Ползи и увреждане на балсамов оцет за тялото

Оцетът от прясно изцедено грозде, получен чрез пресоване, се нарича балсамов. Класическата рецепта включва използването на леки сортове, чийто сок се свежда до гъста маса от тъмен цвят, който впоследствие се изсипва в дървени бъчви и се затваря плътно.

Известно е, че балсаковият оцет често е бил даван един на друг от високопоставени служители през Средновековието, тъй като използването на подправки е безспорно. В допълнение към отличния вкус и способността да се засенчи основният вкус на ястието, оцетната есенция служи като отличен афродизиак за мъжете и действа като лекарство при някои заболявания.

Минималната продължителност на експозиция изискваоколо 3 години , но оцетът, който се съхранява най-малко дванадесет години, се счита за най-добър сред другите подправки. Традиционно употребата му изисква определени умения в готвенето, но "царят на всички подправки" е великолепен и в неумели ръце.

Какво е това

Първият път, когато името на оцет от балсамик се появява в историята, е датирано 1046 г., когато човек в ранг на маркиз дава на бъдещия крал Хенри тази подправка в ръчно изработена цев. Събитието се проведе в Модена, а монархът оцени вкуса на вкусни ястия с добавка толкова много, че страстта към подправка стана национална.

Основата за приготвянето на продукта е грозде, което се приготвя по метода на инфузията за определен период от време. Въпреки това, в зависимост от предпочитанията на потребителите, към подправките за течен тип могат да се добавят следните изменения:

 1. Малко количество мед.
 2. Лимонов сок.
 3. Плодове от малина.
 4. Зърна от ориз.
 5. Черешови плодове.
 6. Плодове от круша.

Този оцет се приготвя от сок от светло грозде, който внимателно се пресова в големи бъчви. В старите дни тя била смачкана от женските крака на регентите на земята, на празници, посветени на жътвата. Сега технологиите позволяват да се получи гроздов сок, без да се използват хора. След като сокът от плодовете се получи и се сгъсти до гъста маса, можете да го излеете в бъчво от дърво.

Запечатаната кега отлежава в рамките на три години, но през този период се излива три пъти с по-малки размери на контейнера. Това се прави тогава, което ви позволява да унищожите остатъците и да оставите чиста оцетна течност. Към него се добавя набор от подправки, което ви позволява да създадете велик вкус, любим от гастрономи по целия свят, но той е внимателно скрит от непосветените в тайната на потребителя.

Точната рецепта на есенцията не е известна на онези, които не участват в производството на балсамова есенция. Известно е със сигурност, че един добър балсамов оцет може да замени почти всички подправки от масата на обикновен човек.

Освен това ферментиралата течност от сок от гроздов сок съдържа киселини, които са полезни за хората.: вино, млечни продукти, ябълка, пирувик, кехлибар и др .; набор от микроелементи като манган, калций, цинк, желязо, мед и др.

Хранителната стойност на подправка е приблизително70–80 килокалории на 100 грама .

Ползи

Всяка отрова може да бъде лекарство, но когато се превиши дозата, всяко лекарство служи като отрова за човешкото тяло. Не трябва да забравяте тази проста истина, когато обмисляте компонентите на вашия хранителен магазин. Полезните свойства на есенцията от балсамов оцет включват следните качества:

 • Нормализиране на нивото на киселинно-алкалния балансв човешкото тяло, което води до производството на солна киселина в стомашно-чревния тракт на потребителя.
 • Изхвърляне на рефлукс , свързано с киселинност в хранителната система на организма.
 • Нормализиране на работата в червата на човека.
 • Стимулиране на производството на ензими на храносмилателния тракт (пепсини), които допринасят за повишено слюноотделяне.
 • При активна загуба на тегло действа като допълнително средство за удължаване на чувството за пълнота след хранене.
 • Укрепва имунната система на индивида.
 • Допринася зазабавянето на стареенето в организмана човек, дължащо се на активното инхибиране на болестните клетки.
 • Разлага протеините до аминокиселини, подобрявайки метаболитните процеси.
 • Във връзка с процента на натрий /калий със сигурност е полезен за сърдечно-съдовата система.
 • Намалява нивата на холестерола в човешката кръв.

Вреди

Високата концентрация на дадено вещество може да навреди на потребителя, така че трябва внимателно да прочетете вредните свойства на течната подправка:

 • Ако дозировката е надвишена или прекомерната консумация на есенцията може да имаотрицателно въздействие върху стомашно-чревния тракт . Това се дължи на факта, че оцет, вливан дълго време, в големи количества изяжда стените на стомаха. В най-лошия случай, химически изгаряне може да предизвика хранопровода.
 • Някои хора иматиндивидуална непоносимост към компонентите , които съставят оцет. Има гадене, превръщане в повръщане и алергични реакции върху кожата (обрив, зачервяване). В този случай е препоръчително този изглед да се замени с друга подправка.
 • Евтиният оцет прави по-малко добро от скъпо. Следователное препоръчително да не се записва върху него .

Съвети

Балсамовият оцет е ефективен за приготвяне на марината за различни видове месо, като смесен салатен дресинг и като индивидуална подправка в различни сосове. Освен традиционната употреба при готвене, балсамикът е ефективен и в други области:

 • На лицето е възможна процедура за пилинг.
 • Използването на есенция върху раната позволява да се дезинфектира
 • Бактериалните заболявания в гърлото могат да бъдат излекувани чрез изплакване с добавка на балсамик.
 • Използването на течна подправка като добавка в самостоятелно приготвения крем за ръце увеличава шансоветевърху красотата на дланите.

Как да се използва правилно

Използването на есенции от оцет предполага следните варианти:

 1. Когато се добавя към десерта от ягоди. Той придава фин оттенък на сладостта на вкуса на ягода.
 2. При готвенето салатите са идеални като превръзка. Може да се сервира самостоятелно или смесено с други съставки.
 3. Незаменима при приготвянето на месни ястия, както и при мариноване.
 4. Като сос с неговата употреба е приложим за проектирането на месни продукти.

Заключения

Балсамовият оцет е идеален за готвене, затова си струва да го купите за всяка домакиня, която иска да впечатли другите с кулинарните си шедьоври. В допълнение, капацитетът с оцетна есенция е незаменим за жена, която иска да се грижи за себе си с помощта на естествени продукти.

Заслужава да се обърне внимание и на състава на продукта, който включва огромно количество полезни микроелементи, необходими на човешкото тяло. Въпреки това, трябва да сте внимателни към здравето и да не се прекалявате с консумацията на веществото, защото в противен случай можете да получите здравословни проблеми.