Езда скутер - ползите и възможните вреди

Езда на скутер наскоро става все по-популярна. Вече е възможно да започнете да яздите от 2-годишна възраст, когато детето уверено ходи на крака и вече изисква по-сложни движения. За възрастни и по-възрастни хора се предлага и карането на този автомобил.

Всички родители се стремят да отглеждат децата си здрави и щастливи. За да направят това, те избират различни хобита, които носят на децата не само радост, но и имат положителен ефект върху развитието на детското тяло. Едно от забавленията на тези деца е карането на скутер.

Какво може да се получи от карането на скутер: добра или възможна вреда?

Скутер - какво е

Скутерът е превозно средство, състоящо се от волан, пешеходна платформа (платформа) и колела. Движение, което се извършва чрез натискане на краката от земята. Използва се за дейности на открито, за спорт и фитнес, докато се движи из града.

Ползите от карането на скутер

Преди да закупите скутер, трябва да се запознаете с предимствата на карането на този автомобил:

 • Моторна активност, обучение на мускулите на ръцете, краката ипресата.
 • Отслабване.
 • Развитие на координацията на движенията.
 • Независимост от градския транспорт.
 • Езда на скутери от ранна възраст.
 • Най-малко травматично пътуване в сравнение с велосипед и ролки.

Ползите от карането на скутер за деца

Ако се използва правилно, карането на скутер ще донесе само радост и полза за детето. Ако се сравни с велосипед, където само краката получават физическо натоварване, тогава всички мускули на гърба и пресата работят върху скутера. Освен това децата развиват координация на движението, вестибуларния апарат. Всичко това води до цялостно физическо развитие на детето.

Заедно с физическите качества, децата развиват и умения за общуване. Ходенето на скутер в парка дава възможност на децата да увеличат броя на приятелите си.

Ползите от карането на скутер за възрастни

Все повече възрастни използват скутери за здравословен начин на живот. С постоянното и правилно използване на спортната екипировка можете да постигнете добри резултати в укрепването и поддържането на вашето здраве. И така, каква е ползата от карането на скутер?

 • Профилактика на разширени вени.
 • Подобряване на сърдечно-съдовата функция.
 • Укрепване на мускулите на краката.
 • Обучение на органите на зрението.
 • Профилактика на шийните и лумбалните прешлени.
 • Предотвратяване на наднорменото тегло.
 • Почистване и укрепване на дихателната система.
 • Втвърдяване на тялото.
 • Укрепване на нервната система.

Митове за възможните опасности от карането на скутер

\ t

Ако следвате правилата за безопасност и експлоатация на този тип превозно средство, тогава язденето по него няма да доведе до никакво вреда за вашето здраве. Вредни рискове, свързани с настъпването нана неочаквани пречки . Има три мита за опасностите от карането на скутер за здравето на децата, които отдавна са опровергани от научните изследвания.

 • Ездата на скутер води до изкривяване на гръбначния стълб . За изкривяване на гръбначния стълб, децата трябва да карат скутер за около 3 до 4 часа без спиране. Децата не могат да карат физически това време, следователно не може да има изкривяване на гръбначния стълб.
 • Някои възрастни смятат, че по време на каране на ски, децата се отклоняват само с един крак, което също води до изкривяване на гръбначния стълб. Но това е фалшиво твърдение. Много майки, които наблюдаваха децата си, можеха да забележат, че когато сменят краката си, когато се уморяват.
 • Кънките са вредни за двугодишни деца . Родителите също се притесняват от изкривяване на гръбначния стълб на деца в ранна възраст. Но това не е така. Те не могат да карат скутер дълго време. Освен това те научават нови двигателни умения, които имат добро влияние върху развитието на мозъка и вестибуларния апарат.
 • Травматичен вид транспорт . По-безопасно е да я караш, отколкото с велосипед. Този вид транспорт не развива такива високи скорости като на велосипед.В случай на опасност, можете да скочите от стъпалото до земята. Опасността от използването на този инструмент е в недобро качество на сглобяване или закупуване на дефектно превозно средство.

Съвети и как да се вози на скутер

 1. Закупуване на предпазни средства : каска, подложки за коляно, подложки за лакътя, защита за дланите. При падане е необходимо да се групират и приземят върху защитени колене и лакти. Не можеш да паднеш по гръб, да дръпнеш ръце напред. Това ще доведе до счупена ръка.
 2. Изберете поддържащата и джогинг стъпалото . Опорният крак се поставя върху стъпалото и джогингът започва енергично да се отдръпва от земята. В този случай, телесното тегло се прехвърля към носещия крак. Натискането трябва да е меко, не е трудно да се удари в петите на земята, това води до нараняване на коляното. След набиране на желаната скорост, джогингът се поставя върху стъпалото. Колкото по-силни са треморите, толкова повече ще бъде кракът за джогинг. Препоръчително е след 5-6 отблъскване да смените джогинг крака. Това се прави в движение или в скок.
 3. Изберете удобна поза за стабилен баланс . Можете да наклоните тялото леко напред или да държите гърба изправен. Не се облягайте назад - това може да доведе до загуба на равновесие. По време на движение, не е необходимо да се отклоняват встрани, задната и коремните мускули бързо се уморяват от това. За да поддържате равновесие, трябва да разчитате на волана, това ще елиминира навиването на волана от едната към другата страна.
 4. Подобряване на уменията за спиране и завъртане . спиранеизвършва се по два начина в зависимост от модела на скутера. Ръчната спирачка е на волана. Натискайки крака върху лоста, поставете спирачката на колелото. В хода на движението не може да се забави с крак на земята, това може да доведе до навяхвания или натъртвания. Управлението трябва да се извършва плавно и при ниска скорост. Невъзможно е да завъртите волана рязко, това може да доведе до падане.

Заключение

Скутерът е достъпно превозно средство. Правилното каране на скутер има само благотворен ефект върху тялото на децата и възрастните.