Варено сирене - ползите и възможните вреди за тялото

Сиренето е често използван продукт. Запознаването с приятния кремово-кисел вкус на продукта често се среща дори в детска възраст. Каква е употребата на този ферментирал млечен продукт и носи ли евентуална вреда?

Сирене - какво е това?

Съгласно неговата класификация, тя се отнася доферментирали млечни продукти . Технологията на нейното производство се състои в кисело мляко и последващо отделяне на суроватката от нея. Получената плътна маса е крайният продукт. Историческите корени на външния вид на този продукт се дължат на царуването на Интерливуд и Древен Рим, а в Русия бялата гранулирана маса се нарича сирене. Ето защо някои ястия, направени от извара, все още имат корен на думата - например, чийзкейк.

На рафтовете на магазините можете да намерите продукти с различно съдържание на мазнини, което зависи от първоначалния процент мазнини в пълномасленото мляко:

 • Мазнини (19-23% мазнини)
 • Класически (9%)
 • Bold (5%)
 • Без мазнини (0-1%)

Различните видове извара имат различна структура - от сухи и финозърнести, с ниско съдържание на мазнини, до сочни и груби с мазнини, както и от различни вкусови качества. Някои производители разклащат продукта в хомогенна пастообразна паста, превръщайки го в мек продукт. Този вид обработкапредпочитан в бебешка храна.

Ползите от извара

\ t

Няма такава система от органи, която да не е засегната от този ферментирал млечен продукт. Големи количества витамини, минерали и протеини помагат на функцията на метаболизма.

Разлика на извара от цели млечни продукти в специална кисела среда, която позволява да се запазят важни микро- и макроелементи за по-дълъг период от време и да се абсорбират добре от организма, а също така е идеална среда за местообитания на полезни бактерии.

Състав на изварените продукти и неговите полезни свойства:

 • Протеинът е основният строителен субстрат на цялото човешко тяло. Клетъчен растеж, правилно изграждане на мускулна и костна тъкан, синтез на имунни клетки и хормони, борба срещу оксидативния стрес (антиоксидантно действие) - това е непълен списък на функциите, които протеините играят в организма. Според съдържанието на протеиниот 10 до 18 g на 100 g ) изварата може да се повиши на същото ниво като пилешко яйце, месо или риба. Една малка чиния от този продукт на ден ще спомогне за задоволяване на средното изискване за протеин от 25-30%, а в своята структура растителният протеин се счита за по-лесно смилаем в сравнение с животно. В допълнение, честотата на алергичните реакции към растителния протеин е много по-ниска, което го прави предпочитан при бебешката храна.
 • Витамин D, калций и фосфор- тези елементи трябва да бъдат погълнати в организма, тъй като витаминът от тази група потенцира правилната абсорбция.микроелементи в тънките черва, които ги предпазват от срутване. Благодарение на координираното действие на активните вещества настъпва укрепване на костната тъкан. Лекарите твърдят, че извара е компонент от терапевтичното хранене на травматичните пациенти, което значително ускорява регенерацията на фрактурите.
 • Витамини А и Е- ретинол и токоферол са също синергични, като подобряват и защитават взаимно благоприятните ефекти. Показващи силна антиоксидантна активност, те стабилизират мазнините в клетъчните мембрани и ги предпазват от свободните радикали. Ретинолът също допринася за синтеза на пигменти в ретината, поддържайки нормалната зрителна острота.
 • Метионин- се отнася до незаменими аминокиселини. Не може да се синтезира в човешкото тяло, поради което приемът му зависи изцяло от диетата. Той има хепатопротективен ефект, намалявайки отлагането на мазнини в чернодробните клетки. Той също показва слаба антидепресантна активност, нормализираща настроението, което е свързано с ефекта върху метаболизма на адреналина.
 • Холинъте сложно органично съединение, което е най-малките безцветни кристали, които са отговорни за синтеза на ацетилхолин. Този медиатор играе решаваща роля в предаването на всички нервни импулси.
 • Казеинъте специално вещество, което се образува само по време на млечна ферментация, на която продуктът е подложен. Тя осигурява на организма ценна група аминокиселини, както и се абсорбира в червата за дълго време, оставяйки трайно чувство на ситост.след ядене на малка порция извара. Това го прави незаменим ястие в диетата.

Според съвременните данни, изварата взема все повече водещи позиции в класацията на здравословните храни. Въпреки това, при някои заболявания, той става просто незаменим.

Кога сиренето е най-полезно?

 • Затлъстяване и атеросклероза . Необходимо е да се отбележи не само ниското калорично съдържание на изварата, но и литотропния ефект на продукта, който осигурява намаляване на липидите с висока плътност в кръвта.
 • Захарен диабет . Продуктите на извара имат сравнително нисък гликемичен индекс

  , който е почти 2 пъти по-нисък от същия показател, например в царевица, моркови или паста. Това означава, че тялото не реагира с масово освобождаване на глюкоза в отговор на приема на извара, което помага за контролиране на диабета.

 • Бременност и кърмене . Тялото на бъдеща или млада майка е изключително нуждаещо се от протеин, който може да му достави извара. В допълнение, чувствителността на плода или новороденото с антигени на млечни продукти намалява риска от развитие на алергии в зряла възраст.
 • Хроничен гастрит, ентерит, колит и повтарящ се запек . Богатата микрофлора на извара подобрява храносмилането и допринася за правилното формиране на изпражненията.

Увреждане на извара

Ползите от извара изглеждат неоспорими, но в някои случаи може да навреди.

 • Важно е да се следи срокът на годност на продукта . Сирене,Живеенето в хладилника за повече от 4 дни може да бъде добро място за размножаване на патогенни бактерии и да причини чревна инфекция.
 • Следва да се обърне внимание на опаковането на стоките . Надписът "извара" е показател за лошо качество, тъй като производителят може да прибави към него растително кокосово или палмово масло, което вреди на сърцето и кръвоносните съдове.
 • Индивидуалната непоносимост към казеин и лактозане е необичайна. Следователно, когато има признаци на алергична реакция към продукта (уртикария, сърбеж), продуктът трябва да се изхвърли.
 • Тенденцията към диария и метеоризъмсъщо е относително противопоказание за употребата на извара, тъй като подобрява процесите на кисела ферментация в червата.

Как правилно да се използва извара

 1. Достатъчна дневна порция извара -100-150 g .
 2. За предпочитане е да се използва сутрин, когато тялото се нуждае от енергия и дълго чувство за пълнота.
 3. Хората, страдащи от стомашно-чревни заболявания, е по-добре да се обърне внимание на меката хомогенна извара. Може да се приготви у дома с блендер.
 4. Добре е продуктът да се комбинира с плодове и плодове, като се нормализира повишената киселинност на съда.
 5. По-добре е да се избягва едновременното използване на извара и мляко, защото излишъкът от калций може да наруши функционирането на червата и сърцето.

Заключение

Сиренето ще помогне за възстановяване на запасите от протеини и незаменими аминокиселини в организма, както и ще запълни червата с полезнибифидобактерии. Високата хранителна стойност и ниското съдържание на калории го правят добро допълнение към ежедневната диета както на възрастни, така и на малки деца.