Памучно масло - ползите и вредите

От древни времена маслата са били популярни и са били считани за източници на красота и здраве. Към днешна дата широко разпространени маслини, бадеми, праскови, царевица и други масла, всяка от които има свои отличителни черти. Памучното масло притежава всички свойства на всички тези продукти, въпреки че е много по-рядко срещано. Широко се използва главно в страните от Централна Азия и САЩ.

Описание на продукта

От памучното масло се извлича масло от памук чрезстудено пресоване , , натисканеиличрез екстракция . В момента най-популярният е последният метод, при който семената се поставят в химически разтвор и след това се обработват.

Качественият продукт не трябва да има горчив мирис, а цвета му варира от кафяво до светложълто. Тъмните тонове обикновено са нерафинирано масло, което се използва за икономически и технически цели. Рафинираният продукт е боядисан в по-светъл тон и е подходящ за консумация от човека.

Ползите от масло от памучно семе

\ t

Поради високото съдържание на мазнини продуктът е с много високо съдържание на калории и съдържа884 kcal на 100 g . В зависимост от сорта и възрастта на растението съставът на памучното масло може да варира, но винаги съдържа:

 • Витамини Е, К, В4.
 • Мазнини: наситени,полиненаситени, мононенаситени.
 • Киселини: линолова, олеинова, палминтова.

Противовъзпалително и седативно

В домашния лекарствен кабинет маслото от памучно семе се използва за премахване на натъртвания, лекува рани и драскотини, облекчава дразненето и може да действа като средство за слънчево изгаряне и защита от UV лъчи. За да направите това, няколко пъти на ден, като използвате наситена с масло превръзка, направете външни компреси за30 минути . След това кожата се измива с топла вода.

Укрепване на имунитета

Киселините, съдържащи се в памучното масло, укрепват тялото и поддържат имунитета. Високото съдържание на витамин Е предотвратява стареенето и подновява клетките. Ежедневният прием в периода на острите остри респираторни инфекции и ARVI защитава от вирусни инфекции и бактерии.

Козметика

Той овлажнява, подхранва и подмладява кожата, изглажда бръчките. Маските с добавка на масло укрепват и лекуват косата, правейки ги послушни и копринени. Често можете да намерите сапун за ръце с добавянето на памучно масло, което се бори с сухота и пилинг. С този инструмент можете да обогатявате кремове, балсами и шампоани, или да го прилагате в комбинация с други масла.

Вакуларно възстановяване

Продуктът предотвратяваусвояването на холестерола от чревните стени , което означава, че минималното количество от това вредно вещество се отлага при използване на масло за храна в съдове. Съдовете са чисти и холестеролните плаки.разтварят и изчезват. Този резултат може да се постигне само с редовна употреба на масло вътре, но в малки количества.

Намаляване на кръвното налягане

Маслото може да разширява кръвоносните съдове, което води до намаляване на кръвното налягане и следователно намалява риска от развитие на инфаркт и инсулт. Поради факта, че продуктът разрежда кръвта, появата на тромбоза се свежда до минимум.

Стимулиране на мозъка

Мазнините и голямото количество витамин Е, съдържащи се в памучното масло, спомагат за подобряване на мозъчната функция, стимулират нейните функции, намаляват риска от развитие на заболявания на нервната система.

Готвене

Маслото се използва широко в готвенето за салати, за печене, за готвене на основни ястия. Той има деликатен вкус на ядки и почти няма вкус, което ви позволява да го добавите към почти всяко ястие като заместител на олио за готвене.

Вреди

Прясното рафинирано масло не представлява никаква вреда за здравето, с изключение на хора, които иматиндивидуална непоносимостна този продукт или с наднормено тегло. Нерафинираното масло, напротив, е опасно и може да причини тежко отравяне поради госипол. Този пигмент е отровен и може да причини следното увреждане на тялото:

 • Намаляване на имунитета.
 • Причина задушаване.
 • Разрушава репродуктивната система.
 • Създават проблеми със стомашно-чревния тракт.

Получаване на нерафинирано масловътре в тежки случаи може да доведе до кома и смърт. Gossypol придава на маслото кафяв цвят и специфична миризма, а в процеса на рафиниране трябва да бъде напълно изпарен от семената на памука.

Съвети за придобиване и съхранение

При закупуване на масло от памук трябва първо да се обърне внимание на неговия външен вид. Трябва да липсва качествен продукт:

 1. Седимент.
 2. Горчив вкус.
 3. Неприятна миризма.
 4. Плътна консистенция.

Продуктът имане много дълъг срок на годност , така че при закупуването си струва да се обърне внимание на датата на неговото производство. Ако в състава има подобрители на вкуса или парфюм, си струва да се откажете от покупката. Маслото в чистата си естествена форма без добавки съдържа повече хранителни вещества, отколкото ароматизирани.

Не използвайте маслото след изтичане на срока на годност и не се влошава, трябва да се съхранява в непрозрачен стъклен съд с дебели стени на хладно и тъмно място. По време на продължително съхранение, понякога на дъното могат да се образуват бели люспи от твърди мазнини. Ако срокът на годност на продукта все още не е излязъл, този утайка няма да повлияе на свойствата на маслото.

Заключение

Не приемайте масло от памучно семе незабавно в големи количества. Трябва да започнете с половин чаена лъжичка, а ако не следва отрицателна реакция, тогава дозата може постепенно да се увеличава. Въпреки че рафинираното масло рядко причинява алергични реакции, предилечението трябва да се консултира с лекар.