Соево месо - полезни свойства и вреда

Соевото месо отдавна е познат продукт само в азиатските страни, но днес тя е станала популярна у нас. Веганите отдават особено предпочитание на соевия продукт, като го използват като алтернатива на месото от животински произход. Независимо от факта, че месният продукт, изработен от соеви зърна, губи от традиционния си вкусови характеристики, той не отстъпва по отношение на набора от хранителни вещества.

Какво представлява соевото месо

Соевото месо се приготвя отсоево брашно, използващо бобени масла . Понякога в производството могат да се използват екстракти от пшеница, овес или памучни семена. Има вид соева текстура с пълнежи от трети страни: брашно, царевица, зеленчуци и други съставки, които подобряват вкуса на продукта.

Използването на месен продукт от фасул в готвенето е също толкова широко, колкото и при месото на животните. От него можете да си приготвите бургери, да сложите супи, да направите сандвичи, т.е. всичко, което обикновено се прави от говеждо, свинско или пилешко месо.

Външно месният продукт, произведен от соя, епоресто вещество с груба текстура . Той съдържа висока концентрация на протеини, понякога надвишаващи показателите за месо от животински произход. Но за разлика от него, продуктът от фасула не съдържа мазнини, но благодарение на добавките ипълнители, могат да съдържат големи количества въглехидрати.

Ползите от соевото месо

В допълнение към високото съдържание на протеини, соевият текстурат е богат наненаситени мастни киселини , които са много необходими за здравето на тялото. Поли- и моно-ненаситените мастни киселини са полезни, тъй като насърчават елиминирането на вредния холестерол от кръвта. В допълнение, соевите продукти са щедър източник на микроелементи, витамини и други хранителни вещества, сред които си струва да се отбележи:

 • Холинът и лецитинътса компоненти, които стимулират мозъчната дейност, насърчават развитието на паметта и ускоряват реакцията.
 • Фетинова киселина , която има способността да елиминира канцерогените, които влияят върху развитието на ракови тумори.
 • Специфични аминокиселини , насърчаващи регенерацията на тъканите и действащи в клетките на тялото.
 • Омега-3иОмега-6мастни киселини, които са необходими за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система и ставите, премахване на възпалителни процеси, поддържане на здрава коса и нокти, както и за предотвратяване на преждевременно стареене тяло.
 • Калций , който е строителният материал на скелетната система.

За здравето на жените соевото месо играе особена роля, защото има високо съдържание на женски хормони. Ето защо, по време на менопаузата, жените могат да използват този продукт като профилактично средство за нормализиране на хормоналния баланс.

Хранителната и енергийната стойност на бобовата текстура е близка до показателите на обичайните бобови растения: грах и боб.

Вреди от соево месо

Месните продукти от соя са неизследвани до края, поради което е невъзможно да се оцени пълният обхват на тяхното въздействие върху организма. Въпреки това, някои проучвания са проведени по време на популяризирането на соевото месо в европейските страни и страните от ОНД.

По време на отглеждането на тези продукти бяха установени следните противопоказания:

 • По време на бременността и кърменето жените трябва да ограничат употребата на фасула или да го изключат от менюто за този период.
 • Соята причинявазабавяне на растежа и развитието на организма и неговите функции , поради което не се препоръчва за деца и юноши.
 • Месните продукти от боб са богати на протеини и следователно са противопоказани за хора, страдащи от заболявания на бъбреците и панкреаса. Използването на соево месо може да доведе до появата или обострянето на камъни в бъбреците.
 • Хората с предразположеност към алергични прояви трябва да бъдат внимателни, когато ядат месни продукти от боб. Ако има алергични симптоми под формата на диария или уртикария, те трябва да се изхвърлят.
 • Наличието на голямо количествофитоестрогенив соевото месо може да доведе до хормонални нарушения, поради което трябва да се консумира в умерени количества.
 • Мъже с ниски или променливи нива на тестостерон,необходимо е да се ограничи приема на месо соева храна до веднъж седмично на порцияне повече от 100 грама .

Съвети за ядене на соево месо

Когато приготвяте ястия от соево месо, трябва да знаете някои специфични нюанси. Готвачите препоръчват третирането му като нишесте. Клетките от соеви продукти, като тези на нишестения прах, с обилно количество вода се унищожават.

Продължителното излагане на топъл въздух също нарушава клетъчната организация на соята, в резултат на което тя придобива мек вид. При готвене правилно използвайте кипяща вода и ограничете периода на соевата текстура в него. Ако е необходимо, можете да добавите свързваща съставка.

Продуктите от месо от фасул се препоръчват за използване от вегетарианци за попълване на необходимите вещества, които могат да бъдат получени само от истинско месо. Въпреки това, дори и в този случай, не го въвеждайте в менюто всеки ден. Диетолозите съветват редуването на соеви продукти с други зърна, богати на протеини: например боб, грах, леща.

За любителите на месни продукти от животински произход се препоръчва, напротив, периодично да се включва соевото месо в храната като заместител на нормалното. Това ще помогне малко да се облекчи тялото.

Соевите продукти следва да се консумират в малки количества. Дневният процент е само100 грама . Не забравяйте, че месните полуфабрикати като колбаси и колбаси също имат соев пълнител в състава им. При изчисляване на дневната частСоевите продукти трябва да вземат под внимание този момент.

Месните продукти, произведени от соеви зърна, са с много ниско съдържание на калории, въпреки тяхната хранителна стойност. Те са много подходящи за тези, които искат да отслабнат, но е много трудно да се толерира диетична храна.

Заключение

Полезните и вредни ефекти на соевото месо върху тялото са напълно зависими от количеството консумирана храна. Ако не го използвате като 100% заместител на месото на животните и ограничете консумацията само до 100 грама на ден, като се вземат предвид характеристиките на собственото ви тяло, тогава соевите продукти могат да донесат ползи.