Захаросани плодове - полза и вреда за организма

Любима източна деликатес, известна днес на целия свят - захаросани плодове. Ярки ароматни сладкиши от плодове присъстват на масата почти във всеки дом. Десертът е идеален за празнично събитие, както и за ежедневното пиене на чай, а децата са възхитени от това.

Колко хубаво е през зимата да отвори кутия с многоцветни кубчета захаросани плодове и да се наслади на сочния вкус на екзотични плодове. Но, разбира се, при редовната употреба на такъв вкусен десерт има и плюсове, и минуси. Нека го разберем.

Състав и калорично съдържание

\ t

Захаросани плодове са модерна алтернатива на сладкото от баба: нарязаните парчета плодове са добре сварени в захарен сироп, плътни в консистенция, до омекване. След това остъкленият плод се суши и се използва като естествен здравословен деликатес през цялата година. Карамелизират не само плодовете, захаросаните плодови и зеленчукови бонбони.

Тъй като крайният продукт се получава в резултат на отслабването на захарта, лесно може да се предположи, че захаросаните плодове са с високо съдържание на калории, 50 грама съдържат около150-200 килокалории . Този съдържащ въглехидрати десерт трябва да се взима с грижа от тези, които се опитват да следват фигурата си.

Естественизползване

Тъй като сладък деликатес има предимно естествен състав (плодове, зеленчуци или ягодоплодни), в крайния продукт има доста полезни свойства. Най-важните от тях са:

 • Захаросани плодове са простосклад на витамини(А, В, С и много други), като те включват никотинова киселина, глюкоза, руфлавин и тиамин.
 • Богат на различни минерали , като калций, калий, магнезий, желязо, фосфор и натрий.
 • Нормализира метаболизма на организма , ободрява и дава заряд на жизненост и енергия, започва процесите на подмладяване и регенерация.
 • Принос къмподдържането на нормалния хемоглобини стимулиране на имунната система.
 • Високото съдържание на фибридопринася за установяването на храносмилателни процеси, започване на работата на червата и премахване на токсините.
 • Наличието напектинподдържа холестерола в приемливи граници, понижава кръвната захар и значително намалява риска от рак на кожата.
 • По време на болести или в следоперативния период, захаросаните плодовепомагат на организма да се възстановии по-бързо се справя с болестта.
 • Ако човек е зает с тежък умствен или физически труд и изгаря голямо количество въглехидрати по време на работното време, тогава захаросаните плодове ще помогнат за възстановяването на равновесието.

Видима вреда за използване.

По-голямата част от вредните свойства на захаросаните плодове са пряко свързани с тяхната процедура за приготвяне, а именно - отопление със захарен сироп. Най-значимотонедостатъци на продукта:

 • Забранено е да се използва за хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хипертония.
 • Наличието на оцветители и консерванти в захаросани плодове може да доведе до лошо храносмилане или дори до отравяне.
 • Сладкият десерт имасвоя специфичен срок на годност , който обикновено се забравя да се следва, както и специфични условия на съхранение, чието неспазване допринася за активното размножаване на патогенни бактерии и микроорганизми в крайния продукт.
 • На децата на възраст над 3 години се препоръчва да консумират не повече от 2-3 захаросани плодове на ден, а бебета под 3-годишна възраст изобщо не трябва да дават глазирани бонбони, за да не предизвикат алергични реакции и стомашно-чревни нарушения.
 • Готовите захаросани плодове са много лесно фалшифицирани от безскрупулни производители и често има ситуации, когато купувате в магазина не полезен естествен деликатес, а чиста химия, в която няма капка полезна.

Как да изберем и приготвим сладък десерт

Натуралните захаросани плодове иматбледа сянка . Ако забележите ярки многоцветни филийки в прозореца на магазина, по-добре е да откажете такава покупка, тъй като този деликатес със сигурност е приготвен с добавка на нездравословни оцветители.

Гъстотата на готовите захаросани плодове трябва да бъде средна, т.е. тя не трябва да бъде прекалено твърда и суха, но не трябва да има мокро покритие.

Прекалено остър аромат и пикантен ярък вкус ясно показватдобавяне на есенция, докато се прави десерт. Няма да получите никаква полза от такива захаросани плодове.

Добре известен факт е, че производството на захаросани плодове от твърде меки плодове и плодове, например, не е възможно да се карамелизират ягодите или кивито. Затова, когато сте в магазин или магазин за плодове, продавачът ви разказва за захаросани плодове от подобни плодове - това е откровена лъжа. Най-вероятно пред вас е обичайният ананас с добавянето на багрила и аромати.

Най-сигурните източни сладкиши ще бъдат тези, които решите да си приготвите у дома. Този процес е прост и доста забавен, така че можете да привлечете детето си и да приготвите полезен деликатес с интерес.

Промитите и обелени плодове трябва да се нарязват на малки резени. Колкото по-малък е парчето, толкова по-бързо ще готви. За сиропа е необходимо да се смесят около 600 милилитра вода с 2400 грама захар и да се приготвят за10-15 минути . Преди да изпратите парчетата плодове в сиропа, ги сварете отделно за 10 минути във вода.

Вече сварените плодове се прибавят към приготвения сироп и се вари около 10-15 минути, след което се оставят да се „почиват“ в сиропа в продължение на 10-12 часа и отново се варят със захар. След това, захаросани плодове се поставят на сито за няколко часа, за да се даде възможност на сиропа да се отцеди. След това третирането се изсушава в продължение на 3-4 дни върху дървена повърхност, като се преобръща периодично.

Такъв десерт се съхранява една година, на хладно и сухо място, за предпочитане в стъклен съд.

Обобщаване

Не забравяйте, че захаросаните захаросани плодовеникога не могат напълно да заменят пресни плодове, плодове и зеленчуцив техните полезни свойства, но това е отлична алтернатива на бонбоните.

Процесът на топлинна обработка частично унищожава витамините и минералите, съдържащи се в оригиналния продукт. Ето защо, ако има възможност, изберете пресни и естествени сезонни плодове, запазете витамини за зимата предварително и от време на време се отдайте на себе си и любимите си хора с карамелизиран ориенталски десерт.

На един ден на възрастен човек се препоръчва да яде не повече от 50-100 грама захаросани плодове и да направи това за предпочитане сутрин. Приятно апетит!