Плодове от личи: полезни свойства и вреда

Драконово око, лизи, лиджи, китайска слива - това са всички имена на един необичаен плод, чиито вкус и лечебни свойства са неизвестни на много хора.

Какъв е този плод?

Личи е странен плод, чието историческо родно място еЮжен Китай . Расте на високи дървета с разклонена корона. Учените смятат в светаповече от 100 рода и до 2 хиляди видаот тези вечнозелени растения. Средната височина на дървото личи е 15 метра, но някои от техните представители могат да нараснатдо 30 метра .

Плодовете на това растение са по-скоро неохотни. От огромна дължина на съцветиетодо 70 cmсредно от 22 до 3 плода растат от 3 до 15 плода . Всичко останало просто се изсипва.

Овалният плод със скромни размери е затворен в гъста оребрена коричка от кафяво. Неговото тегло не надвишава20 грама . Под сладкото месо на розово или алено оттенъци има голяма кост. Консистенцията и вкусът на личи са подобни на гроздето.

Първото споменаване на китайската слива датира от втория век преди Христа. Европейците се срещнаха много по-късно. През 17 век испанецът Гонзалес де Мендоса в книгата си говори за плодове, които приличат на сливи, имат отличен вкус и лесно се усвояват от стомаха.

Днес дървото личи се отглежда не само в Китай, но и в Япония, в редица страни в Югоизточна Азия,Африка, Южна Америка и в някои щати на САЩ.

Полезни свойства

По химичен състав 100 g плодове личи могат да съдържат:

 • Протеини до 0.83 g.
 • Мазнини до 0,44 g.
 • Въглехидрати до 15,3 g.
 • Пепел до 0,44 g.
 • Вода до 81,8 g.

Освен това плодът съдържа витамини В, РР, Н, витамини С, Е, К. Личи също е богата на минерали:

 • Калций(9 mg) укрепва костната тъкан, увеличава еластичността на кръвоносните съдове, стабилизира сърдечно-съдовата система;
 • Калият(180 mg) е отговорен за баланса на водата в тялото, регулира сърдечния ритъм;
 • Желязо(0,35 mg) участва в процеса на образуване на хемоглобин в кръвта, подпомага имунната система на тялото, участва в синтеза на тироидни хормони;
 • Магнезият(10 mg) е необходим, за да се гарантира нормалното функциониране на почти всички системи на тялото: от имунитета и психичното здраве на сърцето и кръвоносните съдове;
 • Фосфорът(33 mg) поддържа нормалното състояние на костната тъкан, участва в синтеза на протеини и в метаболизма на протеини, мазнини, въглехидрати. Без фосфор умствената дейност не е възможна;
 • Натрий(3 mg) нормализира водно-солевия метаболизъм, киселинно-алкалния баланс, има съдоразширяващо действие, генерира работата на нервната и мускулната системи;
 • Цинкът(70 µg) повишава имунитета и поддържа нормалните нива на тестостерон;
 • Йод(1,6 µg) регулира метаболизма и стимулира клетките на имунната система;
 • Селенътслужи като антиоксидант, подпомага функционирането на щитовидната жлеза, осигурява ефективността на репродуктивната система, стимулира имунната система на организма;
 • Манган(55 µg) регулира нивото на глюкоза и захар, нормализира мозъчната и нервната дейност, насърчава растежа на съединителната и костната тъкан.

Личи също съдържаорганични киселини , необходими за поддържане на киселинно-алкалния баланс, и пектиновите вещества, които подобряват общото състояние на организма.

Осветлението на ориенталската медицина отдавна е оценило лечебните свойства на китайската слива. Използва се за профилактика и лечение на атеросклероза; за възстановяване на нивата на кръвната захар при диабет; за установяване на черния дроб, белите дробове и бъбреците. За да се постигнат положителни резултати, трябва да се консумират най-малко 10 плода на ден .

В Китай litchi, заедно с местната лимонена трева, се използва за лечение на рак и други сериозни заболявания на ранен етап. Това се дължи на съдържанието на личи антиоксидант олигонол. Той има антивирусни свойства и намалява вероятността от поява на злокачествени образувания. В допълнение, този плод за медицински цели се препоръчва за хора, страдащи от анемия, гастрит, язва, заболявания на панкреаса и черния дроб.

Китайската слива е полезна и за хората, които гледат техните форми. Плодовете му изобщо не съдържат мазнини, ноима много енергия в тях . Отлично решение за поддръжници на активен начин на живот.

Положително засяга и личикожа . Тя е пълна с хранителни вещества, които стимулират производството на натурални масла, които са отговорни за еластичността и хидратирането на кожата.

Индусите отбелязват способността на личи да действат катоафродизиак . Смята се, че очите на дракона подобряват сексуалното привличане и увеличават мъжката сила.

За медицински цели те използват не само плодовете, но и кората на този тропически плод. Използва се за приготвяне на отвара, чийто прием през седмицата допринася за отстраняването на излишната течност от тъканите и помага на организма да произвежда повече енергия. Като козметична, личи кора се съдържа в кремове и лосиони.

В народната медицина те подготвятотвара от смлени семена от личи . Тези бульони лекуват чревни заболявания, невралгични болки и метаболитни нарушения. Тези методи обаче са опасни. Предозирането може да предизвика тежко отравяне.

Възможна вреда

Въпреки богатството от полезни свойства и качества на източните личи плодове, човек не може да пренебрегне вредата, която този продукт може да причини, ако се използва неправилно.

 • Хората, страдащи от подагра, могат да ядат личи рядко и в много малки количества. Това се дължи на съдържанието на органични киселини.
 • Незрелите плодове не са подходящи за храна. Те съдържат хипоглицин, което води до рязко намаляване на нивата на кръвната захар.
 • При захарен диабет е показаноне повече от 10 плода на ден .
 • Преяждането на тези деликатеси може да доведе до сериозни последици.Известни случаи на смърт при деца. Важно е да знаете кога да спрете. За възрастни, той е 200-300 грама на ден, за деца -не повече от 100 грама .
 • В големи количества, личи може да предизвика алергична реакция, възможно нервно превъзбуждане, дразнене на лигавиците на устата, кървене от носа.

С какво се яде?

Плодовете на личи трябва да бъдат обелени, разделени и изядени като десерт. Плодовете могат да се използват като пълнеж за сладки сладкиши, да се добавят към плодова салата. Може да бъде изсушен, замразен или варен. Лишите се приготвят от конфитюри, сиропи и ликьори и се прибавят към сладолед. Китайската слива върви добре с портокал, ягода и сметана.

Азиатската кухня използва исмлени семена от личи . Те са компоненти на национални ястия.

Когато се използва правилно, плодовете на личи са изключително полезни. Съдържащите се в него вещества са способни да напълнят тялото с компонентите, необходими за нормалното му функциониране, и ще спомогнат за справянето с голям брой заболявания. Приятният вкус на това тропическо чудо ще даде добро настроение и бодрост за целия ден.