Замразени плодове: каква е употребата и каква е вредата

Нуждата на организма от хранителни вещества придружава човек през целия му живот. Витамините са необходими за нормалния растеж и развитие на децата, поддържайки здравето на възрастните хора. През лятото имаме възможност да попълним витаминния резерв, използвайки пресни зеленчуци, плодове, плодове. През зимата тази задача успешно се обработва чрез прибиране на реколтата под формата на сушени, консервирани и замразени продукти.

Първите опити за запазване на продуктите чрез охлаждане са известни още през 17-ти век в Англия, но този метод не е получил по-нататъшно развитие. Едва в началото на 20-ти век продуктите, съхранявани чрез замразяване, се появяват на гишетата в Америка.

Замразени плодове, какво е това?

Прибирането на ягода чрез замразяване е метод за запазване на хранителните вещества, вкуса и витамините в плодовете по време на дългосрочно съхранение чрез излагане на отрицателни температури. Резултатът е продукт, който запазва цялата витаминна доставка на пресни плодове ( до 90% ), но е подходящ за продължително съхранение и консумация през студената зима. Можете да замразите почти всички плодове: слива, череша (след отстраняване на семената), боровинки, боровинки, ягоди, малини, грозде.

Най-важното е да се сведе до минимум интервалът от време от момента на събиране на плодовете до тяхното замразяване. пътсъхраняване на замразени плодовев продължение на 9 до 12 месеца , като се избягва размразяването и повторното замразяване, при които се губят хранителната стойност и външният вид на продукта, може да стане неподходящ за храна.

Има два начина за замразяване на плодовете:

 1. Бързо замразяване (шок)- предварително приготвени зрели плодове, без следи от гниене и видими увреждания, се почистват от стъбла, листа, измиват се, изсушават се естествено с кърпа, поставят се в специални контейнери или чанти. След това се излага на много ниски температури - около минус 45 градуса, при което се наблюдава бързо замразяване с запазване на външния вид и хранителните свойства на продукта. Последващото съхранение може да бъде при използване на конвенционален фризер. В съвременните хладилници за шоково замразяване е подходяща функцията „бързо замразяване“.
 2. Сухо замразяване (нормално)- методът предвижда подготвените плодове (с изключение на ягодите, малините) да бъдат измити, изцедени, разпръснати или в контейнери или в насипно състояние, поставени в конвенционален фризер, с температура 12-18 градуса под нулата. където ще има постепенно замразяване на продукта. За съхранение готовите плодове могат да бъдат опаковани на малки порции във фризерни торби, или поставени в специални контейнери, поставени във фризера със средна температура от минус 18 градуса.

Плодове от малина, къпина, ягода могат да бъдат предварително валцувани със захар преди замразяване. Този метод позволяваподправете продукта, запазвайки сочността на плода, неговата форма.

Полезни свойства

 • Борба с авитаминозите- плодове след замразяване задържат фибри, антиоксиданти, витамини С, А, Б и минерален състав, като ценна храна в студена зима.
 • Диетично хранене- нискокалорично съдържание на замразени плодове, например малини - 42 kcal, боровинки - 26 kcal, ягоди - 34 kcal на 100 g от продукта, ги прави подходящи за диетична храна, за разлика от конфитюр, конфитюр, конфитюри. добавена захар.
 • Лечебните свойства- замразените плодове запазват всички хранителни вещества и техните свойства. Боровинките са полезни за лечение на очни заболявания, боровинки, малините са много подходящи за лечение на симптоми на простуда по време на епидемичния сезон.
 • Декориране на ястия- докато запазват външния си вид, замразените плодове са идеални за празнично декориране на торти, сладолед, различни десерти, като пълнене на кексове, печива, всички видове кифли, можете да приготвяте плодови напитки, компоти, десертни напитки.

Възможна вреда

 • Алергични реакции- както и пресни плодове, замразени, могат да предизвикат алергии. Ето защо, страдащите от алергии трябва да следват всички препоръки за хранене, да избягват да ядат храни, ако вече са имали алергична реакция към тях.
 • Многократно замразяване- в случай на случайно размразяване на плодове, повторното замразяване е строго забранено, тъй катоПовечето хранителни вещества се губят, продуктът претърпява процеси на гниене, разлагане и може да бъде вреден за здравето. Размразените плодове трябва незабавно да се използват, след като са обработени с топлина, просто сварете компота, изпечете тортата, добавете към десертното ястие.
 • Производителят на лошо качество- замразени плодове, в случай на неспазване на правилата за събиране, съхранение, транспорт, може да се превърне в източник на хранително отравяне. Ето защо е необходимо да се погледне на външния вид на плодове, обърнете внимание на липсата на "сняг" в опаковката, сроковете и условията на съхранение.

Методи на употреба

 1. Добавяне на сладкиши като декоративна украса на торти, сладкиши, сладолед.
 2. Приготвяне на подсилени напитки - компоти, плодови напитки, кисели млека, желета.
 3. Бонбони за готвене - мармалад, конфитюри, конфитюр, конфитюр, желе.
 4. Използването на лечебните свойства на плодовете - използването на чай с малини, плодов сок от червени боровинки като антипиретик при настинки, включването в храненето на следоперативни пациенти, подложени на рехабилитация като източник на витамини.
 5. Включването в менюто на диетична храна като продукт с високо съдържание на минерали и витамини, но с нискокалорични свойства.

Заключение

Съвременните технологии не стоят на едно място. С появата на замразени храни, фризери за домашно ползване, успяхме да забавим използването и дълготрайното им съхранение.

Яденето на замразени плодове е чудесна възможност да се попълнят витамините не само през лятото, когато има изобилие от пресни плодове по рафтовете, но и през зимата, като се избягва пролетния дефицит на витамини. Но ако сами не замразявате плодовете, като използвате свежи реколтирани или закупени, спазвайки всички правила и техники за замразяване и закупуване на замразена готова за готвене храна, съществува риск да придобиете некачествен продукт, тъй като хранителната промишленост е насочена не само към здравословна храна, но и към реализиране на печалба, при прилагане на химически добавки за увеличаване на срока на годност или запазване на външния вид на стоките.