Турмалинови продукти - ползите и вредите за здравето

Природните естествени камъни с кристална структура са широко използвани за създаване на бижута, както и за продукти с лечебни свойства. Произходът на такива камъни е органичен или минерален.

Един от най-редките минерали от турмалин, който се класифицира като полускъпоценни камъни, има наистина уникални свойства.

Турмалин - необичаен минерал

Турмалинът, принадлежащ към най-скъпите скъпоценни камъни, отдавна се използва в бижутерията. Широка гама от цветове на минерала и му даде име, което се превежда катомногоцветни . Заедно с камъните от черен, кафяв, син, яркожълт цвят, понякога се срещат червени, розови и зелени минерали, които се търсят и имат голяма стойност. В природата има многоцветни кристали с широка палитра от цветове и нюанси, поразителни в своята красота.

Необичайната характеристика на турмалина е, че тя е единственият естествен минерал, който притежавапостоянно електрическо поле . Камъкът от вулканичен произход и изключителната красота могат да излъчват микротокове и инфрачервени лъчи. Турмалинът може да бъде наречен енергиен самород, зареждащ се със слънчева енергия.

Ползи за здравето

Намерени са турмалинови продуктиприложение в различни области на медицината. Така те успешно помагат при лечението на рак, гинекология, урология, кардиология, ревматология.

В зависимост от нюанса на камъка, който се определя от състава на минерала, се избира посоката на удара, а именно:

 1. За лечение на нервната система е по-добре да се използва син камък.
 2. Жълт минерал е подходящ за възстановяване на стомашно-чревната функция.
 3. Турмалинът в червено ще помогне за нормализиране на кръвообращението и укрепване на репродуктивната система.

Полезният ефект на продуктите от турмалин на човек се дължи на свойствата на камъка, а именно:

  Инфрачервените лъчиразширяват кръвоносните съдовеиускоряват микроциркулацията на кръвта , което допринася за насищането на тъканите с кислород.
 • Микрострумите, излъчвани от камъка , нормализират човешките токове .
 • Получените отрицателно заредени йони пречистват въздуха, предпазват от радиация, възстановяват силата, ободряват и подобряват апетита.
 • Естественото енергийно поле на камъка, което се формира от натрупването на слънчева енергия и последващата преработка в топлина, активира клетките на тялото.
 • Микроелементите, които съставляват камъка,нормализират физиологичните функции на тялото . Съдържащите се в минерала хранителни вещества нормализират хранителния баланс и физиологичното функциониране на организма.

Противопоказания

Уникалните свойства на минерала могат да бъдат вредни за здравето.Човек:

  Способността на камъка да има затоплящ ефектускорява растежа на тумораи води до появата на метастази. Строго забранено е употребата на продукти с турмалин в случай на: рак, симптоми на простатит. Наличието на магнитно поле на камъка влошава състоянието на хората с: нарушения на сърдечния ритъм, високо кръвно налягане, наличие на пейсмейкър.
 • Способността на турмалина да образува отрицателно заредени йони може да предизвика кървене, поради което не се препоръчва да се използват: жени по време на бременност и кърмене, деца до една година с хеморагичен инсулт, с тенденция да кърви.
 • Бъдете внимателни, когато е предразположена къмалергични реакции .

Турмалинови продукти

Проучванията на изумителните свойства на турмалина от учени от цял ​​свят показват, че минералът има сензационни характеристики. Декорации и изделия от този камък могат да се използват за оздравителни процедури, без да напускат дома. Освен това ефектът от тяхното поведение е възможно най-близо до резултатите от професионално провежданата физиотерапия.

Производителите предлагат широка гама турмалинови продукти, които имат лечебен ефект:

Турмалинови постелки

Те са минерали, поставени в парчета от плътна тъкан. Тези продукти са трайни, надеждни и високоефективни. Препоръчва се за корекциядегенеративно-дистрофични промени в лумбосакралния гръбнак и укрепване на мускулите на гърба.

Принцип на употреба: поставете подложката на хоризонтална повърхност и лежете върху нея. Под въздействието на топлината на човешкото тяло се стимулират инфрачервени лъчи на турмалин, които имат благоприятен ефект върху тялото - мускулите се отпускат, умората се отстранява от гърба и раменния пояс, подобрява се кръвообращението и се подобрява имунната система.

Турмалинови лепенки и превръзки

За създаването на такива продукти се използватечен турмалин , а именно: в тъканта са вплетени единични кристали от турмалин. Използването на най-популярните видове продукти - турмалинова превръзка на шийката и турмалиновия пластир за очи подобрява микроциркулацията и стимулира метаболитните процеси в тъканите.

Такива продукти се препоръчват за употреба при пулсиращо главоболие, чести замайване, болки в шията, навяхвания и прищипване на мускулите на шийните прешлени, херния междупрешленните дискове, умора на очите, замъглено виждане.

Неотдавна търсенето на турмалинови ръкавици, което подобрява кожата и благоприятно засяга малките стави на пръстите и предотвратява възпалението.

Медицински колан с турмалин

Основната цел на този продукт е отстраняването на възпалителни симптоми и болка, нормализиране на метаболитните процеси, повишена регенерация на нервните и костните клетки, повишен имунитет. Коланът е най-търсенс турмалинови вложки:

 • За опорно-двигателния апарат, който отпуска мускулите, се бори с безсъние.
 • За шията, за да се подобрят свойствата на кръвта в артериите, както и да се нормализира функцията на щитовидната жлеза.
 • За премахване на излишното тегло в кръста с отслабващ ефект.
 • Турмалинови пластири, които се използват за лечение на радикулит, стави.

Турмалинов сапун

Малко са запознати с този продукт, предназначен за почистване на кожата на лицето и шията. Съдържа минерал, екстракт от лечебни растения и водорасли, витамини. Сапунът подмладява кожата, подобрява еластичността и твърдостта на кожата, премахва акне.

Съвети

Важно е да се помни, че е необходимо да се използват продукти с турмалин за терапевтични цели с голяма грижа. Продължителността на процедурата през първата седмица трябва да бъдене повече от 8-10 минути дневно .

През втората седмица времето на употреба може да бъде увеличенодо 20 минутии могат да се извършат 2 манипулации на ден.

През третата седмица е възможно да се извършат 3 процедури на ден, всяка с продължителност 20 минути.

В този режим можете да използвате продукти с турмалинза 2-3 месеца , а след това да вземете почивка за най-малко един месец.