Овче мляко: полезни свойства и вреда

„Пийте, деца, мляко - бъдете здрави!” Този израз е известен на всички от най-ранна възраст, защото много герои от карикатури и филми се наслаждават на пиенето на тази напитка и стават силни и силни.

Има много разновидности на млякото. За жителите на Русия, разбира се, най-познатата крава. Народите на Изтока най-често пият конско мляко, а овцете широко се използват в Северен Кавказ, Централна Азия, Забайкалия, Крим. Между другото, каква е нейната характеристика? Дали е по-ниско в качеството на крава или не? Нека се опитаме да го разберем.

Какво е овче мляко?

В отговор на въпроса какво е овче мляко, повечето от нас изпитват затруднения. Но всъщност няма основни разлики между овцете и, например, кравето мляко. Единствената разлика е, че овцете имат по-дебела текстура, по-голямо съдържание на мазнини, както и специфичен вкус и мирис.

Както всеки млечен продукт, овчето мляко е много полезно за хората, но има своите недостатъци.

Ползи от овче мляко

Овче мляко е истински „коктейл за здраве“:

 • Струва си да се започне с факта, че продуктъте един и половина пъти по-хранителен от кравето мляко . Това е - рекорд за броя на хранителните вещества. Сто грама това мляко съдържа 8%.мазнини, около 5 грама въглехидрати и 6 грама протеин. Протеиновото насищане го прави незаменим за спортисти, които изграждат мускули.
 • Микроелементи , например, витамини А, Е, съдържащи се в млякото, премахват токсините от тялото и подобряват външния вид на кожата. Високото съдържание на витамин D ще укрепи крехките кости. Продуктът е богат на калций, както и на фосфор.
 • Следващият фактор, който има положителен ефект върху човешкото здраве, е наличието нануклеотидиинуклеозиди . Тези думи, чужди на човек далеч от биологията, са обозначението на две най-важни органични съединения, способни да предотвратят развитието на ракови тумори.
 • Защо е толкова хубаво да се пие чаша топло мляко преди лягане? Защото това е навик от детството, носи топли спомени за безгрижно време? Възможно е. Но учените доказаха също, че чаша овче млякоще успокои нервната системаи ще се превърне в ключ към силен, здрав сън.
 • Както всеки животински продукт, млякото съдържаголям брой аминокиселини . Ето защо, тази напитка може да намали кръвното налягане, като по този начин защити човешкото сърце.
 • Следващата точка ще бъде важна за хора, които са на диета или просто поддържат форма. Калоричната стойност на този продукт е само109 ккал на 100 грама .
 • Родителите на бебета, след като са научили за всички полезни свойства на това мляко, може да се запитат - може ли детето им да ги използва? Да. Много витамини и аминокиселини вТова ще е от полза само за бебето и лесното усвояване на продукта не претоварва храносмилателната система. Има обаче някои нюанси. Този продукт е противопоказан при деца до 5 месеца, с индивидуална непоносимост към лактоза.

Вреди и минуси на овче мляко

Може да изглежда, че овчето мляко е вид елексир на здравето, щастието и вечната младост. Въпреки това, той може да има и отрицателен ефект върху организма:

 • Всеки млечен продукт съдържалактоза . Овчето мляко не е изключение. Следователно, пациентите с индивидуална непоносимост към това вещество ще трябва да се откажат от тази напитка.
 • Съставът на млякото включва многомононенаситени мазнини , които повишават нивото на холестерола в организма. Това увеличава вероятността от инфаркт и инсулт. Хората с склонност към сърдечни заболявания трябва да обърнат внимание на това. Също така, елементите, които съставляват овче мляко, могат да причинят недостиг на въздух при хора с астма.
 • Недостатъците на продукта включватспецифичността на вкуса и миризмата . За някои това не е пречка, но особено придирчив купувач може да остане разочарован и дори всички лечебни свойства на продукта няма да могат да променят мнението му.
 • Не трябва да забравяме, че получаването на овче мляко е доста труден процес. Добива се само след80 днислед раждането на агнето. Поради това, този продукт рядко се намира на рафтовете.
 • Дори ако е възможно да се намери скрита бутилка овче млякомагазина, цената му ще бъде висока. Средната цена на литър превишава500 рубли !

Съвети за използване и хранене

В предходните параграфи са описани групи от хора, които трябва внимателно да въвеждат овче мляко в менюто си. Тези, които не са изложени на риск, могат да издишат с облекчение - за тях няма конкретни ограничения за употребата на продукта. Въпреки това, диетолозите смятат, че150 мл на ден е идеалната доза .

Необходимо е да се въведе овче мляко в храната на деца под една година с изключително внимание. Родителите трябва да видят дали бебето има алергична реакция.

Ако някой не харесва вкуса на продукта в неговата оригинална форма, различните млечни продукти, произведени от него, са отличен избор. Овче сирене, например, е невероятно известно и високо ценено от гастрономи по цял свят.

Този продукт се използва активно и не само в диетата. Неговите полезни свойства бяха забелязани още в древността, а днес купувачите са изумени от разнообразието от козметични продукти, които използват овче мляко. Можете да организирате спа процедури, като използвате натурален продукт, например, като нанесете тънък слой върху лицето и го оставите за 10-15 минути. Кожата ще стане гладка, а фините бръчки ще се изгладят.

Заключение

Както се оказа, овчето мляко е доста необичаен, екзотичен, но полезен продукт. И това е страхотно! Всеки трябва да го опита поне веднъж в живота си, за да може по-късно да си спомни с емоции усмивка след първата дегустация на напитката. А може би и тованапитка ще бъде за някой любим, ще даде жизненост и отлично благополучие.