Яйца от токачки: полезни свойства и вреда

Токачки, то е най-близкият роднина на пилета, пуйки, но основната му резиденция е африканският континент. Поради своята непретенциозност в грижата и храната, тази птица се хваща успешно на другите полукълба. Но най-вече се отглежда в отделни ферми, защото, за разлика от роднините си, токачките са много срамежлива птица и се страхуват от домашни любимци като котка или куче. На пръв поглед тя започва да крещи много шумно и силно, но ползата от месото и яйцата си заслужава да има в домакинството на тези сладки птици.

Какво е това?

Както знаете, яйцата от домашни птици са полезни, защото съдържат витамини и други микроелементи, от които човек се нуждае за нормална функция на тялото. Яйцата от токачки са продукт с балансирано съдържание на полезни вещества и, най-важното,хранителен режим . Трябва да се отбележи, че е възможно да се консумира не само вътрешното съдържание на продукта. Черупката е полезна и защото съдържа много калций, който се абсорбира напълно от организма, за разлика от аптеката.

По външен вид това пернат яйце има крушообразна форма и достигапо размер не повече от 45 грама . Може да бъде светлокафяв и да има грапава повърхност с малки петна. Поради малките пори в черупката, непреминава въздуха, като по този начин яйцето може да продължи по-дълго. И също така намалява възможността от инфекция, например, салмонелоза, като пилешкият му колега.

Ползи

Преди всичко трябва да се отбележи, че яйцата на токачкитеса хипоалергенни , така че могат да се използват безопасно за всички хора. Но освен това, този продукт има и други предимства. Например:

 • Присъщият протеин се абсорбира добре и в същото време съдържа минималното количество холестерол.
 • смилаемост на 100% протеини и жълтък.
 • Те съдържат голямо количество витамини, микроелементи, сред които калций, желязо, които укрепват нервната система.
 • Най-полезни, когато се консумират сурови.
 • Специално внимание следва да се обърне на този продукт за хора, които страдат от анемия.

Специално внимание следва да се обърне на факта, че този продукт има маса от полезни вещества, които допринасят за нормализирането на функционирането на организма. Например, може да се отбележи, че в яйцата на тази перна птица има такива полезни компоненти:

 • Сяра.
 • Манган.
 • Желязо.
 • Калций.
 • Молибден.
 • Силикон.
 • Цинк.
 • Витамин А и С, РР, Е, D.

Трябва да се отбележи, че всички микроелементисе абсорбират добре от тялотои нямат странични ефекти. Ползите могат да се отдадат и на високата енергийна стойност, с минимално калорично съдържание на продукта. Също така:

 1. ЯйцаТокачките в хладилника или в стая, където температурата се поддържа в границите на +10 градуса, може да продължи около шест месеца.
 2. Черупката съдържа калций, който, когато се консумира, се абсорбира напълно от тялото.
 3. Следователно е незаменим диетичен продукт, който се използва при готвене при приготвяне на диетични ястия.

Те са най-полезни, когато подготвят меко сварено. Достатъчно е да се ядат по 2 броя на ден, за да компенсират дневния процент протеини и аминокиселини в човешкото тяло. Но трябва да се отбележи, че поради факта, че черупките от токачки са много по-силни, те трябва да се приготвят за около 5-6 минути по-дълго от аналите на пилетата.

Вреди

Въпреки всички предимства и очевидните ползи от яйца от токачки не трябва да се използват от хора, които имат индивидуална непоносимост към продукта поради физическите свойства на тялото им. Трябва също да се отбележи, че посоченият продукт не може да бъде добавен към диетата:

 • Деца през първите 5-6 дни, тъй като все още не са формирали собствена чревна микрофлора.
 • Деца, веднага след ваксинацията, защото тялото ще бъде напълно отслабено в продължение на няколко дни. Ето защо, за да се избегне появата на алергична реакция, се препоръчва да се въздържат от консумация на този продукт.
 • Хора, претърпели операция в коремната област. Същото се отнася и за жените, които са правили цезарово сечение.
 • Пациенти с бъбречно заболяване
 • \ t
 • Потреблението на яйца от токачки не трябва да се злоупотребява с хора, които имат такивахронично чернодробно заболяване.

Представените противопоказания трябва да се вземат под внимание без прекъсване и е по-добре да се консултирате с лекар предварително, за да се избегнат отрицателни последствия, които могат да възникнат при честа употреба.

Съвети и как да използвате правилно

Като се има предвид гореизложеното, може да се отбележи, че яйцата на кокошката са много полезни и практически нямат противопоказания. Но те не са полезни само като хранителен продукт, те се използват и в козметологията, и не само. Например, яйчен белтък или жълтък се използват за създаване на маски за лице, коса и тяло, допринасящи за тяхното възстановяване, придават свежест и дори подмладяват кожата. Следните рецепти се считат за най-ефективни:

 1. За почистване на кожата от порите или мазен блясък, трябва да вземете жълтъка от токачки, като го смесите с овесена каша. Тя трябва да направи тестото леко течна консистенция. Получената смес се нанася върху лицето, преминаващо през зоната на окото за15 минути . След това тази маска се измива с топла вода.
 2. Ако имате нужда да поддържате еластичността и еластичността на кожата на тялото, можете да използвате маска, където основната съставка е яйцето с яйце с кисело мляко и няколко капки течен витамин Е. Ще трябва да комбинирате представените компоненти в малка купа и да ги биете от венчетата. Получената смес се нанася върху тялото за 20 минути. Измийте с душ с топла вода.
 3. За да се попълни тялото с калций, се препоръчва да се използват натрошени черупки от яйца от токачки. От товапродуктът е естествен и се абсорбира от тялото сто процента без излишно отлагане. Но смачкани черупки трябва да се прилагат не повече от 2 седмици една чаена лъжичка 2 пъти на ден.

В заключение искам да кажа, че яйцата от токачки, роднините на пилетата са доста редки в супермаркетите, особено в обикновените хранителни магазини. Това се дължи на факта, че токачките от домашни птици, които бързат само за половин година и като цяло могат да носятсамо 120 яйца , тъй като кокошката може да носи около 70-300 яйца на сезон. Следователно е възможно да се закупи този полезен продукт само в специални заводи, от фермери или на пазара на отделни продавачи.