Crucian риба - ползите и вредите за тялото

Какво би могло да бъде по-добро от почивка на чист въздух близо до язовира с въдица в ръка? Вие седите на брега на реката, задържайки дъха си, и не откъсвайте очи от поплавъка. И той се изправя и не се движи. Внезапно забелязвате, че той започна леко

люлка на водата. Време на изчакване. А тук поплавъкът плуваше по повърхността на реката, потъвайки все по-дълбоко във водата. Нарязваш стръвта, хващаш я и се радваш, защото рибата трепери на куката. Това е каракан.

Шаран - най-често срещаният вид риба

\ t

Най-често срещаният вид риба е каракуда. Той се намира навсякъде: в блато, в река, в езерце. Големите караси живеят в чиста течаща вода. Малки - в блата. Те могат да живеят в аквариуми, тъй като са непретенциозни.

Карасик е риба, която живее в сладководни водни обекти. Той може да растедо 60 см дълъг , а по тегло -до 3 кг . Размерът зависи от размера на резервоара, в който живее, и местообитанието. Има високо тяло и дебел гръб, гладки люспи и дълъг гръб.

Сортове

В аквариум живее разнообразие от карасик -златна рибка . Тя била извадена от сребърния вид от изкуствени китайски фермери. Правилното име е vailail. С такава красива опашка можете да хванете в естествено езерце итози шаран. Вярно е, че е много рядко.

Има три вида шарани:злато ,среброичервено . Последният има перки и червена опашка. А месото е по-твърдо от другите видове. Червеният каракан е природен феномен, от който произхождат два други вида, а сребърният шаран се отстранява в езера с цел търговско производство.

Жизненост

Шаранът е много упорит. Може да премине без водав продължение на няколко часа . Има една интересна история за жизнеността на тази риба.

На мястото на изсъхнало езеро, един човек реши да направи градина. Когато разора земята, намери купчина, която приличаше на риба, и когато го разби, просто изненада изненадан. В изобилието от пяна имаше жив карась. Беше плосък и много слаб. Колко време е живял в земята? Никой не знае.

Фактът, че те почистват, скачат в тиган по време на пържене или повдигат опашки, говори за жизнеността на шара.

Характеристики

През зимата караците зимен сън, погребвайки в тиня, ако резервоарът изсъхне или стане много плитък през лятото. Понякога те се държат по този начин, когато в природата има някакви катаклизми.

Следва да се спомене и друга характеристика на този вид риба: възможността за промяна на пола, ако обстоятелствата го изискват. Например, жената може да се превърне в мъж, за да продължи състезанието.

Хайвер от шаран на порода. Женската го хвърля върху водорасли, а мъжките - с мляко.

Състав

Crucian - нискокалорична храна. Най-100 g е81% протеин . Това възлиза на87 kcal . Мазнини - 19%, това е16 kcal . Достатъчно е да се консумират 300 г месо от тази риба, а тялото е снабдено с пълноценни протеини за 24 часа.

Освен протеини и мазнини, този продукт съдържа голям брой полезни вещества. Това са йод, фосфор, флуор, хром, магнезий, желязо, калций. Има и аминокиселини.

Караси е склад на витамини . Той съдържа витамини от група В, както и Е, С, А.

Полезни свойства

Следните полезни свойства следва да бъдат отбелязани:

 • Нискокалорично месошаран се препоръчва за хора, които следват диета.
 • Този продукт е полезен за тези, които страдат отсърдечносъдови заболявания . Като го приемате, можете да подобрите сърдечната честота, да нормализирате кръвното налягане.
 • Йод , разположен в рибно месо, позволява на щитовидната жлеза да функционира нормално.
 • Фосфор, флуор и калцийдопринасят за образуването на зъбния емайл, засягат процеса на укрепване на костите, стимулират растежа на косата и ноктите.
 • Препоръчва се рибата да включвав храната на децата . Увеличава апетита, ускорява чревната перисталтика. Наблюденията показват, че децата, които ядат риба, подобряват имунната си система. По-малко вероятно е да се разболеят, да не изостават в умственото развитие и физическия растеж.
 • Наличието на фосфор и витамини от група В в рибатаподобрява дейността на човешкия мозък , паметта.
 • Също така е полезно да се яде месо от караси за жени вкърмещи майки, тъй като в неговия състав има огромно количество витамини и калций.
 • Поради ниското съдържание на калории, висококачествените протеини, малкото количество мазнини, наличието на хром в рибата, захарта в човешката кръв намалява. Ето защо, месото от шарани е полезно за употреба при пациенти със захарен диабет.
 • Витамини В, Е, С, А стимулират метаболизма . Помогнете да се избегнат различни инфекции и рак. Витамините Е и А са в състояние да разтварят мазнините. Ето защо, месо от шаран, включено в менюто за отслабване. Витамините предпазват тялото от преждевременно стареене, депресия, помагат за поддържане на зрението.

