Печено мляко: ползите и вредите

Намирането на млечна напитка под простото име на печено мляко на пазарните сергии или на рафтовете на хранителни магазини не е толкова трудно. И ако в момента на възникването му той е направен изключително в традиционните руски фурни, то днес производството на продукта от цялото краве мляко се извършва от съответните производители, използващи само модерни технологии. Въпреки това, този факт не изключва възможността за неговата подготовка в домашната кухня. Фурна, бавен котлон и дори термос, вършат отлична работа за отслабване на течност и превръщането й в невероятно вкусна и здравословна напитка.

Запечено мляко: химичен състав и принцип на приготвяне

За да получите тази светлокафява с деликатес на вкус на карамел, ще трябва да се запасите на няколко часа свободно време, подходящи ястия (по-добре, ако е керамични), и разбира се домашно или пастьоризирано мляко. Така че, едва кипи последния на слаб огън, го затворете плътно с капак и яхнете в фурна, предварително загрята до 100 градуса за най-малко 6 часа.

В резултат на тази топлинна обработка съставът на продукта е значително уплътнен, като същевременно се запазват всички химически микроелементи, необходими за човешкото тяло, иа именно:

 • Подобряване на функционирането на кръвоносната система -казеин .
 • Укрепване на костната тъкан -калций .
 • Мускулно тонизиране -фолиева киселина .
 • Отговаря за еластичността на кожата, здравето на косата и ноктите -фосфор и селен .
 • Рибофлавин , който превръща мазнините и въглехидратите в енергия.
 • Нормализиране на работата на нервната система -триптофан и фенилна аминокиселина .

Общото калорично съдържание на един продукт на 100 грама еоколо 86 единици .

Полезни свойства

Обогатен с полезни вещества, изменението на стопеното мляко има редица очевидни предимства:

 • Като се има предвид, че размерът на мастните молекули на това ястие е с порядък по-малък от този на сурово или варено мляко, се препоръчва „мрежата“ да се използва за хора, страдащи от диабет, които имат различни алергични реакции и хронични чревни нарушения.
 • Наличието в състава на витамин В1 и магнезийима благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система , като същевременно предпазва от образуването на кръвни съсиреци и нормализира кръвното налягане.
 • Препоръчително е напитката да се използва за нарушения на съня, хронична умора и други заболявания на нервната система, включително за лечение на стрес и депресия.
 • Изобилието на витамин А в съставаима положителен ефект върху състоянието на кожата , забавя стареенето му, както и ретината и ретината на ноктите. Последните престават да се ексфолират, придобивайки равномерна и силна структура.
 • Ако е налицепредразположеност към чести настинки, витамин С, съдържащ се в млечния продукт, който е отговорен за стимулиране на имунната система, ще ускори възстановяването.
 • Наложително е тя да бъде включена в менюто на лица, които не могат да си представят живота без физическо натоварване. Благодарение на високото съдържание на протеини и калций, силните кости и материал за мускулна маса са гарантирани.
 • Известно е, че витамин Е е отговорен за образуването на нови хормони, още повече, както за половите, така и за растежните хормони. Млечният продукт, богат на този елемент, няма да пренебрегне правилното функциониране на щитовидната жлеза, като по този начин стабилизира хормоналния баланс безболезнено.
 • Незаменимата помощ от печено мляко е в състояние да осигури на мъжете, които са изправени пред проблема с ефикасността. Минералните соли и комплексът от важни витаминиинтензивно стимулират половите жлези .
 • Той не остава настрана икозметологията . Въз основа на този продукт се правят подхранващи и хидратиращи маски, които позволяват за кратко време да се възстанови еластичността и мекотата на кожата, без използването на скъпи инструменти.

Вреди от печено мляко

Въпреки очевидните ползи, печено мляко, подобно на други хранителни продукти, има някои противопоказания, които е строго забранено да се игнорират.

 • Като доста мастна напитка, сварена напитка може да причини атеросклероза. Следователно, за да се избегнат болезнени последствия,над 40 години, той трябва да бъде изключен от вашата диета.
 • Трябва да се внимава да се използват хора, които са с наднормено тегло, по-специално това се отнася за онези, които избягват всякаква физическа активност.
 • В риск са тези, които страдат от алергична реакция към лактоза и имат индивидуална непоносимост към компонентите. Когато първите нарушения на стомашно-чревния тракт, трябва незабавно да се консултирате с лекар.
 • Когато се предлагат мляко на деца, трябва да се полагат специални грижи и внимание. Вземането на решение за такава стъпка е по-добре да се консултирате предварително с педиатър. Така ще бъде възможно да се установи дали детето има недостиг на лактаза, често се проявява под формата на подуване, диария, запек и друга тревожност.
 • Мъжката млечна напитка не трябва да се злоупотребява, тъй като нейната прекомерност може да доведе до намаляване на концентрацията на сперматозоиди.

Особености на използване

Печено мляко може да се използва не само в своя собствена форма, но и приготвяне на различни каши, супи, десертни кремове, риаженка, сосове, сладолед, смесване с плодове в студено и топло състояние. В сравнение с обичайното, той може да се похвали с дълъг срок на годност. 8 градуса е оптималната температура, за да се избегне бързото му влошаване.

Ако нейната покупка се извършва на пазара, няма да е излишно да се изисква от продавача лиценз за продажба. В случай на опция за магазин, трябваобърнете внимание на отсъствието на излишни химически примеси.

Очевидно е, че ползите от този продукт за тялото са много високи. Особено ако те не злоупотребяват и пренебрегват правилата за неговата подготовка. В крайна сметка, само по този начин тялото ще успее да се обогати с най-ценното, без да рискува да навреди.