Циркуляр душ - ползите и вредите

Древните хора са знаели за лечебните свойства на водата. Сега, с активното развитие на технологиите, водата често се използва за борба с различни заболявания и проблеми в организма. Един такъв начин за подобряване на цялостното здраве на пациента е циркулярният душ.

Понастоящем медицинските сесии с такава водна процедура съвсем не са необичайни - много санаториуми, болници и салони за красота предлагат тази услуга на всички.

Какво представлява кръгъл душ

Циркулярният душ е специална хидро инсталация или хидробокс, с който се извършват процедури за терапевтични или профилактични цели. Конструкцията на душа е свързване на тръби, в които има малки отвори за водоснабдяване. Формите на тази инсталация имат различна посока. Това позволява да се извършиточкова хидромасаж на всички части на тялото .

За първи път такъв душ се появи в Швейцария, във връзка с това, често се нарича кръгъл душ, който е швейцарски. И за изтръпващия ефект на налягането на водата, получено по време на сесията, пациентите го наричаха игла.

Основната отличителна черта на кръговия душ от всички други водни процедури е, че тя масажира не само повърхността на кожата, но идейства на по-дълбоко ниво ., Процедурата включва подкожна мастна тъкан и мускулна тъкан. Той също така стимулира кръвоносната система и вътрешните органи.

Обезщетения за въздействие

Водните процедури с кръгли душове са много популярни. Вероятната причина за това е огромната полза от нейното използване, която се състои в последващото подобряване на здравето и следователно на външния вид на човека. Но не трябва да забравяме, че първите положителни резултати обикновено се проявяват след 3-4 процедури.

Професионалисти от използването на швейцарската душа:

 • Благоприятно въздействие върху имунитета на пациента . Хидромасажният кръгов душ усилва защитните функции на тялото, помагайки му по-добре да издържа на вирусни и бактериални атаки върху тялото. Това се постига чрез точков ефект на водните струи върху частите на тялото. В резултат се подобрява кръвообращението и се повишава метаболизма.
 • Способност за справяне с нервните разстройства и стресовите състояния на човек . Процедурата води до общо тонизиращо действие върху тялото, което спомага за премахване на раздразнителност, облекчава общото напрежение и облекчава безсънието.
 • Нормализация на сърдечно-съдовата система . В резултат на прилив на кръв, кръвното налягане се подобрява, тялото се почиства от токсини и токсини.
 • Подобряване на външния вид на . Хидромасажният кръгов душ помага в борбата срещу затлъстяването и целулита. Състоянието на кожата се променя качествено към по-добро.
 • Подобряване на функцията на опорно-двигателния апарат . Този ефект на иглата се постига чрез някакъв акупунктурен ефект. Следователно, такива процедури често се извършват в санаториуми за лечение на опорно-двигателния апарат.

Вредна за здравето

Въпреки големите ползи от масажните процедури с кръгов душ, има редица противопоказания. Не се взема под внимание коя, вместо да се използва, само ще причини вреда. За да се избегнат отрицателните ефекти от циркулярния душ, процедурата трябва да се извършва само под наблюдението на медицински специалист. Той ще може правилно да оцени състоянието на пациента и интензивността на планираната манипулация.

Освен това е необходимо да се вземе под внимание наличието на строги противопоказания за употреба при лечение на игла-подобни души. Строго невъзможно е да се извърши хидромасаж от този тип, ако пациентът има следните проблеми:

 • Астеничен синдром.
 • Болести на вътрешните органи.
 • На тялото има различни тумори, онкология.
 • Кожни прояви на алергия.
 • Застуди.
 • Заболявания на стомашно-чревния тракт в острата фаза.
 • Астматичен синдром.
 • Бременност, менструация.
 • Отворена туберкулоза.
 • Високо кръвно налягане.
 • Хронични заболявания на пикочно-половата система.
 • Епилепсия.
 • Наличието на изкуствен сърдечен клапан или пейсмейкър.

Пренебрегването на такива сериозни противопоказания за провеждане на процедури може да се окаже изключителноотрицателни последици за човешкото здраве. Стимулирането на тялото по време на хидромасаж може да провокира развитието на най-силните патологии на фона на вече съществуващите заболявания.

Съвети и правилно вземане

Преди започване на физиотерапевтичната процедура пациентът влиза в хидробокс. След включване на инсталацията, директното действие върху човешкото тяло започва с водни потоци. Процедурата обикновено се извършва от медицински специалист. Тъй като именно той определя продължителността на сесията, температурата на водата, налягането на струята след консултацията. Това отчита индивидуалните характеристики на човека, неговите физически данни и здравословно състояние.

Като правило, ако не са идентифицирани противопоказания, тялото упражнява кръгов душза около 20 минути . В началото на процедурата температурата на водата е 36 ° C, а налягането на водата не е силно. Постепенно температурата намалявадо 25 ° С , а хидравличното налягане достига максимално допустимия1.5 atm .

Процедурата за излагане на кръгов душ винаги се определя от курсовеот 15 до 20 сесии , всяка от които се провежда ежедневно или през ден. Възможно е да започне хидромасаж след 2 часа след хранене или 1 час преди него.

Ако за лечение на деца се използва кръгов душ, времето за експозиция, продължителността на курса, температурата на водата и силата на налягането се намаляват. Това решение се взема само от специалист.

Обобщавайки всичко по-горе, трябва да се подчертае, че с правилнотопровеждайки сесията, спазвайки всички тънкости на процедурата под надзора на професионалист и отсъствието на противопоказания, непременно ще се постигне предвиденият терапевтичен ефект. Циркулярният душ ще донесе голямо удоволствие и ще повиши качествено общия тонус на тялото.

Понастоящем инсталациите с кръгов душ могат да бъдат инсталирани у дома. Само не забравяйте, че процедурата се извършва от курсове, като почивки - не се препоръчва да се използва кръгла душ през цялото време, тя само ще донесе вреда на тялото.

Преди да използвате такава физиотерапия у дома, консултирайте се с лекар за противопоказания. Въпреки това е по-добре да се извършва рехабилитация в лечебни заведения и лицензирани салони без самолечение.