Яденето на месо от риба подобрява настроението, имунитета и има положителен ефект върху състоянието на тялото като цяло.

Лекарите препоръчват включването на този продукт в хранатапоне два пъти седмично .

Вреди и противопоказания

Шаранът е толкова полезен, че няма почти никакви противопоказания. Все пак, някои могат да бъдат идентифицирани:

 • Нетолерантност към миризмата на каракан или риба като цяло.
 • Забранено е да се използва за хора, страдащи от подагра.
 • Хора с алергична реакция към риба.
 • Не можете да ядете застояла риба, тъй като е възможно отравяне.
 • Забранено е да се яде риба, уловена в мръсни канализационни езера.

Такива риби натрупват тежки метали и това е опасно за здравето. То може да бъде заразено с червеи, което също ще доведе до увреждане на организма.

Любителите на риболова трябва да помнят, че рибата не е полезна, когатощитовете казват: "Плуването е забранено!"

Не можете да купувате каракуда на спонтанни пазари, в противен случай един безскрупулен продавач може да възнагради лошото качество на рибата, защото там не преминава санитарния преглед.

Как да изберем карась

Преди да приготвите шаран, трябва да ги изберете внимателно. Обърнете внимание на очите, така че те да не са замъглени. Коремът е твърд. Тези качества показват свежестта на рибата.

Често продават жива риба. Няма съмнение, че е свеж.

Рецепти за готвене

Изберете риба, можете да го приготвите. Първо, шаран трябва да почистите везните, червата и старателно измийте. За първия курс можете да използвате главата. Но не забравяйте да отрежете хрилете, тъй като те дават горчивина. Бульон без тях ще бъде по-лек.

Пикантна супа

Съставки:

 • Лук - 1 бр.
 • Картофи - 4 бр.
 • Растително масло - 40 гр.
 • Карасик малък - до 10 бр. или 5 - 8 броя големи риби.
 • Горчив пипер - 2 броя по 0,5 см.
 • Домат - 2 бр.
 • Български пипер - 1 бр. (Sweet).
 • Вода - 2 литра.

Обелете картофите, лука и рибата, измийте всяка съставка. Потопете доматите в гореща вода и след това в студена вода, обелете ги. Лукът се нарязва на малки кубчета и се поставя в тенджера с дебело дъно. Изсипете растително масло и изпържете лука, настържете доматите в купа и ги изпратете на лука, нарязани на кубчета от 1,5 см. И го изпратете на лука иДомати, разбърквайте, за да не се изгарят картофите. Дългите запържвания не трябва да са достатъчни, за да се промени цвета на картофа.

Налейте 2 литра вода към съдържанието на съда. Сваретеминути 15 . Сложете в кипяща риба супа. Пуснете горещата чушка. Сварете още 20 минути. Сложете ситно нарязаната чушка. Сварете пет минути. Сол на вкус. Пикантната супа е готова. Ако е приготвена за деца, достатъчно е да сложите малко парченце лют пипер или да не го сложите изобщо.

Пържен шаран

Разбира се, караците са вкусни, пържени в растително масло. Но мнозина се страхуват да ги готвят, защото имат много малки кости. Необходимо е да се направят прорези на сурова риба през гърба чрез1 cm . Така ще се пече добре и няма да почувствате костите. Разточете се в брашно. Запържете рибата до златисто кафяво, а след това - нарязаните лукови пръстени в растителното масло, на което е сварено.

Долейте, ако маслото е ниско. Не забравяйте да сол всичко на вкус. Сложете лука върху рибата на скара. Ястието е готово. Приятно апетит!

Колко можеш да промениш решението си, докато ловиш рибата, докато чакаш ухапване? И сега цялата информация за карака, който живее в сладководния резервоар, дойде на ум. Но караците се намират в солена вода. Но за тях е друга история.