Сяра: ползи и вреди за човешкото тяло

Благодарение на запалимите си свойства сярата е популярна сред магьосниците, шаманите и алхимиците още от древността. Той е част от праха, използван в различни пиротехнически състави. За много хора сярата е свързана с мачове. Действително, съвпадащите глави съдържат това вещество заедно с други, а при запалване се отделя серен диоксид SO2 , който има характерен остър мирис.

Въпреки това, сярата имаголяма биологична роля , отговорна за много процеси в организма. Участва в образуването на ноктите и косата, необходима е за нормална чернодробна функция и е необходима за процесите на регенерация и почистване. За нормалното функциониране на нашите органи и тъкани сярата трябва да идва от храната в достатъчно големи количества.

Основна информация

Сярата е химичен елемент, неметален, най-често намиращ се под формата на жълт прах. Нейното разпространение в природата е много високо, то е включено в много химически съединения. Най-известните от тях са сероводород, серен диоксид и сярна киселина.

играе важнабиологична роля , тъй като е част от две основни аминокиселини - метионин и цистеин. Сярата принадлежи на макро, тъй като се съдържа в тялото в големи количества. В тялотовъзрастен може да бъде140–175 g сяра , повечето от които присъстват в костната тъкан, косата и ноктите.

При недостиг на този елемент се наблюдават крехкост на ноктите, загуба и тъпота на косата и нарушена чернодробна функция.

Интересно е, че „сярата“ на ухото изобщо не съдържа сяра. Тази секреция, която се произвежда от серните и мастните жлези на ушите, служи за защита на тъпанчето и се състои от холестерол, протеини, мастни соли и други вещества, произвеждани от тялото.

Сярата съдържа много продукти (главно протеини):

 • Нискомаслено месо, животински черен дроб, риба.
 • Яйца (яйчен протеин съдържа 1,6%)
 • Мляко и сирене.
 • Бобови култури, зърнени култури, пшеничен зародиш.
 • Лук и чесън.
 • Бял и брюкселски кълнове.
 • Плодове - ябълки, грозде, пъпеш и портокал.

Дневната доза на консумация на сяра е0,5–1 g , в зависимост от теглото на лицето. В случай на заболяване или физическо натоварване, необходимостта от този елемент се увеличава до3-4 грама .

Ползи от сярата

 • Сярата участва вобразуването на хемоглобини чрез него в процесите на транспортиране на кислород в кръвта.
 • Изисква се за синтеза на редица важни витамини и хормони, включителноинсулин .
 • В голямо количествотя е част от кератини- протеини, които образуват коса, нокти и повърхностния слой на кожата.
 • Служи зарегенерация на клетки и тъкани , включително епител на кожата. С това се свързва използването на сяра.дерматологични заболявания.
 • Участва в образуването на жлъчката в жлъчния мехур.

Медицински препарати от сяра

В чист вид сярата се продава в аптеките под формата насярен прах , но рядко се препоръчва при тежки кожни заболявания.

По-често при дерматологични проблеми се използва 60-ма серен мазило . В допълнение към основното вещество, той съдържа вода и вазелин, които образуват емулсия. Мехлемът има антимикробно действие и възстановява увредения епидермис на кожата. В допълнение, се препоръчва за борба с акне и акне. Той има противогъбично действие.

За терапевтични и козметични цели се използвасярен сапун . Сапун със съдържание на сяра 10% и повече има лечебен ефект върху кожата. Сапун, съдържащ около 3% от веществото, се използва за предотвратяване, почистване на кожата, борба с акне и др.

Сярата е включена в лечението на калусови пластири.

Използва се в състава на лаксативи за лечение на запек. Природната минерална вода често включва разтворен сероводород.

Водородсулфидната водасе използва в различни диети, уелнес процедури, а сероводородните вани са полезни за кожата. Те се препоръчват и при ставни заболявания - артрит, ревматизъм и др. Водородсулфидната вода има лечебен ефект върху опорно-двигателния апарат, понижава кръвното налягане.

Накрая, сярата е включена в много хранителни добавки, заедно с други макро имикроелементи.

Увреждане на сярата

Сярният мехлем в големи количества може да предизвика дразнене на кожата под формата на зачервяване, усещане за парене или сърбеж. Не се препоръчва за алергични хора и хора с чувствителна кожа. Не може да се използва, ако има рани, порязвания, ожулвания.

Токсични съединения

Много серни съединения са отровни, включително серен диоксид, сероводород, сярна киселина. Серен диоксид често присъства в промишлените емисии, образувани при изгарянето на въглища, нефт, мазут и др. Той може да попадне в градския въздух от тръби на котелни, топлоелектрически централи и металургични предприятия. Този газ причинява дразнене на горните дихателни пътища, бронхоспазъм, увеличава съдържанието на сяра в организма.

Сероводородът е токсичен газ с остра неприятна миризма на развалени яйца. Вдишването може да причини силно главоболие, гадене, замаяност, големи концентрации, спиране на дишането, загуба на съзнание и дори смърт. Въпреки изразените токсични свойства на сероводорода, неговият воден разтвор в малки концентрации е полезен и се използва за лечение и профилактика на много заболявания.

Излишък от храната

Количеството сяра, консумирана с нормални продукти, е безопасно за хората. Но този елемент може да бъде погълнат със сулфити (хранителни добавкиE221-E228 ), които се използват като консерванти. В допълнение, тя може да влезе в тялото под формата на серен диоксид от промишлени емисии. При хора, които са в контакт ссяра и нейните съединения на работното място, има хронични заболявания.

Излишъкът от сяра в диетата води до:

 • За храносмилателни нарушения.
 • Заболявания на горните дихателни пътища.
 • Болест на очите, разкъсване, подуване на лигавиците, усещане за пясък в очите и др.
 • Пруритус и обрив.

Препоръки за употреба

Желязото и флуорът допринасят за абсорбцията на сяра, поради което поради липсата на хранителен прием е полезно да се увеличи консумацията на тези микроелементи.

За различни кожни заболявания - краста, псориазис, различни видове лихен, гъбички - се препоръчва използването на сярна маз. Той има противогъбично действие. Сярният маз се нанася върху чистата кожа, преди да го използвате, трябва да вземете вана или душ. Мехлемът се прилага в продължение на няколко часа.

Серните препарати по време на бременност и кърмене могат да се използват само по препоръка на лекар. Не се препоръчва употребата им за лечение на деца под 3-годишна възраст.

Минерална вода от сероводород се препоръчва да се пие за почистване на черния дроб, детоксикация на организма, подобряване на стомашно-чревния тракт.

Противопоказания за употребата му: бъбречно заболяване, рак, респираторни заболявания.

Заключение

Серата е отговорна за много жизнени процеси в нашето тяло. При нормални условия, той идва с достатъчно продукти. Но ако има признаци на дефицит на този елемент в тялото, можете да го вземете допълнително под формата на хранителни добавки или минерална вода. Кожните заболявания се лекуват със серни мазила исапун, но за тази цел е по-добре да получите експертен съвет.

Минерална вода от сероводород може да се препоръча при хронични чернодробни заболявания, а сероводородните вани са показани за лечение и профилактика на много заболявания - кожа, мускулно-скелетна, сърдечно-съдова и др.