Хена за коса: ползите и вредата

Хената се използва като естествено багрило още от древни времена. Изсушените листа на Lawsonia бяха нестабилни, смачкани до състояние на прах и използвани за боядисване на копринени тъкани, козина от козина и овце, и за прилагане на ритуални мотиви върху кожата. Поради естествения си произход къната се счита за един от най-безопасните багрила за хората. Но има и противопоказания.

vChna - натурален продукт за поддържане на красотата на косата

Уникалното вещество, което е част от Lawsonia nekopoluy, имапигментния ефект . Експертите казват, че къната не е мощна боя и не може напълно да промени цвета на косата, а само придава на естествения цвят червеникав оттенък. Има 2 вида боядисване на къна, в които се постига различен резултат.

 • Използване на къна в чист вид . В този случай използвайте оригиналния ирански, индийски или судански Lawson. Методът е предназначен да придаде нюанси на коса с различно насищане: от червен (мед) до тъмен кестен. Ефектът е натрупването на пигмент в косата поради редовна употреба. Хената не причинява увреждащ ефект върху косата, запазвайки естествената им структура.
 • Комбинация от къна и басма .Използва се при боядисване на косата черна. Ефектът е пряко зависим от естествения цвят на косата и дозировката (според инструкциите). Препоръчително е продуктът да не се нанася върху предварително боядисана коса, особено изкуствено осветена, тъй като това може да доведе до неочакван краен резултат (например, вместо черно, косата може да стане зелен оттенък).

Полезни свойства на хената

Като се има предвид хената като естествено естествено багрило, си струва да се отбележат неговите полезни свойства, които имат благоприятен ефект върху косата.

 • При спазване на правилата за боядисване можете да постигнете желания нюанс , без да увреждате структурата на косата .
 • Комбинацията от къна с други естествени пигменти (кафе, какао, лимон, дъбова кора, лайка и др.) Даваизбора на различни нюансивъз основа на личните вкусове и предпочитания.
 • Ниската цена на продукта и простотатав употреба позволяват използването на продукта у дома, без да се прибягва до услугите на специалисти.
 • Редовната употреба на къна допринася заукрепване на косата , придаване на великолепие и плътност.
 • Употребата на продукта дава допълнителен ефект под формата наотстраняване на пърхота , поради което се препоръчва за употреба на собственици на суха или мазна коса.

Възможни странични ефекти от употребата на къна

Както всяко естествено багрило, къната може да донесе не само полза, но и значителна вреда. Страничните ефекти могат да възникнат в следните случаи:

 • Снанасяне на боята върху косата, предварително боядисана с синтетика (в този случай се придобива нюанс, който не отговаря на очакванията на потребителите: от мръсни блатни до яркозелени)
 • Инструментът действа индивидуално върху структурата на косата, особено ако е оцветена за първи път (сянката може да не съответства на тази, посочена на опаковката);
 • При боядисване на сива коса, особено ако косата е с дебела и тежка структура (къната не винаги напълно боядисва сивата коса и евентуално, след използване на продукта, сивата коса става лилава или оригинална цвят на косата с не-боядисана сива коса)
 • Ако след боядисване с къна се използват синтетични багрила (в този случай пигментацията на косата може да придобие нюанс на ръжда или блатна кал), тоусониумътне взаимодейства добре с химичните средства , така че реакцията може да бъде непредсказуема.

В допълнение към горните странични ефекти, честата употреба на къна допринася заизсушаване на косата . Това обикновено се случва с хлабава, повредена или счупена коса. Естественият компонент, предназначен за решаване на проблема, с честа употреба, само го изостря. Съществува риск от отхвърляне на законите от организма. Растението може да предизвика алергични реакции. Ако потребителят използва къна след перме, тогава съществува риск от преждевременно изправяне на къдриците и неравномерност.

Правила за използване на боя

За да се избегнат неприятни минути след товаизползване на козметика, трябва да следвате няколко правила за приготвяне и използване на боята.

Правила за готвене:

 1. Приготвянето на състава се използва в неметални съдове. Ако съдовете са метални, тогава с емайлирано покритие. Lawsonia реагира с метала и това може да доведе до непредвидими резултати.
 2. Подгответе предварително боята. Paint излива студена вода (вряща вода ще даде на боята слаб грозен сянка) и оставете за няколко часа. Скоростта на реакцията зависи от температурата на въздуха в помещението. При температура от +200С, освобождаването на хетанинова киселина се постига в5-6 часа ; при температура +350Съставът е готов за 2-3 часа. Готовността на багрилото се определя от цвета. Боята трябва да бъде наситена кафява.
 3. За наситеност на цвета се препоръчва към сместа да се добави сухо бяло вино, лимонов сок или ябълков оцет.
 4. Можете да добавите 2-3 капки от любимото си масло за подхранване на косата.
 5. Ако косата е тънка, вместо вода се препоръчва да се вземе топъл кефир. За да направите това, той може да бъде загрят или задържан за 2 часа при стайна температура.
 6. Готовата смес трябва да има консистенция на заквасена сметана (течната боя ще се отцеди).

Правила за използване:

 1. Хната се нанася върху чистаизмита коса(мокра), тя се разпределя равномерно върху нея, всяка част от косата се оцветява внимателно.
 2. След нанасянето на боята главата трябва да се затопли. За това се използвапластмасова капачка и затоплена кърпа.
 3. Времето за боядисване се определя индивидуално в зависимост от структурата на косата. Пълно оцветяване за блондинки и кафяви коси - 1,5 часа, за брюнетки - 2 часа. В други случаи времето варира от 5 минути до 2 часа.
 4. Изплакнете къната с течаща вода, за предпочитане над съд, подобен на купа, за да не се оцветят други повърхности. Препоръчва се промиването на боята да не се използва шампоан. Последната вода за промиване не трябва да се боядисва, а да се почиства.
 5. След оцветяване с къна се препоръчва да не миете косата си за 3 последователни дни. След това можете да миете косата си с редовен шампоан.

Хената може да донесе здраве за косата ни. Остава само да се спазват правилата за използване на боята и, когато се използват, да се вземат предвид индивидуалните характеристики на организма.