Арганово масло - ползите и вредите

Аргановото масло е растително масло, получено от арганови плодове. Това масло е широко разпространено в африканските страни, но на други континенти е трудно да се получи, поради ограниченото местообитание (растението расте само в Африка в полу-пустинята) и трудния процес на пресоване.

Арганово масло

Аргановото масло се получава ръчно - специални майстори събират арганови плодове (които се появяват на дървотоведнъж на 1-2 години ), след това ги почистват и отстраняват костите. Получените камъни се фино раздробяват, сушат на слънце в продължение на няколко дни, след което се пържат (ако е необходимо) и се смилат в брашно със специални камъни. Сместа се смесва с вода и след това се изцежда маслената течност.

Тъй като производственият процес е много дълъг и труден, аргановото масло е едно от най-скъпите масла в света. За да се произведе 1 литър продукт, е необходимо да се преработят плодовете от около (6-7) дървета .

Има два вида масло -годни за консумацияикозметични . Храната се използва главно в Африка - тя е по-тъмна на цвят и има изразен вкус на ядки. В Европа инструментът се използва за козметични цели - защото притежава уникални свойства и спомага за поддържането на здрава кожа и коса.

Продуктът съдържа:

 • Омега-3, Омега-6, Омега-9 полиненаситени мастни киселини.
 • Наситени мастни киселини.
 • Полифеноли.
 • Сквален.
 • Фитостероли.
 • Витамини: A, E, F.

Ползи

Храна

Чрез прилагане на ядливи арганови масла вътре могат да бъдат постигнати следните резултати:

 • Намаляване на нивата на холестерола в кръвта.Полезните полиненаситени мастни киселини нормализират липидния метаболизъм в организма и регулират нивата на холестерола, предотвратявайки развитието на атеросклероза и много сърдечносъдови патологии.
 • Нормализиране на кръвната захар.Аргановото масло е полезно за диабетици, тъй като подобрява усвояването на глюкозата от тъканите на тялото и спомага за понижаване на кръвната захар.
 • Подобряване на здравето на очите.Витамините А и Е са важни за поддържане на остра визия, те също пречат на развитието на много очни заболявания - катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия и др.
 • При мъжете, при редовна употреба на продукта , репродуктивната функция се подобрява , тъй като веществата, съдържащи се в маслото, насърчават синтеза на половите хормони и повишават сперматогенезата.
 • За момичетата и жените продуктът е полезен, тъй катооблекчава симптомите на предменструалния синдром и менопаузата . Помага за подобряване на настроението, премахване на невроза и др.

Козметични продукти

Козметичното арганово масло осигурявацялостна грижа за кожата и косата .

Той прониква в дълбоките слоеве на епидермиса, овлажнява го и прави кожата гладка и гладка. Освен това инструментът нормализира секрециятамастни жлези и се използва за лечение на мазна кожа. Той намалява активността на жлезите, помага за премахване на акне и възрастови петна. Особено полезен инструмент за стареене и стареене на кожата - подхранва епидермиса, правейки го по-тонизиран и по-млад. Инструментът намалява дълбочината на бръчките и стимулира производството на колаген и еластин в кожата, забавя стареенето му.

Той също има добри регенериращи свойства и се използва залечение на някои кожни заболявания- екзема, псориазис, рани, изгаряния и др. Може да се нанася върху тялото преди тен, тъй като предпазва от вредни ултравиолетови лъчи.

Ако редовно прилагате продукта към краищата на косата, можете да постигнете значително подобрение на здравето на косата. Косата ще стане лъскава и гладка, структурата им ще бъде възстановена. Маслото е полезно за употреба след продължително излагане на химикали на косата, изсушаване на слънце и др.

Вреди

Аргановото масло може да бъде вредно само ако съдържа вредни консерванти и други добавки. В този случай продуктът може да предизвика тежки алергични реакции .

Необходимо е също така инструментът да се използва с повишено внимание към онези, които са алергични към ядки. Според научните изследвания, аргановият плод съдържа10kDa протеин , който също се среща в ядките и е силен алерген.

Правила за прилагане

За вътрешна употреба трябва да изберете масло от печените кости и в никакъв случай да не го подлагате на топлинна обработка- В противен случай всички полезни вещества ще бъдат унищожени и продуктът няма да донесе никаква полза. В допълнение, по време на топлинна обработка, тя става канцерогенна.

Хранителните масла трябва да се пълнят само с готови ястия - салати, сладкиши и странични ястия. Продуктът ще придаде на ястието вкусен вкус на ядки и ще го направи по-свежа. Достатъчно е само0.5-1 чаени лъжички .

Козметичното масло не трябва да се използва твърде често - може да се прилага върху кожатане повече от 1-2 пъти седмично , в противен случай продуктът ще има обратен ефект. Той ще запуши порите и ще предизвика акне и черни петна по лицето. След употреба продуктът винаги трябва да се измие от лицето с почистващ гел или пяна. Същите правила важат и при използване на инструменти за коса.

При избора на продукт, вземете предвид следните точки:

 1. Качествен продукт се изнася само от Мароко или Алжир.
 2. На опаковката трябва да има етикет с информация за страната на производство и метода за обработка на камъните (пържени или непържени).
 3. Срокът на годност не трябва да надвишава12 месеца .
 4. Етикетът трябва да съдържа състава на продукта - без консерванти, аромати, аромати, вода и др.
 5. Продуктът трябва да се излее в плътно затворена тъмна стъклена бутилка.

По-добре е да се купува масло в чужбина - то ще бъде много по-скъпо, но рискът от закупуване на фалшив или нискокачествен продукт е значително намален. Ако трябвапътуване до Северна Африка, определено трябва да си купите бутилка арганово масло там.

При прилагането на аргановото масло основното правило е умереността. Не можете да го използвате твърде често, както за козметични цели, така и когато се използват в храната. И преди употреба, трябва да направите тест за алергии - поставете капка масло върху вътрешния завой на лакътя и оставете за 24 часа, наблюдавайки реакцията на тялото. Ако не се появят петна и обриви - продуктът може да се използва безопасно.