Ползите и вредите от кисели краставички за тялото

Представянето на славянска кухня без кисели краставици е почти невъзможно. Това е не само едно от любимите ни храни, но и много популярен компонент от безброй ястия. Въпреки това, когато става въпрос за ползите и опасностите от кисели краставички за нашето тяло, а потребителите имат въпроси, определено е трудно да им отговорим.

Как се различават кисели краставички от другите зеленчуци?

Разбира се, самото наименование „кисели краставици“ ясно показва, че това не е същото като обикновените краставици. Това е ястие от славянски и немски кухни, според рецептата на които се осоляват пресни краставици, като се добавя голямо разнообразие от подправки. Продуктът се съхранява в саламура от няколко седмици до няколко месеца.

Солени и кисели краставици не са едно и също нещо! Марината на основата на оцетна киселина се използва за второто.

Как точно засоляването променя свойствата на този зелен плод?

Помислете за положителните качества на киселите краставички:

 • По време на приготвянето на съда се извършва процесът на ферментация, в резултат на коетосе образува голямо количество витамин B и C . Витамините от група В, както е известно, са необходими за организма, за да регулират процеса на метаболизма, да запазятцелостта и работата на нервната система, както и да формират устойчивостта на организма към стреса. Що се отнася до витамин С, той също допринася за работата на нервната система и едва ли има някой, който да не знае за ползите от този витамин за имунната система и че високите нива на витамин С предпазват тялото ни от отрицателното въздействие на околната среда и в периода на заболяване помага за борба с вирусите и инфекциите. И това е само малка част от казаното за ползите от тези витамини.
 • Плодовете, които са преминали през процеса на осоляване, допринасятза увеличаване на апетита . Съгласете се, че ако сте изяли дори една малка краставица, имате ли несъзнателно желание да ядете още един, да добавите гарнитура и т.н.? И това се случва доста често. Освен това, това ястие хармонично хармонизира с много други, създавайки палитра от вкусове. Понякога някои педиатри препоръчват на децата да се дават някои краставици преди хранене, в резултат на което те са по-малко палави и по-добре ядат.
 • Много процеси в организма се извършват чрез метаболизъм. Солените краставици съдържатмикроелементи от фосфор и желязо , които помагат на кръвта да пренася витамини, минерали и др. В цялото тяло и да насища с тях всички групи органи. Това също води до факта, че това ястие често е включено в състава на различни диети.
 • Ако говорим за диети, не би било излишно да се каже, че яденето на чиния можеда помогне да се коригира фигурата . Всеки зеленчук е известен с наличието на фибри в състава си, включително и нашия.зелени плодове. Те съдържат толкова високо ниво на фибри, че гладът е потиснат в невероятно кратко време. Освен това, в зависимост от характеристиките на организма, осолените краставици могат да имат леко слабително действие .
 • Това не е единственото полезно качество на влакната. Той също такаима положителен ефект върху работата на стомаха и черватаи спомага за регулирането на храносмилането. И липсата на проблеми с храносмилането - залог за благосъстояние.
 • Много потребители твърдят, че употребата на продукта действа като антидепресант. Това се дължи на голямото разнообразие на витамин А в плода, а краставиците могат действително да имат успокояващ ефект. Но не ги злоупотребявайте.

Отрицателни фактори на продукта

Солените краставици могат да окажат отрицателно въздействие върху организма:

 • Това ястие може да имаопустошително действие върху стомаха . Не, това не е в противоречие с описания по-горе факт. Ако в стомаха няма патология, употребата на краставици ще ви бъде от полза. Но при съществуващите заболявания киселината, съдържаща се в продукта, може да послужи като дразнител и това заплашва поне неприятните усещания и лошото здраве.
 • Също така, зелените плодове могат да причинятсъкрушителен удар на бъбреците . Поради факта, че те съдържат голямо количество сол, това пречи на работата на бъбреците, чиято цел е да се отстранят излишните течности от тялото.
 • Какказа се, че малки количества кисели краставички стимулират апетита на детето. Но в големи количества тази полза може да се превърне в увреждане, например при дете, бъбреците и стомаха ще страдат. Особено ако позволявате на децата да използват кисел сок, чието тяло дори не е напълно оформено.
 • Наляганетое предмет на отделно обсъждане. Ако вече сте имали някакви проблеми в тази област, честата консумация на кисели краставички може да влоши положението. И никога не може да се предскаже в каква посока ще променят промените: натискът може да се повиши и да падне.
 • Не забравяйте завредата от киселината на тази чиния за зъбите . Зъбният емайл е може би една от най-уязвимите области на тялото. В света, като цяло, много малко продукти, които не биха навредили на емайла, и това не е преувеличение. Кафе, сода, сладкиши, кисели плодове и сокове, твърде студени или топли напитки и ястия - всичко това унищожава зъбния емайл, а не всеки може да си позволи възстановяването. Солени краставици с високо съдържание на киселина се появяват тук почти на преден план.

Съвети за употреба

Безспорно може да се каже, че плюсовете и минусите на консумацията на тези зеленчуци се балансират. Следователно те са на стойностумерена сума . И тъй като те са толкова прекрасни, комбинирани с други продукти и ястия, защо да не се възползвате от това, за да намалите възможните рискове от увреждане на тялото? Например, в зеленчукова салата можете да добавите магданоз или сусам, коетоПодобрете емайла. Кой може да се откаже от кисели краставички с картофи? Но не само картофите също допринасят за работата на червата и стомаха, а също така има лек диуретичен ефект. По принцип почти всяка гарнитура може да потисне негативното влияние на киселите краставички.

В заключение може да се каже, че такъв популярен продукт като кисели краставички причинява изключително малка вреда на тялото. В по-голямата си част всичко зависи от това колко често и колко много ги използвате. Но е невъзможно да се отрече фактът, че той е едновременно вкусен и здравословен продукт. Единственото нещо, което наистина си струва да се тревожите е как тези зеленчуци могат да повлияят на налягането и състоянието на стомаха. В други случаи можете да намерите компромис, а употребата на краставици няма да ви създаде дискомфорт.