Ползите и вредите от соевото мляко

През последните години соевото мляко става все по-популярно. Тази напитка е обичана от вегетарианци и вегани. Той служи като основа за приготвянето на тофу и други соеви продукти.

Сояните ястия са дошли в Европа от Източна Азия, където отдавна са били част от традиционната кухня. Тези ястия съдържат много протеини и често се считат за алтернатива на животинските продукти. По-специално, соевото мляко често действа като заместител на кравето мляко. Колко обоснован е този подход? Много грижи са свързани с генетично модифицираната соя - до каква степен са оправдани?

Състав и подготовка

\ t

Соевото мляко е билкова напитка, която се получава отсоя . Химичният състав прилича на обичайната крава. Продуктът съдържаоколо 3 грама протеин на 100 грама , т.е. приблизително същото като при кравето мляко. В същото време съдържа по-малко мазнини и въглехидрати. Соевото мляко може също да се превърне кисело, навито, соевият кефир, сирене, извара и др. В същото време тя не съдържа лактоза, така че хората, които не могат да абсорбират лактозата, могат да я изядат. От друга страна, в въпросната напитка има малко калций и витамин В12, в които обикновеното краве мляко е богато.

Соята е съставена от фитоестрогени(растителни хормони), които са полезни за предотвратяване на много заболявания и се използват широко в производството на хранителни добавки за жени.

Соевото мляко се използва и в козметологията . Използва се за овлажняващи и защитни кремове, продукти против бръчки. Растителният колаген подобрява еластичността на кожата и насърчава неговата хидратация.

Соевото мляко може да се получи у дома от соеви зърна. За да направите това, фасулът се накисва за няколко часа и се смилат в смес с вода, като се използва смесител. Получената смес се вари 15-20 минути и се филтрува. Окара остава на ситото - влакнеста маса, която може да се яде и от която се правят заместители на месо. Соевото мляко преминава в разтвор.

Напитката, която се приготвя промишлено, понякога допълнително се обогатява с калций и витамин В12.

Ползите от соево мляко

 • Съдържапротеин ,микроелементи- калий, магнезий, фосфор, селен, желязо, витамини А, Е и група В, особено В1 тиамин и В3.
 • Не съдържа лактоза , така че може да се използва от хора, които не могат да абсорбират нормално краве мляко, включително деца.
 • Съставът съдържалецитин , който намалява кръвните нива на вредния холестерол. Пиенето на соево мляко може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Поради тази причина се препоръчва при храна за възрастни хора.
 • Съдържафитоестрогени , които: оказват благоприятен ефект върху здравето на женитепо време на менопаузата; намаляване на риска от рак, особено заболявания на гърдите при жени 50-55 години; служат за превенция на остеопороза, т.е. правят костите по-малко крехки; насърчаване на загуба на тегло.
 • Съставът съдържарастителни влакна , които подпомагат по-доброто храносмилане.
 • Може да се използва при гладуване , тъй като не съдържа компоненти от животински произход. От него пригответе сладкиши: кифли, бисквити, палачинки, десерти и др.
 • Подходящ за вегетарианци и вегани.

Увреждане на соевото мляко

 • Може да причинипроблеми в храносмилателната система , както и други бобови растения - поради наличието на олигозахариди.
 • Съставът съдържафитинова киселина , която забавя абсорбцията на микроелементи като цинк, магнезий и калций.
 • Съдържаинхибитори на ензими , които разграждат протеините, т.е. усложнява процеса на разграждане на протеините. С честа употреба причинява голям товар на панкреаса, който е отговорен за производството на тези ензими.
 • Ефектът на фитоестрогените върху човешкото тяло е двусмислен. Въпреки че са полезни за предотвратяване на редица заболявания, те имат депресиращ ефект върху репродуктивната функция, така че е по-добре да не се използват соеви жени по време на бременност и кърмене.
 • Не се препоръчва за хора с тиреоидни заболявания.

Генетично модифицирана соя

Въпреки ползата от него за хората, соята като земеделска култура е трудна задачакултивиране, "капризна". Той не понася суша и е запушен с плевели. Поради тези причини, той е модифициран от гените на външни растения, което го прави по-устойчив на суша и вредители, а често и на пестициди. Това ви позволява да обработвате химически полетата от плевели. Но културата, отглеждана по този начин, натрупва вредни вещества, които са опасни за хората.

Освен това генетично модифицираната соя еканцерогенна съгласно редица данни . И въпреки че в научните среди все още има дискусии за вредите и ползите от трансгенните растения, по-добре е да избягвате да ги използвате.

Съвети за избор и използване

Соевото мляко с добро качество съдържа само соев екстракт и вода. Наличието на чужди компоненти, напримервкусове , трябва да предизвиква бдителност при покупка. Напротив, наличието на витамини и микроелементи, които са специално обогатени напитки, е предимство.

Наличието на етикета на надписа„изолиран соев протеин“показва, че соята е претърпяла сложна топлинна и химическа обработка и суровините най-вероятно са с лошо качество.

Важно е материалът, от който е направена напитката, да не е генетично модифициран. Като правило такива соя се произвеждат в Русия. В чужбина той се променя в повечето случаи. Етикетите трябва да съдържат надпис„не съдържа ГМО“ . Ако този надпис не е, по-добре е да откажете покупката.

По-добре е да се ограничи употребата на соево мляко по време на бременност и по време на бременносттахранене на детето, тъй като фитоестрогените могат да нарушат хормоналния баланс в организма. Деца под една година от тази напитка също не се препоръчва.

Хората, страдащи от непоносимост към лактоза, могат да използват соево мляко като алтернатива на кравето мляко, но го правят в разумни количества, но освен това включват калций и витамин В12 в храната, например под формата на сложни препарати.

Според диетолозите консумацията на соев протеин във всички форми не трябва да надвишава 30 грама на ден.

Заключение

Соевото млякое полезно в умереността , но не си струва да се яде прекалено много. Това не е пълна замяна на обикновеното мляко, така че ако замените кравето мляко със соево мляко, трябва да включите в храната допълнителни витамини и микроелементи (особено калций и В12). Соята, от която се произвежда мляко, не трябва да бъде генетично модифицирана, а наличието на странични добавки, с изключение на витамините, е нежелателно в самата напитка.