Цикория - ползите и вредите за тялото

Цикорията е известен катозаместител на кафе . Лечебните му свойства са познати още от древността. Той се появява в Средиземно море, откъдето е бил транспортиран на кораби по целия свят. Той дойде на вкус за мнозина, така че те го отглеждали с огромни насаждения.

Той достига Русия в началото на 20-ти век и бързо започва да обича руския народ. Много научни лаборатории изследваха това интересно растение и разкриха много положителни и полезни факти.

Какво е цикория?

Цикория е растение с продълговати листа и дълъг плътен корен, имащополезни витамини B, C, E . Той не съдържа почти никакви протеини и мазнини, повечето включват въглехидрати. Това го прави не само полезен, но идиетичен продукт . А също и напитката е много полезна при повечето болести, тъй като има лечебни свойства.

Може да се използва в различна форма: като салата, като се използват листата на самата растение и течност, като се използва като напитка. Нека разгледаме по-подробно втората форма на употреба на това растение.

Екстракти, тинктури, отвари се използват активно от народната медицина, както и от козметологията. Коренът, самото цвете и листата на растението се използват за това.

Използвайте го за различни болести в допълнение към основнататерапия, тъй като самата цикория не е лекарство, но допринася за здравословната работа на организма, подобрява вътрешните процеси.

Ползи от лечебната напитка

С малки дози тази напитка е от полза за почти всеки.

 • Тъй като има полезни, лечебни свойства, е удобно да се използва в детски градини и за болнични болници, като питейна напитка.
 • Премахва вредните токсини от тялото , шлаки и следователно помага при метаболитни нарушения и съдови заболявания.
 • Нормализира микрофлората , работата на червата, насърчавайки здравословното храносмилане.
 • има успокояващо действие , поради което е благоприятно за нервните разстройства. Сънят се подобрява и човекът изглежда много по-добре. Също така, проведените експерименти показаха, че приемът на тази напитка забавя сърдечната честота, което означава, че тя е идеална за пациенти с аритмия, тахикардия и други сърдечни заболявания.
 • Почистване на тялото, подпомагане на бъбреците, черния дроб, далака.
 • Полезно за кръвни заболявания , хепатит, диабет.
 • Помага при подуване на малко дете, най-важното е да го дадете чрез майчиното мляко.
 • Нормализира количеството на холестерола в организма . И съдържа инулин, позволява на диабетиците да се насладят и на тази напитка.
 • Тя насърчава загуба на тегло , тъй като е нискокалорична. Може да се използва дори преди лягане. Той също така намалява апетита и допринася за бързото храносмилане.
 • Укрепваорганизъм , следователно благоприятно влияе върху физическата активност.

Вредност на лекарствено растение

Болести, за които цикорията е нежелана
 • Цикорията допринася за производството на жлъчка, поради което енеблагоприятна за холелитиаза , което влошава благосъстоянието на пациента.
 • А също така тази напитка е противопоказана приалергична реакция .
 • Когато се консумира твърде много питие, има натоварване на съдовете, следователно, ако има разширени вени и хемороиди, то не трябва да се консумира.
 • Все още не е желателно да се приема в случай на утежнен гастрит, тъй като напитката усилва възпалителния процес.
 • И при силни нервни разстройства се появява психическо раздразнение, тъй като напитката вълнува тялото.

Възможно е също така, когато се консумира тази напитка, леко замаяност, слабост, гадене. В тези случаи е по-добре да се изключи цикория и да се консултира с лекар, може би някой не трябва да го приема, тъй като носи вреда на тялото.

Противопоказания за деца и бременни жени

За деца под тригодишна възраст е по-добре да не се използва цикория в чист вид, но е възможно да се предава на детето чрез кърмене, ако майката пие напитката. Не се препоръчва да се пие и при деца, страдащи от затлъстяване, както и при алергии. А в други случаи е полезно и перфектно замества кафето, което не се препоръчва да се дава на детето.

Цикорията е противопоказана при бременни жени, когато имат заболяване. организъмвъзстановен, има натоварване на всички части на тялото, толкова големи количества е по-добре да не се използва, но като цяло, трябва да се консултирате с Вашия лекар за тази напитка.

Какво представлява цикорията и как да се подготви правилно

Цикорията се използва в три форми. Първо, втечната форма , чрез изпаряване на корените на растението. Този концентрат се счита за най-естествен, тъй като не губи хранителни вещества. Второ, в суров вид. В производството на щадящи методи се използват, така че полученият прах след изпаряване и допълнително сушене, остава полезен, наситен с лекарствени вещества. Трето, печено, смляно. При създаването на този продукт намалява полезността на веществото. Той все още се счита за изцеление, но в по-ниска концентрация.

Често се прибавя към кафето, което придава на питието много кадифен, пикантен вкус.

Цикорията обикновено се продававъв всеки склад , както и в аптеката, с вече разтворим прах, но може да се намери и с допълнителни добавки. Варете го по същия начин, както обикновеното кафе. Обикновено две супени лъжици прах на 200 ml вода. За вкус добавете захар и мляко. При закупуване на лечебна напитка е необходимо да се обърне внимание на консистенцията на праха, най-важното е, че не трябва да има бучки, които да сочат лошо качество на производството или съхранението на стоки.

Ако искате да си направите едно питие, тогава трябва да намерите или закупите корените на растението. Те трябва да бъдат почистени, изплакнати и след това изсушени във фурнататемпература 100 градуса. По времето, което отнема около 5 часа. Възможно е също да изсушите корените по естествен начин на слънце, но това ще отнеме поне седмица. След това те трябва да бъдат отрязани и запържени в тиган до тъмен цвят и след това да се смилат на прах. Този състав обикновено се съхранява в буркан с затворен капак. Срокът на годност е приблизително 6 месеца.

В повечето случаи използването на цикория има положителен ефект, следователно, ако няма последствия след приемането му, можете да се насладите на неговия лечебен и изтънчен вкус.