Кератиновото изправяне на косата - ползите и вредите от процедурата

Днес има много начини за изправяне на косата в салона. Те включват процедурата за изправяне на кератин.

Какво е кератин

Кератинът е протеин, който присъства в човешкото тяло и е част от ноктите, кожата, зъбите, но най-голямото количество се съдържа в косата. Веществото се произвежда от стволови клетки -кератиноцитии е отговорно за външния вид и здравето на косата. Когато кератиноцитите се разпаднат и синтезът на кератина намалее, състоянието на косата се влошава, те стават твърди, тъпи, започват да стават много дебели и объркани.

Молекулите от течен кератин попадат във вътрешността на косата, запоят всички кухини и люспи. В резултат на това всяка коса става по-голяма, по-плътна, а косата се лекува отвътре и става красива. Под въздействието на висока температура, веществото коагулира, образувайки защитен филм върху косата, която я предпазва от вредни външни влияния.

Кератин се съдържа в много продукти, предназначени за тъпа и безжизнена или къдрава коса. При избора си заслужава да се разгледа този факт и да се обърне внимание на състава - по-нататъшният кератин се изброява от началото на състава, толкова по-малко съдържанието му в шампоан или балсам.

Процедурна техника

Изправяне на кератинасе състои от няколко етапа:

 • Косатасе решеше по цялата дължина на гребена с редки зъби . Важно е внимателно да разресвате дължината, така че да няма бръчки и заплетени косми.
 • Косата е добре измита със специален шампоан, който ще измие цялата мръсотия, остатъците от грижовни средства, оформяне и повдигане на косата за по-нататъшно проникване на полезни вещества.
 • Течен кератин се нанася по цялата дължина и се оставя за няколко минути. Важно е да се третират всички зони с веществото, в противен случай по време на топлинна обработка те няма да могат да издържат на високи температури и съществува риск от изгарянето им.
 • След това косата се изсушава със сешоар . В някои салони клиентите се изпращат под климамон или сушиуар.
 • Последният етап еразтягане с желязо . Косата е разделена на нишки, и всяка нишка е обработена с изправяне на желязо, загрята до температура от 230 градуса. Високата температура помага за фиксиране на кератина в структурата на косата.

Ползи

 • Косата ставагладка, лъскава и копринена .
 • Всяка коса компресира, подобрява и възстановява структурата си.
 • Намирапродължително изправяне на дължината . Не е необходимо ежедневно гладене.
 • Косата се подхранва и овлажнява отвътре . Полезните вещества се задържат в структурата поради кератин.
 • Сплитните краища са запечатани , като елиминират прекомерната пухкавост и рошавица.
 • На косата се образува защитен филм , за предпазване от външни влияния: мръсен въздух, твърда чешмяна вода, температура, UV лъчи и др.
 • Косатаможе да бъде лесно разчесана и оформена . Те стават по-еластични и устойчиви.

Вреди

Въпреки ползите от кератиновото изправяне има някои отрицателни точки:

 • Съставът натоварва космите, което води до повишено натоварване на космените фоликули. Поради това, може да започне отлагането. Колкото по-дълга е косата, толкова по-голям е рискът те да започнат да падат.
 • По време на топлинната обработка, кератиновият състав освобождаваформалдехид- опасно и токсично вещество.
 • При облъчване кератинът коагулира и образува защитен филм, но самата коса страда. Както знаете, високите температури са много вредни за косата и допринасят за изпаряването на влагата от косата.
 • Корените на косата стават по-бързо замърсени . Поради факта, че след процедурата космите са по-близо една до друга и към скалпа, мазнините, отделяни от мастните жлези, бързо се разпространяват по повърхността на главата, а корените стават неестетични. Но често измийте косата си след изправяне на кератин не се препоръчва поради факта, че съставът ще бъде измит по-бързо.

Процедурата е противопоказана за бременни жени, тъй като екскретираните пари формалдехид имат вредно въздействие не само върху тялото на бъдещата майка, но и върху тялото на плода. Това може да повлияе на нормалното му развитие в утробата. Също така неКератиновото изправяне се препоръчва при жени по време на кърмене.

Не се препоръчва да се извършва процедурата за тези, които имат много фини косми - те вече нямат почти никакъв обем, след като кератиновата композиция ще стане напълно гладка.

Процедура за последващи грижи

За да може ефектът от изправяне да продължи колкото е възможно по-дълго, трябва да знаете правилата за по-нататъшно лечение:

 1. През първите 3 дни не можете да миете косата си, използвайте стайлинг продукти, маша за коса, сешоар. Също така, не правете сложни прически, събирайте косата в кок, плитка, използвайте еластични ленти, фиби и други устройства.
 2. В бъдеще трябва да измиете косата си само с шампоани без сулфати и да изсъхнете, без да използвате сешоар. Това допринася за по-траен ефект.
 3. По-добре е да боядисвате косата си преди процедурата - след това боята под действието на кератин ще продължи по-дълго. Но след изправяне, боядисване е позволено не по-рано от 3 седмици.
 4. Ако пътуването до морето е планирано, тогава се препоръчва да вземете шапка за къпане с вас и да плувате с нея. Солите допринасят за по-бързо измиване на кератин.
 5. Възможно е да се направи перм след изправяне, но трябва да се предпочете за къдрене. Струва си да се отбележи, че поради кератин, ефектът от пермето може да не продължи дълго.
След първото измиване перфектната гладкост и гладкост ще изчезнат, не се страхувайте. Косата все още ще бъде почти права, лъскава и без прекомерна пухкавост, но с всяко измиване съставът ще бъде измити ефектът ще стигне до не.

Ефектът от изправянето продължаваза 2 до 6 месеца , в зависимост от вида на косата, състава и спазването на правилата за грижа. След изцяло измиване на кератина, косата ще стане същата, както преди, и след това можете да направите процедурата отново или да прибегнете до други методи за изправяне - ламиниране, екраниране, ботокс и др.