Ползите и възможната вреда на плуването

Водни спортове - и по-специално, плуването с право се смята за един от най-полезните и ефективни видове физическа активност. Класовете по водата са еднакво подходящи и ще имат чудесно въздействие върху хората с много различно изграждане и ниво на спортно обучение. Но това, което трябва да знаете, преди да купите бански и записани в басейна?

Плуване - какво е то, каква е неговата особеност и предимства

Какво е плуването, като цяло, всички знаят - това е физическо упражнение, което се извършва във водната среда, преодолявайки определено разстояние във водата (без импровизирани средства, но с помощта на ръце и крака).

От исторически източници е известно, че плуването започва да се практикува в древността (в Гърция и Рим), а първите състезания в този спорт започват да се провеждат през 15-ти и 16-ти век в Европа. В момента плуването е включено в програмата на Олимпийските игри и е любим спорт на много хора по света. Какво заслужава такава популярност?

 1. Първо, при плуване, в сравнение с други спортни дисциплини, рискът от сериозно нараняване е минимален. Това се дължи на факта, че във водата натоварването на ставите и мускулите на човек е незначително и следователно е почти невъзможно да ги повредите.
 2. Второ, плуванеТой има зашеметяващ ефект върху цялото тяло, започвайки с опорно-двигателния апарат и завършвайки с психиката. Когато практикувате във вода, участват всички мускулни групи, което е изключително полезно за тялото. В допълнение, редовни посещения на басейна - това е отлична превенция на много заболявания (например плоски стъпки, сколиоза, затлъстяване и дори сърдечни заболявания).
 3. Трето, плуването е вид физическа активност, която не е противопоказана, а, напротив, се препоръчва на бременни жени, тъй като упражненията в басейна имат благоприятен ефект върху гръбначния стълб, което е особено важно за жените в позицията.

Защо плуването е полезно

Красотата на плуването е, че тя може да допринесе за постигането на много различни цели едновременно, както здравни, така и естетически.

 • Най-известният е положителният ефект от плуването върхумускулно-скелетната система . Когато човек е във водата, натискът върху гръбначния му стълб намалява, прешлените се отпускат, но в същото време е налице определено натоварване - това е това, което укрепва мускулите на гърба и останалата част от тялото.
 • Редовните уроци по плуване допринасят заформирането на правилна поза . Не забравяйте, че прав и дори гръб е не само красив и грациозен, но и необходим за нормалното функциониране на тялото. Борбата с гърба ще облекчи главоболието, както и болките в гърба и гърдите.
 • Плуването е полезно и засърдечно-съдовата система . Като цяло, всеки умерен двигателактивността има благоприятен ефект върху сърцето, но плуването има специално предимство: във водата плувецът е хоризонтален и в това положение сърцето е много по-лесно за работа.
 • Плуванетоувеличава общата издържливост на тялото , укрепва сърдечния мускул, който най-добре влияе върху здравето. В резултат на това, обученият плувец поема значително по-малко усилия, за да извърши определено упражнение.
 • Плуването имаогромен ефект върху дихателната система . При плувците се увеличава обемът на белите дробове, подобрява се вентилацията им, подобрява се работата на дихателните органи. В резултат на това човек може да задържи дъха си за по-дълъг период.
 • Заниманията в басейнаще помогнат да се довършат излишни килограми , тъй като плуването е много енергийно потребяващо за тялото. Плувецът прекарва около 400 калории на час, докато за един час бягане изгарят два пъти по-малко! В допълнение, този вид натоварване ускорява метаболизма и по този начин допринася за загуба на тегло.
 • Упражненията с хладка вода също ще помогнат за укрепване на имунната система, а това означава, в перспектива, да се избегнат много болести. И накрая, уроците по плуване имат добър ефект върху човешката нервна система и психичното състояние. Времето, прекарано във водата, облекчава възбудата, успокоява, спомага за нормализирането на съня и подобрява настроението.

Противопоказания и вреди

Плуването е противопоказано:

 • Хора с дерматологични (кожни) заболявания, като гъбички,лишават ме, екзема, псориазис (въпреки че в някои случаи на хора с псориазис е разрешено да посещават басейна, тъй като това заболяване не е инфекциозно).
 • При сърдечни заболявания (напр. Аритмии, сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност).
 • Лица, страдащи от неврологични заболявания, придружени от недоброволни мускулни контракции.
 • При инфекциозни заболявания.

Струва си да се припомни, че водата в публичните басейни винаги се дезинфекцира с вещества, съдържащи хлор, така че плуването може да бъде противопоказано за хора с чувствителна кожа или алергии към хлор.

Има обаче алтернатива на басейна - това са открити и затворени водоеми, особено ако са в непосредствена близост. Но при къпане на такива места е необходимо да се вземе предвид качеството и замърсяването на водата, защото плуването в реки и езера не винаги е безопасно.

Съвети за начинаещи плувци

 1. Вземи специални дрехи за плуване: бански, шапка, очила. Те ще ви бъдат полезни за посещение на басейна и за отмора на морето.
 2. Не бъдете мързеливи, за да направите малко загряване преди да се потопите във водата. Загрятите мускули ще бъдат по-лесни за работа.
 3. Опитайте различни стилове на плуване (пълзене, бруст, свободен стил или гръб) и изберете този, който ви е най-подходящ.
 4. Направете график за обучение - така ще ви бъде по-лесно да следите напредъка си.
 5. Движете се гладко, не размахвайте ръцете си, в противен случай ще похарчитетвърде много енергия и бързо се уморяват.

Заключение

Плуването е почти идеален спорт . Той развива и укрепва всички мускулни групи, спомага за привеждането на тялото във форма, подобрява благосъстоянието и практически няма противопоказания.

Перфектна поза, гъвкавост, издръжливост и добро здраве - и това не е всичко, което редовните упражнения в басейна могат да дадат!