Варено мляко - ползите и възможните вреди

Млечните продукти са един от основните източници на протеини в диетата на обикновения човек. Най-добрият вариант за тялото са ферментирали млечни продукти и извара. Въпреки това, много хора обичат да ядат пълномаслено мляко, сладко и уютно. Той се продава с различна степен на топлинна обработка: от сурови пресни до ултрапастеризирани и по същество стерилизирани. В домашни условия млякото може да бъде сварено.

Мляко: свойства, хранителна стойност

Млякото еполезен протеинов продукт . В суров вид, той има малък срок на годност, може да съдържа патогенни бактерии. Ето защо, без предварителна обработка, тоест, кипене, по-добре е да не се използва. Енергийната стойност на напитката зависи пряко от съдържанието на мазнини. Така млякото със съдържание на мазнини от 1% има калорично съдържаниеот 41 кал , в мастния дом70-72 кал на 100 г продукт . Количеството на протеините и въглехидратите зависи малко от съдържанието на мазнини в напитката и средно 3 г протеини и 4,5 г захар на 100 мл. Това е много добър баланс от гледна точка на теорията за здравословното хранене.

Ползи от варено мляко

Варено млякое здраво и много вкусно . Благодарение на естествената сладост, тя е обичана от децата. Неговият състав е балансиран, богат на всички необходими телесни вещества: мазнини, висококачествени протеини,въглехидрати, витамини и минерали. Ежедневната консумация на млечни продукти до голяма степен покрива необходимостта от определени вещества.

  • В процеса на кипене в мляковсички микроорганизми се унищожават . Поради това напитката става абсолютно безопасна, срокът на годност се увеличава до 1 седмица.
  • Макроелементите остават непроменени , топлинната обработка на практика не оказва влияние върху техния качествен и количествен състав. По-специално, 100 ml от продукта съдържа около 120 mg калций, което е около 10% от дневната норма на възрастен. В пълното мляко на този минерал е повече, отколкото в извара. Има и фосфор, магнезий, калий и много микроелементи (желязо, сребро, манган, кобалт и др.). Така, чаша мляко покрива необходимостта от калий от 50-80%, в магнезий с 30-50%.
  • В допълнение към богатия минерален състав, този продукт съдържацял комплекс от витамини . По време на кипене, количеството им намалява, но значителна част се пада на потребителя. Витамин А и бета каротин се съхраняват напълно. И в млякото, което дава на кравата през лятото, тези вещества са няколко пъти повече. Същото се отнася и за витамин D. Той също така съдържа пълната гама от група В и антиоксидант, витамин Е.
  • Мазнината в този продукт е лесно смилаемас малко количество холестерол.Лактоза- въглехидратите на млякото са хранителни, не прекалено бързи, дават чувство на ситост дълго време. Протеиновият състав на млякото е разнообразен. Част от протеините саполезни ензимни вещества. За хората, които не ядат месо, тази напитка може да бъде добър заместител на протеиновия компонент, както в количествено, така и в качествено отношение.
  • Женските млечни хормони могат да се съдържат в прясно мляко „само от крава“, тъй като по природа този продукт е предназначен за хранене на потомство. Кипенето унищожава тези вещества, като прави напиткатанеутрална и безопасна .
  • Обезмасленото мляко има ниска енергийна стойност, само около 40 калории на 100 мл. В този случай количеството на протеините и въглехидратите е почти еднакво. С тази напитка можете да изтеглите дневното съотношение на BJU към желаните стойности. Следователно, такова мляко може да се наречедиетичен продукт , подходящ за спортно хранене.

Вредно за варено мляко

При производствени условия млякото се преработва по няколко начина. Най-деликатният метод епастьоризация . Процесът протича в стерилни условия, продуктът не се довежда до 100 градуса, всичко се случва почти мигновено. В резултат на това микроорганизмите умират и ползите под формата на витамини остават. При кипене млякото се вари на 100 градуса за няколко минути, след което се охлажда доста бавно за по-нататъшно съхранение.

  • В процеса на кипене се унищожават не само вредните микроорганизми, но и тези, които правят мляко „жив“ продукт. Лактобацилите, които подпомагат разграждането на протеините и имат положителен ефект върху имунитета,умират, превръщайки напитката от здравословна храна втежка храна .
  • Вкусът и сладостта на млякото пряко зависят от съдържанието на мазнини . Колкото по-висока е тази цифра, толкова по-богат е вкусът. Въпреки това, съдържанието на калории в продукта зависи от тези стойности. Оказва се, че по-вкусна напитка, толкова по-вредно е за фигурата.
  • Прекъсването на технологията за готвене може да бъде опасно . Прекалено бавно охлаждане, използвайки недостатъчно чисти съдове - всичко това може да доведе до появата на E. coli във вече готовия продукт.

Как да се запази ползата от варено мляко

Като се има предвид потенциалната опасност, която носи суровото мляко , определено не си струва да се пренебрегва кипенето . За да се сведе до минимум загубата на хранителни вещества, е необходимо да се нагрява бързо и кратко. В чиста, удобна тенджера млякото се вари до висока температура, за да може процесът да продължи възможно най-бързо. Веднага след като кипи, огънят трябва да се изключи и веднага да се охлади. У дома охладете гърнето в леген със студена вода.

Трябва да се гарантира, че нито една капка вода и чужди частици не попадне в контейнера. Студено мляко трябва да се излее в стерилен сух буркан, затворете стерилния пластмасов капак и да се постави в хладилника. Със спазването на тази технология напитката ще остане свежадо 7-8 дни , докато значителна част от витамините и пълният обем на микро и макро елементи ще останат непроменени. За разлика от UHT млякото,домашно сварено кисело топло. Това означава, че лактобацилите по време на деликатно кипене са частично запазени.

Домашно, фермерско мляко има богат протеинов, витаминен и минерален състав. Това е "жив" продукт, който е полезен както за възрастни, така и за деца. Напитката, която се продава в магазините и има срок на годност шест месеца или дори година, не носи никаква полза за тялото и е в състояние да покрие само необходимостта от основни вещества: протеини, мазнини и въглехидрати.

Домашно свареното мляко съдържа живи лактобацили, които му помагат да се усвоява, което го прави лесен. Всеки може да се пие “жив” продукт, ако няма алергия, а индустриална напитка не се препоръчва за малки деца и възрастни хора.