Черен касис - ползите и вредите за здравето

Черно френско грозде, което расте на почти всеки двор, е истинско хранилище на витамини, минерали и други вещества, които са изключително полезни за организма. Употребата на тази ягода е широко използвана: конфитюри, от които се правят компоти и отвари се приготвят от листата. Използва се в козметологията. Въпреки това, в някои случаи, използването му неблагоприятно засяга тялото.

Какво е касис

Черното френско грозде е храстово растение, което принадлежи към семейството нацариградско грозде . Общо имаповече от 150 вида в света , които растат на почти всички континенти, като предпочитат райони с умерен климат. Не е лесно да се срещнете с диво растение, но е възможно - расте в широколистни гори, покрай бреговете на реките, в блата. Много по-често може да се намери в градините, като култивирано растение.

В нашите градини този храст рядко растенад един метър и половина . Листата са ароматни, имат специфична миризма. В условията на централна Русия, растението започва да цъфти през май, а през юли се появяват първите плодове. Те са черни блестящи плодове с диаметър до 1 см.

Плодовете са сладки, с наличие на лека киселинност, както и листата със специфичен аромат. Нищо чудно, че името на тези плодове се случваот старото руско "касис", което буквално означава "силна (силна) миризма".

Ползи

Черно френско грозде е изключително полезно за тялото - плодовете и листата на това растение съдържат огромно количество полезни вещества, необходими за нормалното функциониране на организма.

 • Високо съдържание на витамин C . Витамин С е жизненоважен за поддържане на човешкото здраве. Аскорбиновата киселина е необходима за правилното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове и осигурява гладкото функциониране на имунната система. Като консумирате само 20 плода, можете да посрещнете дневната нужда от това вещество. Въпреки това, най-високото съдържание на аскорбинова киселина в листата на това растение. Ето защо, по време на настинка, грип и за да се предотвратят тези заболявания, е полезно да се приложи отвара от листата.
 • Противовъзпалителни и антипиретични ефекти . Употребата му при настинки също е оправдана от факта, че тя ще помогне за намаляване на температурата, премахване на болката и неразположението и по този начин по-бързо се справя с болестта. Листата на растението имат най-голям ефект.
 • Диуретични свойства . Плодът на растението е естествен диуретик. Диуретични вещества, съдържащи се в плодовете, помагат да се отървете от излишната течност в тялото, премахвайки подуването. Те са особено полезни за тези, които страдат от заболявания на бъбреците, сърцето и пикочната система.
 • Високо съдържание на естествени захари . Съдържанието на глюкоза и фруктоза в касис има положителен ефектна кръвната захар, което води до нормални стойности. Количеството им в плодовете е толкова високо, че от тях могат да се приготвят различни сладкиши, които поради съдържанието на естествени захари в тях могат да бъдат безстрашно консумирани от диабетици.
 • Антимикробно действие . Растението има ефективно бактерицидно действие. Има рецепти, предписващи да се гаргара сок от тези плодове, разредени с вода, в гърлото на тонзилит, фарингит, стоматит и други инфекциозни и възпалителни заболявания на устната кухина и фаринкса.
 • Възможно е употребата в козметологията . Високото ниво на хранителни вещества в плодовете и листата на растението може ефективно да се справи с кожни проблеми (освобождаване от акне, акне, прекомерна пигментация и омазняване) и коса.

Вреди

Въпреки всички ползи от това растение, в някои случаи употребата му може да бъде вредна за организма.

 • Предизвиква алергии . Черен касис, макар и да не се прилага за продукти, които често причиняват алергии, обаче, появата на нежелани реакции след употребата му не са рядкост. По правило тя не е много изразена и се проявява като кожни реакции (екзема на уртикария).
 • Увеличава съсирването на кръвта . Забелязва се, че използването на плодове и листа значително увеличава плътността на кръвта, увеличава броя на тромбоцитите и ускорява протромбиновото време. За здрави хора този ефект може да бъде полезен, но за пациенти, склонни към образованиетромб и при това заболяване, като тромбофлебит, това свойство е опасно.
 • Ефект върху киселинността на стомаха . Черен касис променя киселинността на стомаха, така че за тези, които страдат от заболявания, причинени от повишено киселинно съдържание, прекомерната консумация на плодове е нежелана, тъй като това може да доведе до влошаване на заболяването.
 • Ограничена употреба при деца . При малки деца SHE може да предизвика проблеми с храносмилането, както и различни видове алергични реакции. Ето защо, в детството, количеството на консумираните плодове трябва да бъде ограничено до 100 грама на ден.
 • Ограничен по време на бременност . Състоянието на бременността изисква специален подход към диетата на бъдещата майка. Черно френско грозде има много полезни вещества, които са полезни както за жените, така и за децата. Въпреки това, употребата му трябва да бъде ограничена, тъй като плодовете имат широк спектър от въздействия върху организма и могат да доведат до нежелани реакции, когато са неконтролирани.

Как да ядем черно грозде

На първо място, плодоветесе оценяват . Ягодите могат да се консумират сурови, както и да се подлагат на различни обработки: правят конфитюр, плодови напитки, плодови напитки, смилайте със захар, изстисквайте сока.

Използват се и листа: пресни, могат да бъдат сварени с чай или самостоятелно, както и сушени за зимата.

Пъпките и храстите се използват като съставки в различни народни рецепти.

Също така растениеприложимо къмкозметологията . Маските са изработени от плодове, а листата се използват за приготвяне на отвари за измиване на косата.

Заключение

Черен касис е полезен продукт, чието използване е изключително полезно за здравето. Въпреки това, всичко трябва да бъде в умереност: ако има зрънце без ограничения, то може да бъде вредно. А за някои заболявания не се препоръчва да го използвате изобщо без консултация с лекар.