се дебело пластмасово фолио. Налейте слой (около 20-25 см) от дървесни отпадъци, добавете малко количество карбамид и го полийте добре. Кофата с чипове ще се нуждае от:

 • Една трета от една кофа с вода.
 • 80 g карбамид.
След това се разстила друг слой полиетилен и към дървените стърготини се добавя карбамид и се полива обилно. Така че трябва да направите4-5 пъти , след това плътно завъртете всичко с филм и си тръгнетеза един месец. Този тор може да се използва вместо тор.

2-3 години употреба на този продукт и можете да видите колко по-добра е почвената структура на леглата. След това няма да е необходимо да купувате специални почвени смеси за фиданки или стайни растения, можете да направите субстрат у дома, като добавите необходимите компоненти.

Заключение

Предимствата на дървени стърготини са много по-големи, за разлика от недостатъците. Тъй като ефективността на дървесните отпадъци силно зависи от правилността на тяхното използване, а в ръцете на опитен градинар всеки инструмент е полезен.