Доматен сок: ползите и вредите

Доматеният сок е често срещан в диетата на повечето хора. И това не е само защото ви позволява да се отървете от чувствата на глад и жажда от доста дълго време, а полезните елементи в него ще бъдат полезни за хора от всички възрасти. И така, каква е цялата гама от полезни свойства и кой по-добре да се въздържа от неговото използване? Анализираме по-долу.

Калории и състав

\ t

Доматеният сок съдържа голямо количество здравословни хранителни вещества, витамини и минерали, а именно:

 • Аминокиселини , допринасящи за укрепването на мускулната система.
 • Ензими , които играят важна роля в храносмилателния процес.
 • Захари от растителен произход , които лесно се усвояват и не пораждат инсулин в кръвта.
 • Влакно , което подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт.
 • Каротеноиди , чието действие е подобно на антиоксидантите и е насочено към борба с промените в организма, свързани с възрастта.
 • Витаминен комплекс , който освен витамини включва аскорбинова и фолиева киселини.
 • Минерални вещества , включително магнезий и калций, фосфор и други.

Хора, коитодават голямо усилие и време за поддържане на здравето и фитнеса.Важно е да се знае какво е калорийното съдържание на продукта. Така калорийното съдържание на 100 g сок не надвишава20 kcal , което е много малко. За сравнение, съдържанието на калории в портокаловия сок може да достигне50 kcal . Ето защо доматен сок се препоръчва да се включи в диетичното диетично меню.

Полезни свойства

Ползите от сока се дължат на включените хранителни вещества. Лекарите се съгласиха, че сокът от домати трябва да бъде включен в диетата и затова:

 • Изпълнява катодобро средство за предотвратяване на много болести , особено тези, свързани с недостиг на витамин С.
 • Допринася заподобряването на стомашно-чревния тракт .
 • Подобрява храносмилането , храносмилането. Сблъсква се с проблеми като подуване и образуване на газ.
 • Извършва средство за запек.
 • Съставните елементи допринасят за по-доброто усвояване на желязото от тялото , в резултат на което се препоръчва за анемия, понижено ниво на хемоглобина. Изненадващо, доматен сок може да бъдедобро средство за махмурлук , тъй като намалява главоболието, облекчава други симптоми.
 • Идеален за хора, чиято работа най-вече предполага седнало положение, тъй като тойсе бори с проблема с кръвните съсиреци .
 • Показани за хора с диабет, защотоспомагат за намаляване на нивата на кръвната захар .
 • Осигурявадействие къмпо-ниско кръвно налягане, кръвно налягане .

В допълнение към всичко това, учените са открили, че използването на доматен сок може да намали риска от рак, както и да стане колега в периода на борба с такова сериозно заболяване.

Тъй като може да се проследи, има много полезни свойства и всички те са от различно естество и са насочени към всички системи на тялото.

Противопоказания

Както знаете, всичко е добро в умереността. Също така с доматен сок, който няма особена вреда за тялото, но има редица противопоказания за тесен кръг от хора. Това включва тези, които страдат:

 • Проблеми със стомаха и дванадесетопръстника.
 • Панкреатит и гастрит в остра форма.
 • Холецистит.

Освен това е оптимално да се консумира доматен сок преди хранене и това правило се прилага абсолютно за всички.

Особености на употреба от жени по време на бременност и кърмене

Най-напред трябва да се каже, че няма забрана за доматения сок за бременни жени и тези, които кърмят. Но трябва да се вземе под внимание фактът, че при детето може да възникне алергична реакция. Затова е необходимо да го въведете внимателно, внимателно проследявайки реакцията на собственото ви тяло и бебето, чиято храна все още е кърмеща.

Оптимално използване на домашно приготвен пресен сок, тъй като не съдържа ненужни патогенни елементи, консерванти и багрила.

Особености на използване от деца

Педиатрите препоръчват, както вВ предишния случай използвайте само домашно приготвен сок. Тогава и само тогава ползите от него ще бъдат максимално увеличени.

Но е важно внимателно да се следи реакцията на организма към сок, тъй като може да има повишаване на киселинността на стомаха, което ще доведе до дразнене на лигавиците, нарушаване на стомашно-чревната система.

Най-добрата възраст, от която доматен сок може да бъде въведен в диетата на детето, е 2 години. Освен това трябва да се въвежда постепенно, като се започне с чаена лъжичка напитката.

Вреди

Първо, необходимо е да се разбере, че вредата от доматен сок може да се получи само акопрекомерната му консумация . В същото време тя може да предизвика повишаване на киселинността на стомаха, в резултат на което може да настъпи влошаване на заболяванията на стомашно-чревния тракт.

Степента на употреба и съвети относно избора на сок

\ t

Понятието за процент на потребление се прилага само за малък кръг от хора, страдащи от изброените по-горе болести. Оптимално, ако е включено в главното меню около три пъти седмично. Поради голямото количество хранителни вещества доматен сок е в състояние да изпълнява всички същите ползи, а не вреда.

Но преди да пристъпи към директна употреба, сокът трябва да бъде избран. Идеален пресен сок с пулпа от свежи плодове. Съхранявайте сокове имат един и същ вкус, но са значително по-ниски от домашно по отношение на хранителни вещества и витамини. Ето защо е важно внимателно да се проучи етикета и да се избере продукта с маркировката "прясно изцедена" и "директна екстракция".тъй като в него концентрацията на желаните елементи е близка до нормалната.

След като комбинирате всичко по-горе и малко допълнение, можете да извлечете няколко правила, които ще улеснят избора:

 1. Предпочитат пряко изцедения сок.
 2. Внимателно проучете състава и обърнете внимание на стойността на въглехидратите. От двете възможности трябва да изберете този, в който въглехидратите са по-малко, защото това означава, че продуктът е направен абсолютно без захар или с малко количество.
 3. Прегледайте опаковката за наличието на вдлъбнатини и драскотини, както и за различен вид повреда.
 4. Предпочита се продуктът да се дава с пулп, защото той е богат на фибри, полезен в процеса на храносмилането.

Въз основа на гореизложеното може да се каже с увереност, чеползите от сок от доматено вино са безспорни , поради което включването му в диетата е изключително важно и не трябва да се пренебрегва. Оптимално е да ги допълвате с вечеря или да изваждате като отделна закуска в комбинация с пълнозърнест хляб или бисквити. Тялото ще реагира на такава помощ, в резултат на което работата на повечето системи от вътрешни органи ще се подобри.