Кои са полезни и вредни от мандарините за тялото?

Малки плодове с ярко оранжев цвят с сочна пулпа и силен цитрусов аромат са познати на всички от детството. Мандарините са представени от голямо разнообразие от разновидности и видове, чиито размери варират от много малки - от пилешко яйце до много големи - от грейпфрут и цветове от ярко оранжево до червено.

Повечето видове не съдържат кости, но някои хибриди съдържат семена. В сравнение с портокалите, мандарините съдържат повече вода, по-малко киселина и захар. Пиковият сезон на узряване на плодовете обикновено е от октомври до април.

Хранителна стойност и химичен състав

\ t

100 г мандарини съдържат53 калории , 13,34 г въглехидрати, 0,81 г протеин и 0,31 г мазнини, което е по-малко, отколкото в повечето плодове. Те са ценни източници на флавоноиди (антиоксиданти), като нарингин (растителен флавоноид), витамин А, каротин и лутеин.

Освен това, това е много богат източник на витамин С , който е един от мощните естествени антиоксиданти, които играят жизненоважна роля в синтеза на колаген, заздравяването на раните, антивирусната, противораковата активност, спомагайки за предотвратяване на невродегенеративни заболявания, артрит.

Естествени разтворими и неразтворими фибри в плодовете, като хемицелулоза, пектинпредотврати усвояването на холестерола в червата и действа като слабително средство.

Полезни свойства

 • Мандариновите плодове се използват често като спомагателно лечение в борбата срещу кожни заболявания и артрит. Помощ при лечение на леки порязвания, рани.
 • Витамин С , присъстващ в тези плодове, също е невероятен антиоксидант и хранително вещество, което спомага за забавяне на процесите на стареене и лесно усвояване на желязо от храни. Освен това антиоксидантът предпазва кожата от свободните радикали. По този начин се предотвратява вероятността от развитие на някои видове рак. Витамин С стимулира производството на колаген в кожата, а колагенът е протеинът, отговорен за еластичността на кожата и растежа на косата.
 • Мандаринът едобър източник на витамин А . Ако има кожни заболявания като акне или акне, се препоръчва високо съдържание на храни, богати на витамин А. Затова мандарина може да бъде добър вариант за лечение на такива кожни проблеми. Витамин А също помага за предотвратяване на началото на симптомите на стареене на кожата: фини бръчки, тъмен цвят на кожата, сухота.
 • Мандаринът се състои от влакна (пектин, хемицелулоза), които ограничават абсорбцията на холестерол в червата , което намалява риска от затлъстяване. Високото съдържание на фибри също така благоприятства чревната подвижност.
 • Хранителните фибрив този плод подобряват храносмилането, което е необходимо за цялостнотонормална телесна активност. В допълнение, с умерената си употреба, редица хронични заболявания (рак, сърдечни заболявания) могат да бъдат предотвратени.
 • Мандариновото етерично маслое силен антисептик и бактерицид, който е вреден за бактериите Staphylococcus aureus.
 • Освен това има ефективноцитофилактично действие . Цитопрофилактиката е производство на клетки, повишаване на клетъчното делене и стимулиране на растежа на нови клетки. Повишеното производство на клетки не само допринася за цялостния растеж на тялото, но и помага за възстановяването на нормалното му износване.
 • Ефективнодепуративно средство(пречистване на кръвта). Маслото помага за очистването на кръвта от излишната пикочна киселина, сол, замърсители и вода през отделителната система на тялото.
 • Етеричното масло имаседативни свойства , които спомагат за преодоляване на възпалението, намаляват хиперактивността в кръвоносната, храносмилателната, нервната и екскреторната системи. Седативните свойства го правят ефективно средство за лечение на безсъние.
 • Помага за облекчаване на стомашните проблеми , поддържа правилния поток на храносмилателния сок и баланса между излишната киселина и жлъчката.
 • Е ефективенспазмолитик . Спазми могат да се появят в лека и тежка форма, както и да имат много усложнения и негативни последици за организма: засягат дихателната, храносмилателната, нервната системи, причиняват проблеми сдишане, причинявайки астма. Спазмите могат също да доведат до диария и дори до нарушения на нервната система.
 • Етеричното масло от мандарина еефективен тоники стимулира метаболитната активност, причинява храносмилането, подпомага усвояването на хранителните вещества от черния дроб, стомаха и червата. Той също така подобрява имунитета, регулира секрецията на ендокринната система, допринася за здравето на нервната система.

Вредни и странични ефекти

Консумацията на твърде много мандарини има някои странични ефекти:

 • По-високото съдържание на фибри може да доведе до лошо храносмилане , което води до коремни спазми.
 • Въпреки че мандарините съдържат малък брой калории, прекомерната им консумация ще допринесе за увеличаване на теглото.
 • Възможен е и излишък на витамин С (повече от 2000 мг на ден), който ще предизвика диария, гадене, повръщане, киселини, подуване на корема или главоболие, безсъние.
 • Оранжевата кора на мандарините не е отровна и има силен аромат заедно с оранжевата кора. Въпреки че е годна за консумация и съдържа повече фибри, отколкото пулпа, тя далеч не е толкова сладка или сочна, а също и доста трудно смилаема.
 • Алергична реакция към етерични масла.

Съвети за покупка и съхранение

 1. Трябва да си купите мандарини със светла и лъскава кожа, с приятен цитрусов аромат. Зрелите мандарини на допир са еластични, но не и твърди.
 2. Мандарините могат да се съхраняват в хладилникасредно до две седмици.
 3. Инсектицидите се използват широко в отглеждането на цитрусови култури, така че преди употреба се препоръчва плодовете да се измиват в студена течаща вода.
 4. Можете да си купите консервирани мандарини, но трябва да изберете тези, които нямат добавена захар. Можете също да си купите или да си направите собствен мандаринов сок. Въпреки това, ако има наднормено тегло или диабет, най-добре е плодът да се използва пресен или като съставка в марината или соса.
 5. Поради малкия размер на мандарина има висок риск от преяждане, поради което препоръчителната дневна доза е една до две максимални.

Заключение

Мандаринът е специален и рядък вид плод, който може да се яде всеки ден поради ниското си калорично съдържание и високото съдържание на витамини, така че дори хората, които са на диета или следват нивата на кръвната захар, ще се възползват от този популярен представител на цитрусовите плодове.