Бегония - ползите и вредите за къщата

Бегония е декоративно растение, което завладява с богатия си цъфтеж и ярки цветове. Някои сортове се отличават с буйни съцветия, други - асиметрични декоративни листа. Но красотата не е единствената добродетел на бегонията. Той съчетава както полезни, така и опасни свойства.

Характеристики на цветята

Семейството на Бегония включваповече от 1000 вида . Според външни признаци те се класифицират като декоративно-цветни и декоративно-широколистни. Широколистните сортове имат необичайна форма на листа и цвят. Цъфтежът е представен от грудки, храстовидни и вечнозелени растения.

Всички видове видове се различават по размер, форма, цвят на листата и цветята. Сред представителите на семейството има едновременно едногодишни и многогодишни растения. Коренната система също има значителни разлики: има пълзящи и удебелени коренища.

Въпреки значителните различия, семейство Бегонев все още има общи черти:

 • Асиметричен наклонен лист.
 • Еднолични цветя.
 • Ярко оцветени, неравномерни околоцветници.
 • Плодови семена във формата на кутия.
 • Изисквания за условията на отглеждане: висока влажност, разсеяна слънчева светлина, температура на въздуха + 13-22 ° C.

най-многоБегониевите сортове, които са популярни сред градинарите, са:

 1. Royal- широколистни видове. Отличава се с листа във формата на сърце, с различни цветове. Дължината на листа достига 30 см.
 2. Елатиое цъфтящ хибрид, предназначен само за вътрешно отглеждане. Има буйни съцветия и гладки кръгли листа.
 3. Всеки цъфтяще гъсто растение, адаптирано за отглеждане на закрито и на цветни лехи.
За отглеждане в закрити помещения по-често се избират различни видове бегония. Растението има месест ствол, чиято дължина еоколо 40 cm . Има дълъг период на цъфтеж, средни цветя, събрани в пискюли. Животновъдите отглеждатповече от 600 хибридаот този сорт.

Ползите от бегониите

Както много други растения, бегонията има благотворни и лечебни свойства:

 • Бактерицидно действие . Пречиства въздуха от бактериите, както и от прах и токсини. Затова е препоръчително да се поставят саксиите с растение в хола и спалните.
 • Фитонцидите, излъчвани от бегония, се борят с инфекцията . Синтезираните вещества убиват повече от 90% от гъбичките и микроорганизмите. Дори са засегнати стрептококи и стафилококи.
 • Благоприятен ефект върху паметта и процеса на мислене.
 • Растителният сок има антиалергични, антисептични и аналгетични ефекти. Той подобрява кръвообращението и намалява налягането. Показва антиспазматично действие.
 • Подготовка, подготвена нана основата на бегонии, използвани за лечение на рани, язви на стомаха, навяхвания и натъртвания, патология на белия дроб.
 • егенератор на положителна енергия . Той абсорбира и трансформира отрицателните вълни, освобождавайки положително заредените енергии в помещението.
 • Подобно на кактус, той намалява влиянието на електромагнитното излъчване от домакинските уреди.
 • Миризмата на кралска бегония насърчава релаксация и дълбок сън.
 • Според биоенергетиката това растение има благоприятен ефект върху семейните отношения, балансира логиката и интуицията, повишава ефективността.
 • Според знаците червената бегония помага за подобряване на връзката на двойката, розово - за да се избегнат домашните кавги, и бяло - за установяване на мир в семейството.
Бегония е надарена с почти магически свойства. Смята се, че неговата енергия е способна да възпира емоциите и предотвратява развитието на депресия. Следователно, саксията с това растение трябва да се държи у дома от сантиментални хора. Освен това бегонията се нарича завод на бизнесмени, носещ късмет в търговските операции и бизнес транзакциите. Кралската бегония дава на собственика си решителност и допринася за развитието на комуникативни умения.

Вреди

Освен благоприятните ефекти, бегонията се отличава и с някои негативни свойства:

 • Вечният сорт и неговите хибриди са отровни. Ето защо, преди да приготвите лекарствени тинктури, трябва да се уверите, че е избран безопасен вид. Важно е да се спазва дозата, която трябва да се избягваотравяне.
 • При поглъщане устата и ларинксът могат да причинят изгаряне. Тя трябва да ограничи достъпа до цветето за деца и животни.
 • Наркотиците на бегония са забранени по време на бременност, кърмене и деца.
 • Ядените листовки могат да причинят гадене, повръщане и отравяне.

Рецепти за употреба

В домашни условия можете да приготвяте бегониеви препарати за лечение на много заболявания.

 1. За рани, изгаряния и язви.Измитите листа се нарязват с месомелачка или блендер. Получената маса се разрежда с вода в съотношение 1: 1. Използвайте като компреси. Да се ​​съхранява на хладно място. Загрейте на парна баня преди употреба.
 2. При патологии на белите дробове и язва на стомаха.От листата се получава сокът с помощта на месомелачка. Разрежда се с алкохол (40%) в равни пропорции. Затворете плътно капака. Настоявайте на тъмно място за 14 дни. Приложение: 10 капки до 1 супена лъжица. л. вода половин час преди хранене 3 пъти на ден. Продължителността на лечението е 1 месец.
 3. С навяхвания и натъртвания. Измитият лист бегония трябва да се нанесе върху засегнатата област с обратната страна. За да оправяш, остави за през нощта. Растението ще премахне подуването и ще има аналгетичен ефект.
 4. С главоболие и мигрена. Разтворете сок от 2-4 листа бегония в ½ супена лъжица. топла вода. Пийте веднага след готвене в големи глътки.

Противопоказания

Като се имат предвид отрицателните свойства на растението, лечението с бегонии у дома трябва да се подхожда с особено внимание. препаратипротивопоказани при бременни и кърмещи жени, деца и юноши. Не се препоръчва да се прилагат тинктури с ARVI и грип, както и с обостряне на хронични заболявания.

Бегония е невероятно растение, което не само радва окото, но и има лечебни свойства. Разположена в къщата, тя се грижи за благоприятната атмосфера и здравето на собствениците им.