Мед - ползите и вредите за тялото

Лечебните свойства на меда са известни още от древни времена - продуктът се използва за лечение на кашлица, настинка и други заболявания. Мнението беше, че медът е от полза, но не е така. Може да бъде вредно, ако се използва неправилно.

Какво е това

Медът евискозен сладък продукт , който се произвежда от медоносните пчели в специални кошери. Приготвянето на мед е дълъг и труден процес. Първо, пчелата лети към цветето, от където черпи нектар. След това се връща обратно в кошера и предава нектара на друга пчела, която я съхранява в тялото си, след което я поставя в специална клетка. Докато в клетката се съхранява капка нектар, тя се обогатява с полезни вещества и ензими.

Продуктът може да бъдемонофлора(ако пчелите са посетили само един растителен вид) иполифлора(ако пчелите събрали нектар от различни растителни видове). Медът Monoflörn е рядък, но по-често полифлорн. Класът на меда се определя от преобладаващото растение в неговия състав.

Има повече от 20 сорта мед, най-ценните от които са:

 • Линден- има светъл кехлибарен, почти безцветен нюанс, ароматен и изразен сладък вкус.
 • Елда- тъмен цвят, варира от тъмножълто до тъмно кафяво. Има горчивина на вкус, гъделичкаща се в гърлото, когато се консумира вътре.
 • Акацияе най-лесният вид мед. Той няма цвят и мирис, а вкусът е много лек и слабо изразен.
 • Хедър- леко горчив, но остър. Цвят от тъмножълт до червеникавокафяв, почти кафяв. Има гъста, вискозна консистенция.
 • Кестен- както и верескът има гъста консистенция и лека горчивина. Цветът е тъмен.
 • Donnikovy- има изразен сладък вкус с лека горчивина, което прави този вид мед наистина интересен. Цветовите разновидности от светло кехлибарено до бяло с лек зеленикав оттенък.
 • Барбарис- златен мед с ярък и деликатен аромат. Има силен аромат.
 • Василек- има зеленикаво-жълт цвят и приятен вкус с лек аромат на бадеми и едва изразена горчивина.

В зависимост от мястото, където растат цветята, медът може да бъде планински, степ, ливада и гора.

Ползи

Медът съдържа органични киселини, ензими, витамини (А, група В, С, Е, К), калий, магнезий, натрий, желязо, мед, фосфор, сяра, йод и други ценни вещества.

Поради високото съдържание на полезни компоненти медът има благоприятен ефект върху организма:

 • Елиминира възпалителни, катарални, вирусни и бактериални заболявания . Той е особено полезен за лечение на заболявания на дихателната система, ARVI и ARI. Използва се също за убиване на стафилококи, стрептококи, Escherichia coli, дизентерия и други заболявания на храносмилателния тракт.
 • Подобрява съня- през нощтаМожете да пиете топло мляко с мед. Съставът ще ви позволи бързо да заспите и да се успокоите преди лягане.
 • Медът съдържаестествени захари , поради което е полезен за диабетици и диети. На много диети можете да използвате мед като десерт.
 • Лекува сърдечно-съдовата система : повишава тонуса на сърдечния мускул, нормализира кръвното налягане, изтънява кръвта. Продуктът от пчеларството предотвратява исхемичната болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания.
 • Намалява нивото на холестерола в кръвта , като допринася за предотвратяването на атеросклероза и кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.
 • Помага за борбата с акне- медът убива бактериите, които се размножават в порите и причиняват черни петна, акне и други възпаления. Той също така нормализира производството на себум и овлажнява кожата.
 • Поради противовъзпалителните и антибактериални свойства на продукта, той се използва за премахване на язви, дерматити, псориазис и други кожни заболявания.
 • Укрепва имунитетаи има антитуморен ефект. Благодарение на високото съдържание на витамин С и антиоксиданти, медът помага да се предпази тялото от много болести, а антиоксидантите предотвратяват развитието на онкологията.

Вреди

Въпреки уникалните си полезни свойства, медът може да навреди на организма:

 • Когато се консумира прекомерно, продуктът предизвикваувеличаване на теглото , тъй като е много високо съдържание на калории и съдържа много въглехидрати.
 • Отрицателно засягана панкреаса, тъй като причиняварязък скок на кръвната захар .
 • Причинявакариес и други проблеми със зъбите- консистенцията на меда е много лепкава и следователно се прилепва към зъбния емайл, като провокира развитието на бактерии и причинява гниене. Ето защо, след ядене на десерт, трябва да изплакнете устата си.
 • Медът есилен алерген , поради което може да причини сърбеж по кожата, затруднено дишане, нарушения в храносмилането, гадене и други заболявания. При тежки случаи е възможно анафилактичен шок.
 • Не трябва да се използва строго нагрят или разреден мед . При нагряване до 45 градуса, хранителните вещества и ензимите, съдържащи се в продукта, се унищожават и само глюкозо-фруктозната маса се пренасища с въглехидрати. И когато се нагрява до 60 градуса в нектар, концентрацията на хидроксиметилфурфурал се увеличава, което е отрова за човешкото тяло.

Как да се прилага правилно

Медът може да се консумира в чист вид, ноне повече от 2 лъжици на ден , така че да не предизвиква алергии и други явления. Деца под 2-годишна възраст не трябва да дават продукта.

Мнозина добавят сладост на чая, но, както вече беше споменато, това не се препоръчва. По време на болестната ситуация е по-добре да се добави нектар към едва топлата вода и да се пие в тази форма.

На празен стомах веднага след събуждане можете да пиете такова питие: добавете 1 чаена лъжичка на чаша топла вода. мед и малко лимонов сок. Тази смес ще ускори метаболизма, подобри апетита и ще насити организма с големи количества витамин С.

Ако медът се използва като маска за лице или коса, тогава преди употреба трябва да се направи тест за толерантност: нанесете малко количество сладка маса на китката си за 3-4 часа и проверете дали се появяват някакви странични ефекти.

Медът е уникален пчелен продукт, който, когато се използва правилно, е в състояние да подпомогне тялото. Но все пак той не е лекарство и не е панацея за всички болести, затова няма да помогне с много болести. И като укрепващ и профилактичен агент, той е изключително полезен.