Сапун за пране за коса: полезни свойства и вреда

Здрави, добре поддържани къдрици правят човек привлекателен, дава увереност. Наред с модерните шампоани широко се използват народни средства. Сапун за пране е много популярен сред населението.

Въпреки това отношението към употребата му като продукт за грижа за косата е двусмислено и противоречиво. За някои сапунът е почти панацея за всички болести, други смятат, че само вредата е от нея.

Обхват и компоненти на домакински сапун

\ t

Сапунът за пране е широко използван препарат за домакинството. Външно това са грозни тъмнокафяви парчета с неприятна миризма. Директната цел на този продукт е да отстрани замърсяванията и мазнините от тъкани и други повърхности. Поради антиалергичните си и дезинфекционни свойства, сапунът се използва за измиване на бебешки дрехи.

Числата, екструдирани в горната част на шината,72%, 70%, 65% , показват процента на мастни киселини. Колкото по-висока е стойността, толкова по-ефективно се отстраняват замърсителите.

Възрастта на сапуна еоколо 5000 години . Оригиналният му състав се състои от печени мазнини и дървесна пепел. С развитието на цивилизацията бяха добавени нови съставки. От древния прародител на съвременния сапунзапазена база - мазнини от животински произход. По-често свинско или говеждо месо. В промишленото производство мастните киселини се изолират от мазнини, след което се добавят вода, алкали. Тези три съставки осигуряват кафявия цвят на продукта.

Понякога каолин е включен в състава -бяла глина . Тази съставка омекотява действието на алкали в контакт с кожата.

За да се подобрят потребителските свойства, се въвеждат парфюмни аромати, избелители, различни пълнители. Този сапун има светъл цвят и приятна миризма.

Ползи за коса при пране със сапун

 • Естествен състав.Продуктът съдържа консерванти и оцветители, но количеството им е минимално. Умерената му употреба рядко предизвиква дразнене.
 • Защита . Мазнините, включени в състава, внимателно обгръщат нишките, без да ги правят по-тежки. На повърхността на косата се образува филм, който я предпазва от вредните ефекти на външната среда и придава на прическата добре поддържан вид.
 • Анти-пърхот.Пърхотът е резултат от дейността на гъбичките и микроорганизмите. Той е придружен от сърбеж, лющене на скалпа. В резултат на това, разресване и появата на рани. Бактерицидни свойства на сапуна помагат да се отървете от пърхот, не позволяват на инфекцията да проникне в по-дълбоките слоеве на кожата.
 • Почистване . Сапунът за пране ефективно се справя с излишния себум. Добре почиства косата от остатъците от стайлинг продукти, премахва мъртвите частици.
 • Хранене и укрепване.Животински мастни киселинипроизход - източник на витамини и аминокиселини за космените фоликули. Той помага за укрепване и подобряване на растежа на косата. Каолин, който е включен в някои разновидности на сапун, овлажнява, премахва отрязаните краища, предотвратява счупването.

Отрицателни ефекти върху косата

Въпреки естествеността и полезността си, сапунът може да има отрицателен ефект върху косата. За човек, нивото на рН не трябва да бъде по-високо от 7%, в идеалния случай 5,5%. Киселинно-алкалния баланс на сапуна е 11-12%.

Почистващата коса от мазнини и мръсотия, едновременно агресивна алкалнаразрушава защитния слой на скалпа . Честото измиване нарушава рН на кожата, изсушава се, пукнати се и се лющи. Също така, унищожаването на структурата на косата. Те стават крехки, скучни.

За да се избегнат неприятни последствия, трябва да се спазват някои правила.

Правилна употреба на домакински сапун за грижа за косата

\ t
 1. Когато избирате сапун, трябва внимателно да се запознаете с компонентите, които съставляват продукта. Модерният сапун не е такъв, какъвто е бил в дните на бабите. Строго е забранено да се използва продукт, който съдържа избелващи компоненти, аромати, багрила. За първото приложение е по-добре да изберете сапун, съдържащ каолин (бяла глина).
 2. Не е необходимо да се пени косата и главата със самото парче, по-добре е да се приготвисапунен разтвор . Един сапун, който се настъргва на груби ренде. Докато се разбърква, разрежда се в топла вода, можете да добавите капка шампоан. Щам. Разтворът трябва да се разпенва.Количеството на сапуна и водата зависи от дължината на косата.
 3. След измиване на косата при топла течаща вода е необходимода неутрализира действието на алкалите . За да направите това, изплакнете косата с подкиселена вода с лимон, сок от 1 лимон на литър вода, или 9% оцет - на 1 литър вода 1 супена лъжица оцет.
 4. Честотата на използване на сапунен разтвор зависи от вида на косата. С повишено съдържание на мазнини - веднъж седмично е достатъчно. При нормално - не повече от два пъти месечно. Ако косата е твърде суха, използването на сапун е по-добре да се откаже.
 5. По-добре е собствениците на боядисана коса да се въздържат от използване на сапун. Къдричките, които са претърпели химическо оцветяване, ще страдат още повече от алкалите. Също така трябва да се помни, че сапунът ще измие боята и ще освети косата.
 6. Важно еда се следи реакцията на кожата и косата . Ако се появи дискомфорт - сърбеж, пилинг, по-добре е да спрете употребата му и да се върнете към обичайния шампоан.
 7. За онези, които имат кожни заболявания, измиването на главите със сапун е противопоказано.

Сапунът за домакинството, като средство за измиване на косата и скалпа, има както положителни, така и отрицателни страни. Неговата честа и неправилна употреба може да доведе до необратими последствия.

Важно е да се помни, че продуктътне е предназначен за грижа за косата . Когато се взема решение за използването на сапун за други цели, трябва да се вземат предвид индивидуалните характеристики на кожата, да се вземат предвид дадените по-горе препоръки и да се ръководи от здравия разум.