Бадеми - добро и какво може да бъде вредно

Бадемите се считат заедин от най-вкусните и здравословни ядки . Най-често се използва в готвенето, добавя се като цяло към шоколадови и орехови смеси, на базата на които се произвеждат масла и различни козметични продукти. Но в същото време бадеми -силен алерген , които могат да бъдат опасни за живота и здравето на човека. Трябва да бъдете много внимателни и внимателни, когато използвате тази гайка.

Какво е бадем?

Бадемите са годни за консумация ядки от плодовете на растението, които се срещат в страните от средиземноморския басейн и в Централна Азия. Едно от най-ранните споменавания е в Библията. В съвременния свят най-големите производители и доставчици на бадеми са САЩ, страните от Близкия изток, Средиземно море и Австралия.

Вътрешният производител се основава на Кримския полуостров. Най-често срещаният сорт е„Бадем“ . Той е богат на полезни микроелементи и съдържа голям брой други вещества, важни за човешкото тяло. В допълнение, той е популярен хранителен продукт, използван в десерти и голям брой други ястия.

Плодовете на бадемовото дърво са суха еднокостианка, покрита със зелена несъбираема перикарпа. В сочна еднокотянка, например,слива или праскова, тази част от плода обикновено е сочна и сладка. В случая с бадемите, месото е само черупка за камъка, която се напуква, когато узрее и излага перфориран камък с гладка ядлива вътрешност.

Основно се отглеждат само два вида бадеми -сладкиигорчиви .

Сладкият се използва като съставка в много сладкарски продукти, цели или натрошени. Този сорт е получен от сладко бадемово масло и мляко. Последният продукт се използва като заместител на крава за хора, страдащи от непоносимост към лактоза.

Горчивите бадеми също се добавят към сладкарските изделия в съотношение1-2% от общата маса . Това се дължи на факта, че горчивата гайка дава по-богат вкус на печене, в противен случай присъствието на ядка може да се пренебрегне в крайния продукт. В допълнение, горчиви бадеми се използват в производството на козметика, като сапун, сметана, парфюм. А горчив орех е противопоказан в големи количества, тъй като е доста отровни.

Освен това има и други екзотични видове, които се отглеждат в Централна Азия.

Ползите от бадемите

Каква е употребата на тази гайка:

 • Орехът е богат на полезни витамини и микроелементи . Състои се от - витамини В, Е, РР, йод, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, флуор, цинк, фолиева киселина.
 • При разцепванетоне се получава много глюкоза , което я прави продукт, който може да се използва от хорапациенти с диабет.
 • Високо съдържание на протеини поради това се използва в много диети и често се използва от вегетарианците за поддържане на нивото на протеини в организма.
 • Поради своите хранителни свойства и високо калорично съдържаниенамалява и регулира нивата на холестерола .
 • Регулира нивото на хемоглобина , полезно при анемия.
 • Подобрява настроението , е полезно при депресия, стрес, безсъние.
 • Той имависоки антиоксидантни свойстваи е полезен за махмурлук, киселини и стомашно-чревни заболявания.
 • Порадивисокото съдържание на фолиева киселинае полезно по време на бременност, тъй като то засилва имунитета на детето и допринася за правилното вътрематочно развитие.
 • Поддържа здрава кожа , дълбоко овлажнява и подхранва кожата, елиминира признаците на стареене, изглажда тонуса на кожата.
 • е мощенафродизиак .

Увреждане от бадеми

За съжаление не всичко е толкова розово. Бадеми, като всеки продукт има много противопоказания.

 • Продуктът есилен алерген , трябва да се използва много внимателно, особено за жени по време на бременност и кърмене.
 • Продуктъте с много високо съдържание на калориии може да допринесе за получаването на свръх маса.
 • прекомерната консумация може да доведе до предозиране на витамин Е. Симптомите на това: замаяност, главоболие, замъглено виждане, газове, диария.
 • Незрелите и горчиви ядки са токсични, малка частТози продукт е достатъчен за отравяне. Можете да ги различите по зеленикав оттенък.
 • Порадивисоко съдържание на фибри , прекомерната консумация може да причини запек, подуване на корема, лошо храносмилане.
 • Ако бадемът не е бил напълно обработен, бактериите могат да останат върху него, което може да доведе до здравословни проблеми.

В случая с бадемите е много важно да се упражнява умереност. Това е наистина полезен орех, но злоупотребата може да предизвика както обикновен дискомфорт, така и сериозни здравословни проблеми.

Съвети за пиене

За да не се подкопава здравето и да се получи максимално количество полезни и хранителни вещества от продукта, трябва да се придържате към това:

 1. Когато губите тегло, не трябва да консумирате повече от 20 грама на ден, тъй като това е много питателна ядка и лесно може да се депозира в излишни килограми.
 2. Препоръчителната дневна доза е не повече от 40 g за възрастен, за деца от 3 години - 10 g, но постепенно можете да го увеличите до 20 g, за по-възрастните и подрастващите оптималната доза е 25-30g.
 3. Избирането на ядки трябва да бъде внимателно, по-добре е да се вземат пресни или сушени, миризмата на бадеми трябва да е приятна, при избора на печени бадеми е по-добре да се избере онези, които са печени, без да се добавя масло, ако не се образува мана и червеникава плака и видими дефекти, самите ядки трябва да бъдат с еднакъв размер, без зеленина.
 4. Съхранявайте продукта в затворен дървен или стъклен съд на хладнои сухо място, избягвайки пряк контакт със слънчевата светлина.
 5. Продуктът трябва да се използва с повишено внимание чрез алергии, дори и тези, които нямат изразена алергия към този орех.

Заключение

Бадемите са много здравословен орех, който несъмнено трябва да бъде включен в диетата. Но най-важното нещо е да балансира използването му. Дори и най-полезният продукт може да бъде вреден, ако прекалите. И с вкусни бадеми може да се случи много просто

.