Черен пудинг - ползите и вредите

Кръвната наденица е доста популярен продукт в много страни. Това не е само вкусно, доста лесно приготвено ястие, но и хранилище на много полезни витамини и микроелементи. Въпреки това, въпреки всичките си положителни качества, кръвната наденица също има няколко недостатъка.

Състав и видове кръвни продукти

\ t

Това ястие дължи своя произход на определен гръцки готвачAthenaeus . Името на ястието „кървава наденица” (или просто „кръвен сак”) говори само за себе си: основната съставка на продукта е, разбира се, кръв.

Обикновено кръвта от едър рогат добитък се използва за приготвяне на кръвоносни съдове, но това не е предпоставка, тъй като всяка кухня има свои собствени правила. Продуктът може да бъде приготвен и от мляно месо по преценка на онези, които готвят и консумират.

В колбаса често се добавят и зърнени храни, свинска мас, лук. Не правете без подправки. На Канарските острови популярна е сладка морцилия (испанска кръвна наденица), която включва стафиди, канела и бадеми.

В Латвия и Финландия при производството на палачинки млякото се заменя с кръв. Всяка рецепта е индивидуална и уникална. Кръвоносните съдове се сервират както горещи, така и охладени.

Защо е толкова полезно да се ядечерен пудинг?

Кръвната наденица съдържа много полезни вещества, например витаминиB9, B12, E, D, PP , както и микроелементи от калий, калций, желязо, фосфор, магнезий, натрий и други. В допълнение, в състава му има много аминокиселини. В зависимост от кръвната наденица, енергийната му стойност варираот 275 до 379 ккал на 100 грама . Какви ползи дава тялото?

 • Първо, този продуктподобрява състава на кръвта . Групата витамини В подобрява качеството и количеството на червените кръвни клетки, както и повишава нивото на хемоглобина.
 • Кръвната наденица емощно оръжие срещу анемияи е подходящо както за хората, така и за животните. Често ястието просто трябва да включи в диетата на донорите, жертвите, които са претърпели много загуба на кръв, тежки операции и пациенти, които са преминали химиотерапия.
 • Редовната консумация на кръвопийцинормализира работата и следователно състоянието на централната нервна системаподобрява общото благосъстояние на човека.
 • Съставът на това ястие съдържаголямо количество протеин , който укрепва ноктите и косата.
 • Кръвната наденицастабилизира работата на панкреасаи подобрява имунната система.
 • Наличието на фосфор помагада укрепи хрущяла и костите .
 • Това ястие се препоръчва и запредотвратяване на появата на рак .
 • Този продукт трябва да се консумира.За тези, които планират бременност и очакват дете, тъй като през този период тялото на жената става много крехко и нестабилно, често се наблюдава намаляване на хемоглобина. Но има нужда от кръв в разумна сума .

Как може този продукт да навреди на тялото?

Както бе споменато по-горе, този продукт има някои отрицателни свойства. Когато се консумира кръвна наденица, внимавайте:

 • Проблеми с храносмилателната система . Кръвта наденица се счита за продукт, който е доста твърд и дългосмислен. При наличие на заболявания на стомаха или храносмилателни проблеми трябва да бъдат изключени от диетата на този деликатес, в противен случай рискувате да спечелите поне дискомфорт и влошаване на здравето.
 • Отрицателни последици за редица съществуващи болести . Такива заболявания включват хепатит, атеросклероза, чернодробно заболяване, тромбоза и др.
 • Отравяне . Като се има предвид недобросъвестността на някои производители и собственици на търговски обекти, много е лесно да се препънат в продукти с лошо качество или с изтекъл срок на годност. Последиците са трудни за прогнозиране. В най-добрия случай ще излезете с леко неразположение, в най-лошия - сериозно влошаване на състоянието и заболяване, което изисква хоспитализация.
 • Грешки в независимото производство на кръвни колбаси . Повечето хора са свикнали да мислят, че домашните продукти са гаранция за сигурност. Въпреки това можете да получите развалени съставки или да не следвате правилата на техниката.подготовка, което също може да доведе до ужасни последици. Най-честите от тях са хелминти и салмонелоза.
 • Обезценки с наднормено тегло . Не се препоръчва употребата на кръв за хора, страдащи от затлъстяване. Голямо количество протеини и високо калорично съдържание може да влоши здравословното състояние, тъй като протеинът, който не може да се използва (с други думи, не е количеството изразходвана енергия), се превръща в мазнина, която няма къде да отиде и следователно просто се натрупва в тялото.
 • Диабетни увреждания . Строго е забранено да се ядат хапчета за кръв към хора с диабет или на ръба да я получат. Уви, това ястие може да доведе до развитието на това заболяване.

Какво трябва да помните, когато купувате кръв?

Ако имате желание да ядете кръвна наденица,бъдете много внимателни при избора на продукт . Обърнете внимание на миризмата, качеството на готвене на продукта. Цветът трябва да бъде матов, кафяв, с еднаква структура. Пресният продукт не трябва да дава мирис на черва.

Много хора се чудят какъв е срокът на годност на кръвоносните съдове. Тъй като това е нетраен продукт, той не трябва да се съхранява дълго време. Варени колбаси могат да се съхраняват за не повече от един ден без риск от увреждане на храносмилането, а пушената храна може да се консумира безопасно за48 часа .

Дългият срок на годност, посочен върху опаковката или ниска цена, показва продукт с лошо качество, който вероятно съдържа хрущял, шкурка иликонсерванти. В случай на самоподготовка, обърнете внимание на свежестта на съставките. Кръвта трябва да е свежа.

Кръвният колбас с право може да се считаза деликатес , защото той не само е добър вкус, но и може да служи като отлично допълнение към много ястия. Разбира се, този продукт има своите недостатъци и не всеки може да си позволи да го включи в диетата. Но здравите хора не трябва да се злоупотребяват с прекомерни количества кръв. Въпреки това, предпазливото отношение към този продукт ще помогне да се внесат положителни промени в менюто ви.