Ползите и вредите от цаца в доматен сос

Копърка в доматен сос - вкус, познат от детството на всеки съветски човек, най-евтината консервирана риба. Тази малка риба се нарича храна на учениците и може да си позволи дори най-неплатежоспособните групи от населението.

Но дори и днес, с цялото изобилие от различни стоки на рафтовете на магазините, цаца в доматен сос е не по-малко популярен.

Описание, състав и видове

\ t

Цацката е малка морска риба с размерне повече от 15-17 cm . Това, че служи като суровина за евтини рибни консерви. Някои производители обаче използват херингата - подобна, но по-евтина риба. Копърката съдържа много повече вътрешни органи, което се отразява на вкуса на продукта.

Съставът на консервираните храни, с изключение на рибата, трябва да включва такива продукти: доматено пюре, сол, пипер, кориандър, захар, карамфил, индийско орехче, растително масло, лук, моркови, брашно, сладък пипер.

Изборът на видове копърка в доматен сос е доста разнообразен. Различава се по мястото на екстракция, метод на приготвяне, вид сос, външен вид.

Консервираните храни се различават на мястото на добив:

 1. Каспийско море.
 2. Черно море.
 3. Балтийско море.
Според метода на готвене цацата може да бъдеизпеченаилибалансирана . Ако в първия случай рибата е измита, изсушена и пържена, то във втората е просто дреболиялежи в буркани и се налива горещ сос. Първият метод е по-скъп, така че буркан с такъв продукт ще струва по-скъпо.

Предварителната обработка на суровините може също да бъде различна. Рибата се разделя на нарязани и непокътнати. Копърката се полага в неизрязаните консерви с главата и вътрешностите, а в облечените - поставени изкормени и обезглавени.

Сосът може да бъде различен: само домат, с добавки, пикантен.

Кюспе в доматен сос

 • Един добър източник на протеини , който е по-полезен и по-лесно смилаем от животински протеин. Протеинът е незаменима съставка и действа като носител на живот, строителен материал за клетките на човешкото тяло.
 • Диетичен продукт . Копърката в доматен сос почти не съдържа въглехидрати и тежки мазнини. Този продукт е идеален за хора, които са загрижени за загуба на тегло. Въпреки това, трябва да се има предвид, че продуктът има сравнително високо съдържание на сол и подправки, така че може да предизвика повишен апетит.
 • Рибата еизточник на полиненаситени мастни киселини , които имат благоприятен ефект върху системите на човешкото тяло: защита срещу стомашно-чревни проблеми, сърдечно-съдови заболявания, подобряване на зрението и паметта, борба с „лошия“ холестерол, регулиране на обменните процеси.
 • Рибата е отличен източникна фосфор и калций , които са много важни за образуването на костна тъкан. Освен това, фосфорът играе важна роля в метаболизма на протеините. Костите, опашката и люспите на рибите са най-богати.калций и фосфор. Поради топлинната обработка, тези части от него са напълно годни за консумация в консерви.
 • Високо съдържание на желязопри рибите, което влияе на нивото на хемоглобина в кръвта. Редовната консумация на този продукт ще предотврати анемия, която е особено важна за бременни жени, кърмачки и деца. В допълнение, желязото засяга доброто кръвообращение в мозъчните клетки.
 • Съставът съдържа витамини, важни за човешкото здравеA, D, E, B1 и B2 . Витамин А е важен за зрителната функция, укрепва имунната система, повишава устойчивостта към различни заболявания. Витамин D подобрява метаболитните процеси и поддържа кожата млада. Витамин Е има благоприятен ефект върху работата на половите жлези и репродуктивните функции. Тиаминът е необходим за добър метаболизъм и активно участва в поддържането на жизнеспособността на сърцето.
 • Доматите , съдържащи се в продукта, го правят още по-полезен. Доматите съдържат такова полезно вещество като ликопен. Ликопенът намалява риска от рак и инфаркт. В допълнение, този антиоксидант защитава имунната система и се бори с преждевременното стареене.

Увреждане от копър в доматен сос

 • Доматеният сок може да причини обостряне на заболяването при хора, страдащи отзаболявания на стомашно-чревния тракт . Киселини дразнят стомашната лигавица, така че хората с гастрит или язви трябва да избягват този продукт.
 • Съдържанието на подправки и киселини в консервирането може да причинидразнене на стомашно-чревния тракт и киселини в хора със слаб стомах.
 • Консервираните риби са източник напуринови съединения . Тези вещества са противопоказани при различни заболявания на ставите. Категорично не можете да използвате този продукт за подагра в острата фаза.
 • Голямо количество сол . Както при всяка консервирана храна, цаца трябва да се лекува с повишено внимание към хора, страдащи от оток, бъбречни и чернодробни заболявания. Солта също е ограничена при постинфарктни условия.
 • Ботулизъм- резултат от неправилни банки за съхранение. Това е най-голямата опасност от консервирана риба. Ботулизмът причинява най-силната токсичност на тялото и сериозни увреждания на нервната система. Ето защо избора на покупка е много внимателен.

Избор на качествени консерви

На първо място, заслужава да се обърне внимание накачеството на опаковките . Бурканът не трябва да е подут, да има вдлъбнатини и следи от ръжда. Щети на банките казват неправилно съхранение. Не забравяйте да проверите срока на годност.

Също така е от значение дизайнът на банките. Етикетът върху кутията трябва да бъде равномерно и плътно залепен, или моделът да е отпечатан върху самата опаковка.

Съдържанието на соса в добра консерва трябва да бъде не повече от една четвърт. Тя трябва да бъде еднаква, не стратифицирана. Рибите трябва да бъдат цели, малки. Твърде яркият цвят показва съдържанието на багрилото.

Вкусът на рибните консерви не трябва да бъде горчив. Допуска се само лека горчивина, ако има дреболиязапазена неотрошена.

За съжаление е трудно да се оцени качеството на съдържанието в магазина в желязна банка, което ще бъде възможно да се направи само у дома. Можете да си купите риба в стъклото, но това ще струва повече.

Продуктът трябва да се съхранява на сухо и хладно място за не повече от 24 месеца. По-добре е да използвате отворената кутия наведнъж за определената цел.