Картофена кора - ползите и вредите

При приготвянето на картофено ястие всички обикновено се режат на кожата. Нейната по-нататъшна съдба е да се премести в торбата за отпадъци и да бъде хвърлена в сметището. В същото време, малко хора смятат, че кора може да се използва както в ежедневието, така и в медицински цели. Необходимо е само правилно да се разберат всички негови свойства, за да се извлече максималната полза, без да се вреди на себе си.

Хранителната стойност на кората

Най-голям брой витамини и минерални компоненти в зеленчуците и плодовете се намират вътре в черупката им. Популярна зеленчук, чиито почиствания са богати на полезни съставки, не е изключение.

Половината от състава на картофените обелки се заема от диетични влакна, които също се наричат ​​полизахариди. Броят им зависи от начина на почистване на картофите. Сред полезните компоненти на кожата са манган, цинк, калий, витамини от групи В и С, както и мастни киселиниОмега-3иОмега-6 . Въпреки не много привлекателния си външен вид, можете да намерите голям брой положителни свойства в този хранителен продукт.

Полезни качества на кората

Мнозина ще бъдат изненадани, че тази привидно безполезна част от картофите, приготвена правилно, има дълъг списък с полезни свойства:

 • Подобрява храносмилането , предотвратява абсорбирането на токсините в червата, предотвратява запек, намалява риска от развитие на рак на стомаха.
 • Поради наличието на калий в продуктасе поддържа електролитен баланс . Важно е хората, които спазват религиозни постове, да бъдат известни в началото след тяхното приключване.
 • При изгаряния на кожата сварената кора може да се използва като средство зазаздравяване на рани . Прилага се върху увредената област и се фиксира с превръзка или пластир.
 • Хипертонията се лекува счай от картофени кори . Диетичните фибри, калийът и протеините, включени в състава му, могат да намалят кръвното налягане.
 • Борбата с уролитиаза сотвара от кожите на кореноплодните културие общ съвет от тайните на традиционната медицина.
 • Не е трудно да се предположи наличието надиетични свойства на продукта : калият в тясна връзка с диетичните влакна предотвратява натрупването на течност в тялото, нежно почиства червата и притъпява чувството на глад.
 • При катарални заболявания състоянието може да бъде облекчено чрез вдишване на двойки отвара от картофи, приготвени от неговата обвивка.
 • Екстрактът от картофено обелване иманисък гликемичен индекс . Когато се използва, увеличаването на кръвната захар протича бавно, така че лекарството може да се препоръча при пациенти с диабет тип 2. \ t

Картофените обелки съдържат различни полезни вещества, от които се занимават фармацевтитепроизводство на хранителни добавки.

Възможна вреда за почистване

В картофената обвивка има и муха в маз, представена от токсичното химично съединение соланин. Вкарването му в тялото неблагоприятно засяга нервната система и стомашно-чревния тракт. Високата концентрация на вредното вещество се посочва от зеленикавия цвят на клубена и наличието на кълнове върху него. Количеството на соланина с течение на времето само се увеличава.

До средата на зимата процентът му в картофите става вреден за тялото, а през пролетта - просто опасен. Чрез яденето на кората на продукта за храна е възможно да се получи леко отравяне, което се изразява в усещане за общо неразположение. Понякога това състояние на организма погрешно се обяснява с пролетното обостряне на хроничните заболявания. Други негативни ефекти и противопоказания, свързани с картофени обелки, включват:

 • Когато отглеждат картофи, тесе третират с химикали , за да контролират вредителите и болестите по растенията. От такава експозиция, зеленчукът може да съдържа големи количества пестициди, за опасностите, които всеки е чувал. Максималната сума, която те натрупват за почистване. Ето защо, не е желателно да ги използвате като храна от закупени картофи и не се препоръчва на всички бременни жени и при хранене на бебе.
 • Индивидуална непоносимост . Има и хора, които не харесват картофени люспи.
 • Хипотония . Тъй като продуктът е в състояние да понижи артериалнатанатиск, тогава тези, които вече са ниски, не трябва да се прилага.

Какво може да бъде приготвено от картофен страничен продукт

Изборът на метод за приготвяне зависи от наличието на конкретна болест:

 1. При хипертония почистването се поставя в тенджера, излива се с вода и се оставя да заври. След кипене на слаб огън в продължение на няколко минути, течността се филтрира и след това се взема ежедневно3 пъти по 200 ml всяка .
 2. За да се облекчи състоянието при заболявания на дихателните органи, се варинечистени картофи . След това тя трябва да се замеси чрез добавяне на растително масло и малко йод. Получената маса под формата на топлина се поставя върху гърдите, затопля се мястото и се държи, докато се охлади напълно. Процедурата се извършва веднъж дневно.
 3. За артрит картофите са сварени"в униформа" . Течността от тенджерата трябва да се консумира веднага след събуждане с доза200 ml .
 4. Неопакованите картофи се варят за борба с измръзванията. След охлаждане, тя трябва да се замеси и нанесе на измръзнало място, където трябва да се съхранява, докато се охлади напълно.
 5. Ядене на картофи с кори . Това помага за подобряване на сърдечно-съдовата система, решава проблеми, свързани с увреденото изпражнение и намалява интензивността на алергичните прояви.

Обратна връзка за прилагане

Прегледите на хора, които са тествали действието на народни средства на основата на картофени обелки, са доминирани от положителни характеристики. Въз основа на големия брой мнения, може да се заключи, че са най-популярниизползвайте инхалации върху варени плодове, както и картофени компреси за изгаряния и измръзване.

На пръв поглед безполезни люспи в реалния живот могат да помогнат в борбата срещу много болести. Една от основните гаранции за успех е правилното прилагане на продукта. Ето защо, преди да изхвърлите люспите, си струва да си припомним, че то носи лечебни свойства.