Ползи и ползи за здравето от треска

Мнозина в детството не харесваха рибите, но все още ядеха под натиска на възрастните. Родителите ни убедиха, че благодарение на това ние ще станем по-умни. Смята се, че морската риба е един от основните източници на фосфор и йод и повечето от тези важни микроелементи се намират в скалите от треска. Дали треската наистина е полезна?

Какво е като треска?

Треската е морска риба, която живее в студените и умерени води на Северното полукълбо. Има многобройни семейни трески, в които има два основни вида, наречени по местообитанията си:

 1. Тихи океан.
 2. Атлантически океан.
Някои биолози също признават третия независим вид,Гренландски , и също така приписват на това семейство широкоразпространенотополък .

Най-известнияте атлантическата треска , която живее край бреговете на Северна Европа и Канада. Тази хищна риба не надвишава2 метра дължина . По-голямата част от индустриалния улов се вписва в половинметровата рамка, а средното тегло на индивида е4 kg . Треска се чувства комфортно в крайбрежните води - там в ранна възраст се храни с малки ракообразни, а когато узрее, превключва на херинга и мойва. През 20-те години от живота си, тя плува огромни разстояния, достигайки Испания, но винаги за размножаванесе завръща в суровите морета на родния си север.

В студените географски ширини треската е станала неразделна част от културата. Дори викингите през интервалите между набезите са се занимавали с неговия улов в голям мащаб, събрани за дългосрочно съхранение и построили напълно мирен бизнес.

Търговията с риба отдавна е основният източник на доходи за скандинавските страни, както и за всички балтийски крайбрежни села. През 20-ти век треската се превърна в претекст за ожесточена конфронтация между Исландия и Обединеното кралство, които се оспорваха за контрола върху уловната територия. Конфликтът бе решен в полза на потомците на викингите - исландците значително разшириха своите морски граници и увеличиха добива на морски богатства.

Интересен факт е, че по целия свят съществуват2 паметници на треска . Единият е в Мурманск, а вторият е в норвежкия Берген. Рибата винаги е играла важна роля в историята на тези морски градове.

Ползите от треска

\ t

Месото на трескае бяло и плътно . Той е изключително нисък в холестерола, така че е диетичен - повечето мазнини се натрупват в черния дроб. Това тяло има своя кулинарна история и се произвежда като отделен продукт. Също така се преработва в полезно масло, чието използване омекотява проявите на възпалителни процеси в ставите. В черния дроб на треската има много витамини А и D - в миналото от това се произвежда известното рибено масло.

Въпреки ниското съдържание на мазнини,месото от треска е хранително . Той съдържа много протеини, което есмилаемостта настига говеждо и свинско месо. Това прави треска идеален продукт за всеки, който иска да отслабне. Подходящ е и за хора, страдащи от подагра, панкреатит и други стомашно-чревни заболявания и принудени да следват стриктно ниско съдържание на мазнини. Също така, облекчаването на храносмилателните проблеми се улеснява от високото съдържание на витамин РР.

Сред важните минерали, които са богати на треска, са магнезий, калий, цинк, фосфор, калций и, разбира се, йод. Последният елемент в него е много, той е лидер по съдържание сред рибите. Най-голямо количество е в черния дроб, но месото също има този имот. Само 100 грама треска покрива дневната човешка нужда от йод с 90%! Ето защо, той е отличен инструмент за попълване на йодния дефицит, който влияе неблагоприятно на хормоналния баланс.

Също така тази риба съдържамного калий и магнезий , което подпомага сърдечно-съдовата система. Кръвното налягане се нормализира и стените на кръвоносните съдове се подсилват.

Наличието на йод, фосфор и калций осигурява треска с почетно място в диетата на бременни жени.

Увреждане на треска

Практически няма никакви недостатъци в треската, но все още има някои ограничения:

 • Ястията от тази риба трябва да се използват с повишено внимание към собствениците на камъни в бъбреците или жлъчния мехур. Високото съдържание на витамин D може да провокираостър пристъп , както и да влоши други бъбречни заболявания.
 • Ако треската има диетични свойства,мастни черния дроб допринася за обостряне на проблеми с панкреаса.
 • При приемането на витамин D и лекарства, съдържащи йод, редовната консумация на треска може да доведе до предозиране на тези елементи.
 • Настоящата екологична ситуация е такава, че най-здравословните храни могат да съдържат токсични вещества. Морските риби са известни със способността си да натрупват живак, тази съдба и треска не са преминали.
 • Как най-добре да се използва треска?

  Отличителна черта на рибата ескоростта на приготвяне . Cod отново потвърждава това правило - 5-10 минути топлинна обработка е достатъчна за готовност. Това ви позволява да запазите всички предимства на продукта - някои от микроелементите са чувствителни към продължително отопление.

  Най-лесният начин за готвене е печене с добавянето на черен пипер и други подправки. Но трябва да се помни, че месото от треска е доста сухо и има специфичен рибен вкус. За да се изгладят тези свойства, трябва да включите етап на ецване при обработката. Kefir, краставица туршия или майонеза може да служи като марината. След половин час е време да приготвите готовите парчета в панировка или брашно и се запържваме. Традиционният чугунен съд се вписва най-добре за това. Както всяка риба, треската върви добре с горчица, соев сос, лимонов сок и свеж копър.

  Консервираната и пушена треска се ползва с голямо търсене - в крайбрежните страни на Европа нейното производство е повишено до степен на традиция. В тази форма рибата ставаПопулярна съставка в салатите на базата на домати, кисели ябълки или листа.

  Препоръчва се да се дава треска на деца на възраст от три години. Най-добрият начин да я сервирате за най-малките гастрономи е филето, задушено в млякото.

  Треска с право се нарича кралица на северните морета. Ако седмично организирате рибен ден с нея в основната роля - здравето е гарантирано!