Натриев цикламат: полезни свойства и вреда

Натриев цикламат е синтетична хранителна добавка ( E952 ), използвана като подсладител при приготвянето на храни, сладкарски изделия, напитки и фармацевтични продукти.

Продуктът, чиято сладост надвишава сладостта на обикновената захар 50 пъти, най-често се използва от хора, които контролират телесното си тегло. Или тези, които отказват да ядат сладкиши поради затлъстяване или наднормено тегло.

Натриев цикламат (Е952) - какво е това?

Синтетичният подсладител E952 се появи, благодарение на случайността, през 1937 г. И оттогава, повече от половин век, тази хранителна добавка се използва успешно, когато обикновената захар не е желателна.

Това вещество е пуснато за първи път на пазара в аптеките, на прах или в таблетки. В момента хранителната добавка е станала по-достъпна и може да бъде закупена в почти всеки супермаркет.

Белият прахообразен продукт, който няма ясно изразена миризма, много прилича на захарта, ное 10 пъти по-сладък от сладостта . Поради факта, че подсладителят практически няма гликемичен индекс, той не може да повлияе нивото на глюкозата в кръвта.

По тази причина натриев цикламат се използва от хора с диабет.и тези, които искат да водят здравословен начин на живот и да водят борбата с излишни килограми тегло.

Използване на хранителна добавка

\ t

Този аромат се използва успешно във фармацевтичната промишленост за подслаждане на хапчета, смеси и суспензии. Не можеше да пренебрегне такава прекрасна продуктова и хранителна индустрия.

Ниската цена и фактът, че E952 е по-сладък от захарното цвекло, фруктозата или естествения мед, прави това вещество най-предпочитано. Използва се в производството на сладки газирани напитки, ликьори и тинктури с плодов вкус.

Не се прилага без добавка към ароматизаторите и производство на сладкарски изделия. Натриевият цикламат се използва за приготвяне на сладкиши, сладкиши, шоколад, мармалад, бяла ружа, сладкиши и сладкиши. Високата разтворимост на продукта позволява да се използва вместо захар в топли напитки (чай, кафе, какао).

В млечните продукти E952 се използва за производство на сладолед, плодови кисели млека, извара и кондензирано мляко. В допълнение, този продукт е на разположение на рафтовете на супермаркетите, трябва да се отбележи неговото ниско съдържание на калории.

Нискокалоричното съдържание и липсата на гликемичен индекс правят храните, приготвени с хранителната добавка E952, много привлекателни за диабетици и хора с прекомерно телесно тегло.

Ползи от заместител на захарта

Преди да се въведе заместител на захарта, неговото въздействие върху човешкото тялое изчерпателноизследвани . В някои страни натриевият цикламат се счита за вреден компонент. Например в Съединените американски щати тази хранителна добавка е забранена за употреба още през 1969 година.

Съществуват обаче и положителни отзиви на изследователите, според които това вещество има очевидни полезни свойства. Въпреки факта, че продуктът е създаден по химичен (изкуствен) метод, той е компонент, който може да се използва за производството на храна в чист вид.

Освен това добавката има доста висок индекс на сладост, което позволява да се използва в малки количества. Веществото се екскретира добре от тялото, без да му причинява вреда.

Като независим продукт добавката E952 не се използва. Не е необходимо също да се разглежда като вещество, което може да повлияе на здравето на диабетици или хора, страдащи от затлъстяване.

Един заместител на захарта е предназначен да облагодетелства онези хора, които по една или друга причина трябва да се ограничат до употребата на захар и традиционните захарни сладкиши. Положителните свойства на хранителната добавка включват:

 • Нискокалорични , позволяващи употребата на продукта в диетата.
 • богат сладък вкус, благодарение на който добавката може да се използва в малки количества.
 • Добра разтворимоств немастни течности, което позволява разширяване на гамата от продукти, където може да се използва.

Възможна вреда ипротивопоказания

За да не нанесе натриев цикламат вредно за здравето, е необходимо то да се използва стриктно при спазване на допустимите норми. Дневната доза не трябва да надвишава10 mg на 1 kg тегло . Това означава, че лице, което има телесно тегло от около 70 kg, не трябва да консумира повече от 0,7 g сладка субстанция на ден.

Прекомерната консумация на хранителна добавка може значително да увреди здравето и да предизвика нежелани отрицателни ефекти:

 • Нездравословна подпухналост.
 • Метаболитни нарушения.
 • Сърдечно-съдова патология.
 • Отказ на бъбреците и пикочната система.
 • Алергични реакции (уртикария, кожни обриви).
 • Стомашно-чревни нарушения.
 • Замаяност, главоболие.
 • Гадене, повръщане.

Нежеланите реакции могат да бъдат причинени не само от предозиране на хранителна добавка. В случай на индивидуална непоносимост, може да има и негативни реакции от организма.

При употребата на натриев цикламат за възрастни хора, бременни жени и кърмещи жени трябва да се внимава изключително внимателно. Същата предпазливост се прилага и за деца на възраст от 65 до 12 години .

Ако е необходимо да се използва компонент, който замества захарта, е възможно да се избере друг аромат, включително от категорията натурални продукти.

Заключение

Натриев цикламат не е средство за лечение на диабет или затлъстяване. Ако е необходимо, може да се използва като продукт без захар.с нискокалорични.

Употребата трябва да се извърши в рамките на допустимия процент на употреба и да се консултира стриктно с Вашия лекар.