Хлорогенова киселина: полезни свойства и вреда

Всяка храна съдържа огромен брой предмети. Техните ефекти върху тялото могат да бъдат полезни и вредни. Свойствата на някои компоненти често са причината за тяхното използване в определени цели. Най-често говорим за медицинска и козметична. Хлорогенната киселина често се използва като средство за отслабване.

Много хора знаят, че това вещество присъства в значителни количества в кафе. Това обаче е само една гледна точка относно използването на въпросното съединение. Затова си струва да знаете как тя влияе на човека.

Какво е това

Хлорогеновата киселина е съединение, което е естер както на кафеена, така и на хининова киселини. Някои могат да бъдат обезпокоени от името на веществото, ако не са запознати с определени химически аспекти. Префиксът показва съдържанието на хлор. Всъщност това не е истината. Първата част на думата се превежда от гръцки като „светло зелено“. Той говори само за цвета на продуктите, в които съдържанието на такова съединение ще бъде възможно най-високо.

Хлорогенната киселина ебезцветни кристални структури . Те са лесно разтворими във вода и имат ниска точка на топене. Последното еприблизително 200 градуса . Веществото е открито в края на деветнадесети век. Въпреки това,тя привлече вниманието на учените едва сравнително наскоро. Установено е, че описаното съединение е мощен антиоксидант.

Ползи

Изследователите считат, че въздействието на разглежданото вещество върху тялото е неясно. За него активно се спори в научната общност. Що се отнася до благоприятните ефекти на киселина за хората, доказани са следните положителни свойства:

 • Активира разграждането на мазнинитеиподобряване на метаболизма- е много важно за хората, които искат да отслабнат.
 • Той иманай-силните антиоксидантни качества- предотвратява мутагенната активност и намалява риска от рак.
 • Увеличава еластичността на стените на кръвоносните съдове- необходими за възрастните хора.
 • Подобрява състоянието на кожата- нормализира процесите на клетъчно дишане.
 • Нормализира нивото на захарта- това е много важно за хората с диабет.
 • Намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система- например атеросклероза.
 • Той има отличнопрочистване(подобрява чернодробната функция), лекодиуретичноилаксативно действие(най-голямото количество токсини е концентрирано в червата от тялото - предотвратяване на инфекции на стомашно-чревния тракт и рискът от заболявания на храносмилателната система се намалява).
 • Предоставяантимикробни средстваи противовъзпалително действие- може да се използва като допълнение към някои заболявания (след консултация с медицински специалист).
 • Положителен ефект върхумускулно-скелетната система- например при наличие на остеопороза.

В тялото веществото не се образува самостоятелно. Получава се от хранителни продукти, които са богати на него.

Но въпреки внушителния списък от полезни качества на хлорогенната киселина, има доказателства за потенциалната вреда на това вещество. Те обикновено са свързани с прекомерно използване на съединението.

Вреди

Проведени са редица изследвания в областта на отрицателните ефекти на хлорогенното съединение върху хората. Тя може да бъде избегната или намалена, ако продуктите с високо съдържание на тази киселина не се злоупотребяват. Става въпрос за кафе.

 • Ако въпросното вещество влиза само в тялото чрез пиене на напитка за кафе, това може да доведе до сериозни нарушенияна сърдечно-съдовата функция (постоянно увеличаване на кръвното налягане до хипертония) и нервната система. раздразнителност, намалена концентрация).
 • При наличието на излишък от съединение, неговият потенциален благоприятен ефект се превръща в много истински злонамерен. Вместо да губят телесно тегло, се увеличава . Вероятно е също така и с необичайно използване на продукти за отслабване на основата на хлорогенни вещества.
 • Също такаможе бинатрупването на мастни клетки в тъканите на черния дроб . Това е изпълнено с появата на заболяване на този орган в бъдеще.
 • Прекомерният ентусиазъм носи опасността от претоварване на тялото, което също има лош ефект върху здравето.
 • Съществува риск от циркулаторна дисфункция.
Предвид наличието както на положителни, така и на отрицателни аспекти на употребата на хлорогенова киселина, заслужава да се разгледа един важен нюанс. Линията между значителните ползи и вредните ефекти от приложението е твърде тънка. За да не преминете през него, трябва да запомните няколко препоръки и да ги следвате.

Съвети и начини за използване и приемане

От гледна точка на медицината, дневната скорост на описаното съединение се съдържа само ведна чаша кафе напитка . Недостигът му е много по-рядко срещан от излишъка. Веществото се съдържа в следните храни: семена, ябълки, цикория, артишок, йерусалимски артишок, патладжан, боровинки, киселец, круши и други. Но безспорният лидер е зеленото зърно на Арабика. В пържената хлорогенова киселина ще бъде по-малко. Термичната обработка намалява съдържанието му.

В деняне е желателно да се пие повече от 3-4 чаши черно кафе . Поради това е възможно да се избегне прекомерния прием на хлорогенова киселина. Хората с хипертония трябва да намалят дневния прием до 2 чаши.

Преди да вземете лекарството за отслабване с това съединение, силно се препоръчва да се консултирате с лекар. Във всеки случай,За злоупотреба с такива средства е невъзможно да не се навреди на здравето.

Заключение

Разглежданото вещество може да има лечебен ефект върху човешкото здраве, при условие че е разумен подход към неговото използване. Прекомерният ентусиазъм за лекарства, основани на хлорогенни съединения и кафе, заплашва появата на различни здравни проблеми. Във всички мерки е необходима.