Ползите и вредите от полирания ориз

Оризът е култивирано растение, което е основна храна за много народи от Югоизточна Азия и Китай. Тя започва да се култивирапреди повече от 9 хиляди години , като я използва като лекарство за деца и възрастни хора. Сега оризът се разпространява по целия свят и е намерил своето място в много национални ястия.

За да се подобри вкуса и външния му вид, зърното се обработва с помощта на специални шлифовъчни машини. Така се появява един от най-търсените сортове - бял полиран ориз. Това отнема много малко време, за да се подготви, то се съхранява дълго време и се счита за най-вкусното в сравнение с други сортове.

Характеристики на полиран ориз и неговите видове

Отглеждането на ориз е много по-трудно от пшеницата, ечемика или елдата. Досега производителите на ориз използватстари технологии . За тази цел полето е заобиколено от земни насипи и в нея се изпомпва вода. Източете оризовото поле само за плевене и събиране на реколтата. Събраното зърно все още не е готово за употреба. За да получите полиран ориз, суровото зърно се изпраща в специални машини, където се освобождава от кафявата обвивка. След обработка полираният ориз придобива характерните характеристики:

 1. Външен вид . Обработени оризови зърна -снежнобял, прозрачен, гладък в овална форма с брашно. Колкото по-висока е степента на пречистване на ориза, толкова по-бели са зърната.
 2. Периоди на съхранение . В суровите зърна е запазена външната обвивка - обвивката, която се влошава бързо. Поради отстраняването на обвивката, полираният ориз се съхранява дълго време и не се влошава.
 3. Готвене . Когато кипи, оризовите зърна по-бързо поемат водата, след 15 минути става мека, като запазва формата си.

От полирания ориз се приготвят най-често ястията - пудинги, зърнени храни, супи, рула, странични ястия.

По размер на зърната полираният ориз може да бъде от 3 вида:

 • Кръг- най-търсеният изглед. Зърната му имат дължинаот 4 до 5 mm . Този ориз е добре сварен и залепен. Чудесно за зърнени храни, пудинги, гювечи.
 • Среднозърнестият оризсе използва най-често в супи, за приготвяне на ризото, ролки. Той има по-малко лепкавост в сравнение с кръглите и готви малко по-дълго. Дължината на зърнатаот 5 до 6 mm .
 • Дългозърнеститевидове имат по-изразен аромат и вкус. Той е идеален за приготвяне на ястия и пилаф. Приготвя се по-дълго от останалите видове, не се слепва и не се разпада. Дължината на зърнатаот 6 до 8 mm .

Друг често срещан вид полиран ориз ена пара . Първо, събраните зърна се накисват във вода. След това се обработват с пара под високо налягане и след това се изсушават и полират. задушениОризът има голямо предимство: след обработка с пара той задържа около 80% от хранителните вещества. Приготвянето на такъв продукт обаче отнема около 30 минути поради по-твърдата зърнена структура.

Как е полезен полираният ориз?

Полезните и хранителни свойства на оризовите зърна се потвърждават от препоръките на много лекари и специалисти по хранене.

 • Подобряване на храносмилането.За стомашни язви, гастрит, колит, диария и други стомашни разстройства се препоръчва да се пие вода с ориз. Той обгръща стомашната лигавица и намалява високата киселинност. За да се получи силен оризов бульон, добавете 2 чаени лъжици промит, полиран ориз до кипяща вода (500 ml). Сварете ориза за 45 минути. След това се охлажда и се прецежда през тензух.
 • В случай на непоносимост към глутен , оризът е оптимален продукт за готвене на хора, които са предразположени към алергии към растителни протеини.
 • При заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците. Оризните от ориз съдържат големи количества калий, който отмива излишната сол от тялото и намалява нивото на вредния холестерол, предотвратявайки тромбоза.
 • Укрепване на нервната система.Смляният ориз е добър за нервите поради високото си съдържание на витамини от група В, магнезий, йод, желязо, цинк. За да се подобри паметта, концентрацията, се препоръчва да се готви ориз 2-3 пъти седмично.
 • С наднормено тегло.При 100 гр. варен бял ориз е само 116 kcal. По този начин той бързо инасища метаболизма за дълго време. Ако периодично приготвяте ястия от полиран ориз, спортувайте, пийте около 2 литра вода на ден, няма да е толкова трудно да се отървете от наднорменото тегло.
 • Източник на енергия. Полираните оризови зърна съдържат протеини и фибри, които възстановяват изразходваната енергия, увеличават физическата активност.
 • Укрепващи фуги. Калций и фосфор, съдържащи се в оризовите зърна, имат положителен ефект върху костната система. Редовното ядене на ястия от ориз е възможно да се намали рискът от развитие на заболявания на опорно-двигателния апарат.

Вредни свойства

Въпреки многото полезни свойства на полирано оризово ястие, не трябва да се ядат големи количества всеки ден. Както всеки продукт, оризът може да причини здравословни проблеми.

 • Хората, страдащи отзахарен диабет , трябва да спрат да ядат ястия, приготвени от зърнени култури от бял ориз. Високият гликемичен индекс може да повлияе неблагоприятно на човешкото здраве.
 • Твърде честата употреба на оризова вода от диария може да предизвика обратна реакция.Стипчив ефектще доведе до запек или пукнатини в дебелото черво. Трябва внимателно да следите диетата си.
 • За мъжете ястия от полирана оризова каша трябва да се консумират не повече от 2 пъти седмично. Учени от Обединеното кралство проведоха експеримент и установиха, че бял обработен ориз спомага за намаляване на сексуалната активност.
 • В редки случаи оризът можепричиняватиндивидуална непоносимост .
 • Още през 19-ти век сред жителите на Индонезия е открита масивна анемия. Основното им ястие бе полираният ориз. Експертите са установили, че смилането на ориз премахва много полезни вещества, включително оризово масло и желязо, чиято липса води донамаляване на нивото на хемоглобина .
 • За избелване на ориз много производители добавят талк, който е опасен канцероген. При пациенти с рак на стомаха се срещна тумор с талк. Това е връзката между потреблениетона нискокачествен полиран оризи развитието на ракови тумори.

Как да определим качествения ориз?

Преди да закупите полиран ориз, трябва да се обърне внимание на следните фактори:

 1. Зърната не трябва да имат жълтеност, люспи, прах или други чужди части.
 2. Ярко бялата крупа е показател за незрялост.
 3. Зърното трябва да бъде с матов, равномерен, прозрачен цвят.
 4. Ако кипяща вода се излива върху ориз, зърната с добро качество ще набъбнат и производствените отпадъци незабавно ще се превърнат в каша.
 5. Най-добре е продуктът да бъде закупен в ясни опаковки. Така можете да видите зърното или да откриете вредители.

Заключение

Мляният ориз е лесен за приготвяне продукт. Използва се в готвенето на много народи по света, а разнообразието от ястия от този продукт позволява всеки път да се приготвя нещо ново, без да се повтаря. Лечебните свойства на ориза бяха известни преди няколко хиляди години. специаленПопулярни ориз отвара, която има стягащ и обгръщащ ефект при заболявания на стомаха.