Сорбинова киселина - вреда и полза

Съвременната хранителна промишленост широко използва различни добавки, една от които е сорбинова киселина. Но много хора са подозрителни към такива иновации, защото не знаят какво са повече от тях, вреди или добро.

Сорбиновата киселина е консервант, който потиска развитието на патогенни микроорганизми. Може би тези свойства ще бъдат полезни за тялото? Нека го разберем?

Какво е това

Сорбиновата киселина е консервант, койтоможе да бъде получен от естествени продукти . За първи път веществото се изолира от сок от офика. В съвременния свят естественото производство е значително по-ниско от химическото. Днес сорбиновата киселина се произвежда в промишлен мащаб със синтетични средства. Този метод намалява производствените разходи, но в същото време променя физическите и химичните свойства на самия продукт.

Сорбиновата киселина не е токсична и не е канцерогенна. В неразредена форма са безцветни кристали без мирис. Веществото има собствено наименование в международната класификация на хранителните добавки -E200 . Тя е под това име, че се намира в много продукти. Тук той се използва като консервант, предотвратяващ размножаването на патогенни бактерии. В този случай веществото не убива самите микроби, а само намалява скоросттатехните разделения.

Полезни функции

Въпреки своя „химически“ произход, хранителната добавка E200 може да бъде полезна, разбира се, при условие, че е леко инжектирана в тялото. Това се дължи на факта, че сорбиновата киселина не унищожава напълно микрофлората, като по този начин не убива "необходимите" бактерии.

Ползите от умерената консумация на хранителна добавка могат да бъдат изразени, както следва:

 • Имунитетът е засилен . Това може да бъде особено изразено при хора, които постоянно страдат от чести инфекциозни заболявания.
 • Сорбиновата киселинастимулира червата . Тази повишена активност на храносмилателната система позволява да се ускори премахването на токсините и шлаките от тялото.
 • Допълнение E200инхибира развитието на патогенна микрофлора . Това намалява развитието на инфекциозни заболявания, настъпващи в стомашно-чревния тракт.

Но всички тези положителни действия са възможни само ако сорбиновата киселина е с добро качество. Най-добре е да имате хранителна добавка от естествен, естествен произход.

Възможна вреда

Диетичните добавки, така че те се наричат, че тяхното въздействие върху тялото е било тествано многократно. Но това не означава, че употребата на такива вещества е абсолютно безопасна за хората. В случай на сорбинова киселина увреждането на здравето може да се изрази в следното:

 • Веществото допринася заунищожаването на витамин В12 . Ако злоупотребявате с продуктис тази хранителна добавка могат да се наблюдават нервни разстройства. Витамин В12 участва в много процеси в организма, включително нормалното функциониране на нервните клетки.
 • Продукти с съдържание E200 не се препоръчват за хора, които са предразположени към алергии . Ако при такива пациенти надхвърлите определена доза, върху кожата може да се появи сърбеж и обрив. Но такова правило се прилага за всички продукти с каквито и да е хранителни добавки с неестествен произход.
Именно унищожаването на витамин В12 се счита за най-опасното въздействие на дадено вещество върху тялото. Но това се случва само в случаите, когато добавката влиза в тялото в големи количества. В допълнение, липсата на витамини винаги може да се попълни с помощта на многокомпонентни препарати. Въпреки това E200 е забранена добавка в редица чужди страни.

Препоръки за употреба

В чистата си форма сорбиновата киселина не се използва за храна. E200 е хранителна добавка, която се добавя към много индустриални продукти. Тук той действа като забавящо средство за развитието на патогенна микрофлора, като по този начин удължава срока на годност на продуктите.

Веществото се прилага, когато се освобождава следното:

 1. Сирене и млечни продукти.
 2. Безалкохолни напитки.
 3. Майонеза и различни сосове.
 4. Сладкарски изделия.
 5. Хлебни изделия.
 6. Колбаси и някои други месни продукти.
 7. Сокове от плодове и ягодоплодни.
 8. Хайвер и други продукти.

Но не само в хранителната промишленостИзползва се сорбинова киселина. Веществото се използва при производството на тютюневи изделия, опаковки и козметология.

Максималната доза е показател, важен за всеки използван продукт. В случая на разглежданата хранителна добавка, тази стойност е в рамките наот 12 до 25 милиграма на 1 килограм човешко тегло . Когато се достигне това ниво на потребление за човешкото здраве, може да възникне сериозна заплаха.

От една страна, показателят от 25 милиграма е доста нисък и изглежда, че максималната доза животозастрашаваща е лесно постижима. Всъщност нещата са много по-безопасни. Съгласно действащите у нас норми за всеки сто килограма хранителни продукти не трябва да има повече от 250 грама добавка. Поради това е доста трудно да се изяде максималната допустима норма Е200.

Безопасното ниво е предписано в техническите регламенти и стандарти. Разглежданото вещество е консервант, който може да намали активността на патогенните бактерии. За да удължите срока на годност на техните продукти, много производители надвишават допустимото ниво. Затова при избора на продукт с разгледаните и други хранителни добавки трябва да се предпочитат доказани и надеждни доставчици.

Заключение

Какво да очаквате от сорбинова киселина, вреда или полза? При отварянето на това вещество като суровина бе взет натурален продукт - сок от планински пепел. Следователно, първоначалният консервант е напълно безопасен за здравето. В съвременния свят субстанцията се произвежда в промишленосттамащаб, поради това, което е променило химическите му свойства.

Днес добавките с маркировка E200 следва да се консумират в малки количества. Избирайки доказани производители, които отговарят на изискванията на ГОСТ, не можете да се притеснявате за здравето. В малкото допустимо количество сорбиновата киселина не само е безопасна, но и носи известна полза за организма.