Кондензирано мляко - ползите и вредите

Кондензираното мляко от много години е един от най-обичаните десерти сред нашите жители - и много други - страни. Този невероятен продукт е не само вкусен, но и полезен, защото съдържа същите витамини и минерали като обикновеното краве мляко. Освен това, кондензираното мляко е прост, но много сладък десерт, който може да задоволи както възрастните, така и децата.

Каква е ползата от кондензираното мляко и неговото въздействие върху нашите тела? Ще научите за това по-късно в статията.

Кондензирано мляко - основна информация за продукта

\ t

Какво е сладка напитка, позната на всички от детството? Съставът на класическото кондензирано мляко е много прост и съдържаобикновено мляко и захар . Въпреки това, сега можете да намерите различни видове млечни деликатеси на рафтовете на магазините: със и без добавена захар, с какао на прах, кафе или цикория ...

Той е широко разпространен в нашата страна иварено кондензирано млякое също много вкусен и сладък продукт, получен от варено кондензирано мляко и с ярък карамелен аромат.

Класическото кондензирано мляко има лек нюанс, гъста консистенция и богат, много сладък вкус.

Противно на общоприетото схващане, те са изобретили кондензирано мляко не в нашата страна, а във Франция. Първо станаха френски готвачипригответе кондензирано мляко, за да увеличите срока на годност. В средата на 19-ти век в Съединените щати беше патентована и рецепта за кондензирано мляко. Този продукт е активно използван по време на американската гражданска война: благодарение на технологията на готвене, млякото не се разваля доста дълго време, което значително спаси войниците.

Но кондензираното мляко все още е най-популярното у нас. Дори в Съветския съюз кондензираното мляко се считало за най-известния и популярен десерт. Не забравяйте да вземете буркан с кондензирано мляко на пътувания и експедиции. Много готви кондензирано мляко у дома. Към днешна дата кондензираното мляко е високо ценено от домашния потребител заради неговия уникален вкус и невероятна сладост.

Полезни качества

Какви са полезните свойства на млечния деликатес? Като цяло те са същите като при обикновеното, не топлинно обработено краве мляко, с изключение на някои нюанси:

 • На първо място, кондензираното млякое богато на калций- минерал, отговорен за силата на костите и здравето на опорно-двигателния апарат. Калцият е необходим за растежа на тялото, тъй като това вещество активно участва в образуването на скелета и развитието на костна тъкан и зъбен емайл.
 • Подобни функции се изпълняват ифосфор , също съдържащ се в кондензирано мляко. В допълнение, достатъчно количество фосфор в храната е предотвратяване на рахит и разстройства на опорно-двигателния апарат, заболявания на зъбите и кожата.
 • Съставът на кондензираното мляко съдържавитаминС, който поддържанормален имунитет и повишава устойчивостта на организма към различни вируси и инфекции. Ето защо, млечният десерт е особено полезен в студения период, когато рискът от заразяване или ORVI се увеличава многократно.
 • Витамините от група В , съдържащи се в млякото, играят важна роля в работата на нашето тяло. Те участват в много метаболитни процеси, регулират дейността на храносмилателната система и са отговорни за нормалното усвояване на храната и разграждането на хранителните вещества, погълнати с храната.
 • Освен това е важно да се помни, че липсата на витамини В може да повлияе отрицателно на психичното състояние и функционирането на нервната система. Умора, загуба на сила и настроение, нарушения на съня, сълзене - всичко това показва недостиг на витамини от група Б. Умерената консумация на кондензирано мляко е изключително положително , което влияе върху състоянието на храносмилателната системаи стомашно-чревния тракт и служи за предотвратяване на много сериозни чревни и стомашни разстройства.
 • Полезно е да се яде кондензирано мляко ида се запази и запази красотата на кожата, косата и ноктите . Съдържащите се в сладкия деликатес витамини укрепват нокътните пластини, помагат за почистването на епитела и неговата еластичност, както и за подобряване на състоянието на косата, като спомагат за намаляване на загубата на коса, крехкостта и сухотата на къдриците.
 • Кондензираното мляко благоприятно влияе върху състоянието и функционирането на сърцето и кръвоносните съдове - най-важното е продуктът да се консумира в разумни количества.

Възможни вреди и противопоказания

За съжаление, не е възможно да се консумира кондензирано мляко в неограничени количества, тъй като това може да бъде изпълнено със сериозни проблеми с тялото.

 • Кондензираното мляко -е висококалоричен продукт , който съдържа много захар и следователно злоупотребата с него може да бъде причина за бърз набор от излишни килограми.
 • Не можете да ядете кондензирано мляко и хора, страдащи от диабет, както и лошо храносмилане.
 • Нецелесъобразното потребление на деликатес също ще има отрицателен ефект върху състоянието на зъбите.
 • В някои случаи могат да възникнат алергични реакции; отравяне (диария, гадене, повръщане).

Препоръки

  Понякога в магазините на гишетата може да се намери продукт с ниско качество, който съдържа хранителни добавки или заместители на млечна мазнина, които са вредни за здравето (например скандалното палмово масло - добавя се от безскрупулни производители, за да се намалят производствените разходи). Струва си внимателно да прочетете състава на кондензираното мляко: в идеалния случай не трябва да има нищо друго освен мляко и захар. Не бои и аромати, особено "ешек" не трябва да бъде.
 1. Купете кондензирано мляко, опаковано в кутии - само в такива опаковки се съхранява реален, качествен продукт. Много често кондензираното мляко в бутилки или меки опаковки е фалшиво и не носи никаква полза за организма.
 2. Така че използването на сладък деликатес в никакъв случай не е от ползаТрябва да се злоупотребява с кондензирано мляко. В идеалния случай препоръчителната дневна доза на продукта е само 50-60 грама - около две супени лъжици. Можете да ядете повече, при условие, че не използвате кондензирано мляко всеки ден.

Заключение

Кондензираното мляко е десерт, познат от детството. Вкусна, сладка и при умерена консумация, също здрава.