Малтодекстрин: какво е то, добро и лошо

Като част от много съвременни храни (и не само), можете да видите хранителна добавка, наречена малтодекстрин. За много хора това име предизвиква негативни емоции, тъй като това вещество е почти непознато за потребителите и им се струва, че това е вредна добавка. Ако се страхувам от продукти с малтодекстрин, тази статия ще покаже.

Малтодекстрин

Малтодекстринът е биологично активна хранителна добавка (БАД), която е бял или кремавобял прах с умерено сладък вкус. В ежедневието малтодекстринът е известен също катомеласа .

Продуктът се получава чрез ферментация на царевично или картофено нишесте. По-рядко се използват нишесте от пшеница или ориз. При печене, детска храна, спортни храни, сладкарски изделия, прах от малтодекстрин се използва като естествен подсладител вместо захар. Веществото има и следните свойства:

 1. Насърчава сгъстяването и емулгирането на храната.
 2. Подобрява разтворимостта на незабавните храни.
 3. Забавя процеса на окисление.
 4. е прах за прах и прахови смеси.
 5. Допринася за образуването на желеобразни продукти.

Ползи

В промишленосттаМалтодекстринът се оказа много полезен - той се използва при производството на хлебни изделия, сладолед, колбаси и месни продукти, подправки, сосове и някои напитки. В допълнение, разтвор на малтодекстрин се напръсква с плодове, за да се защитят техните увреждания от насекоми и да се запази представянето по време на транспортиране и съхранение.

Според проучването веществото е от полза и за организма. Полезните му свойства са както следва:

 • Подобрява усвояемосттана много храни в тялото и допринася за по-доброто им храносмилане.
 • Положителен ефект върху работата на червата . Структурата на молекулата на малтодекстрина е подобна на структурата на чревните влакна, така че продуктът подобрява функционирането на органа и предотвратява появата на запек.
 • Намалява холестерола в кръвта . Според някои данни меласата е способна да намали холестерола в незначителни количества, но със силно увеличение на нивото му, това няма да помогне. Продуктите с меласа трябва да се използват от онези, чийто холестерол в кръвта е леко повишен или има тенденция да се повиши.
 • Осигурява енергия на тялото . Малтодекстриновият прах принадлежи към класа на бързите въглехидрати, т.е. след консумация, той бързо се абсорбира в кръвта и доставя на организма необходимата енергия.
 • Допринася за отстраняването на токсини , токсини, соли на тежки метали и радионуклиди. Влакната на веществото „улавят” вредните вещества и ги отстраняват от тялото през червата. Допълнителен почистващ ефектсе постига чрез подобряване на работата на червата.
 • Причинява тялото да произвежда свой собствен инсулин . Липсата на инсулин води до развитие на захарен диабет, а въглехидратите като малтодекстриновия прах, попадащи в кръвта, провокират производството на собствен инсулин, който помага за предотвратяване на диабета.

Може ли малтодекстрин да се използва от спортисти

Спортистите и културистите използват тази хранителна добавка като допълнителен източник на енергия ибързо се възстановяват от упражненията . В магазините за спортно хранене можете да закупите малтодекстринов прах в чист вид, за да приготвите коктейли и коктейли с неговото добавяне.

Малтодекстриновият прах е силно разтворим във вода и плодови сокове, по-добре е продуктите да се смесват в специален шейкър. Полученият коктейл може да се пие преди тренировка, за да се осигури енергия на тялото или след нея, така че мускулите да се консумират въглехидрати и гликоген. Малтодекстрин не е допинг, тъй като се среща в много храни.

Въпреки това, спортисти, които искат да получат мускулна маса, не се препоръчва да се използват коктейли с малтодекстрин. Веществото допринася за натрупването на подкожни мазнини и помпата сухи мускули няма да работи.

Вреди

 • Продуктът може да причини алергична реакция . Според проучване от 2013 г. веществото причинява стомашно-чревни нарушения, като например подуване на корема, повишено образуване на газ,диария. Някои участници в проучването са имали кожен обрив, уртикария, кожно дразнене.
 • Подтиска растежа на пробиотиците . Пробиотиците са специални, полезни бактерии, необходими за здравословното храносмилане. Меласата потиска действието на тези бактерии, което води до нарушаване на нормалното храносмилане.
 • Увеличава кръвната захар . Малтодекстринът е предимно въглехидрат, освен висок гликемичен индекс. Това е особено опасно за диабетици и хора с наднормено тегло. Висококалоричните въглехидрати причиняват рязък скок на кръвната захар и за кратко време дават усещане за ситост.
 • Ако прах от малтодекстрин е получен от пшенично нишесте, той може да бъде опасен за хора с непоносимост към пшеничен глутен . Те могат да получат храносмилателни нарушения, кожни реакции и други симптоми на непоносимост.

Условия за ползване

Спортистите трябва да добавят малтодекстрин към коктейли и коктейли по следната схема: 3 грама вещество на всеки 2 kg от теглото на човек. Препоръчително е да се ограничи до 1-2 порции напитка на ден. Най-добре е да пиете коктейл сутрин, така че въглехидратите да не се отлагат в мазнините.

По-възрастните хора, които не спортуват и не се занимават с никаква физическа активност, трябва да избягват малтодекстрин, тъй като те имат по-бавен метаболизъм.

При избора на продукт трябва да се обърне внимание на неговия състав - висококачествен малтодекстрин се получава от царевично и картофено нишесте и не съдържадруги добавки, като лимонена киселина и други.

Малтодекстринът е по-полезен заместител на захарта. Той е идеален за спортисти, тъй като осигурява на клетките на тялото необходимата енергия и въглехидрати. Но с неговата употреба трябва да бъдете внимателни - в края на краищата, веществото може да повлияе на натрупването на тегло и да причини натрупването на телесни мазнини.