Риба сом - ползите и вредите за тялото

Обикновените соми, които живеят във водите на повечето европейски страни, както и в Русия, имат интересни характеристики на физическото тяло. Има продълговата глава и много дълга опашка. Тази риба е известна със своя необичаен вкус, така че риболовците често се опитват да я уловят. Те се занимават не само с куката, но и със силиконови примамки и тролинг.

Въпреки разнообразието на други видове риба в сладките води, много рибари предпочитат тази конкретна риба, защото тя има специален вкус и доста дълъг, месест орган.

Риба сом

\ t

Това лице е една от най-големите риби в сладките води на по-голямата част от Русия и Европа. Тя ехищник . Агресията на тази риба се простира не само към малките риби, но може дори да вземе малко дете или куче и да плъзне заедно. Такива случаи обаче на практика не се срещат напоследък, тъй като броят на този индивид значително намалява поради неконтролирания лов и бракониерството.

Цветът на този хищник е напълно различен, от тъмно сиво до зеленикаво. Има голяма закръглена глава и много малки и много остри зъби. Сомът има два дълги мустака, които го отличават от другите видове. Очите са сравнително малки в сравнение с главата.

Теглото на този хищник е многоголям, дори достига400 kg . Най-дългият екземпляр, намерен във водните обекти на Русия, е билоколо 4 метра . Но средно, сомът не расте повече от20-25 кг .

Обикновено живеят на дъното на резервоар с прясна вода и намират най-дълбокото място за живеене. Ето защо, за да улови такъв човек изисква умения. Тяхната дейност пада през зимата, от пролетта отново расте. През цялата зима те са в най-дълбоката яма и не се измъкват от нея.

плячката на този хищник са дребни риби, жаби, речни мекотели и всякакви малки животни, които могат да попаднат във водата. В този случай, сомът ловува не спонтанно, той чака своята плячка и рязко се втурва към него, хващайки своите малки и остри зъби.

Сомът може да яде и удави животни или птици, които са паднали във водата. Често се нарича вода, тъй като по този начин пречиства водните тела от продуктите на разпад и гниенето.

Обикновено се улавят с различни видове примамки. Месото му има интересен вкус, а много, защото тази голяма и тежка риба. Хората обичат да ги приготвят в различни варианти на ястия. Месото им е много полезно, защото съдържа голямо количество витамини и микроелементи. Все пак трябва да се знае задължителната пълна термична обработка на речните риби, тъй като там често се заразяват паразити.

Ползи

Този хищник съдържа не само незаменими аминокиселини, но и следните вещества:

 • Витамини от група В.
 • Витамин А.
 • Витамин РР.
 • Витамин С.
 • Витамин Е.
 • Магнезий.
 • Фосфор.
 • Флуор.
 • Калий.
 • Калций.
 • Хром.
 • Цинк.
 • Желязо.
 • Мед.

Наличието на голям брой полезни компоненти допринася за подобряване на апетита, повишаване на настроението и подобряване на човешкото благосъстояние.

Диетолозите ценят високо месото на тези индивиди, тъй като то е изключително полезно за цялото човешко тяло. То има положителен ефект върху:

 1. Черен дроб.
 2. Сърце.
 3. Бъбреци.
 4. Стомашно-чревни.
 5. Нервната система.

Полезно е да се използва храна от този хищник за бременни жени, кърмачки и деца над три години. Възрастните хора също са изключително полезни за ядене на това месо. Желаното количество консумирана храна е около 250 - 300 грама три до четири пъти седмично.

Месото от тази риба е нискокалорично. Той съдържа около115 ккал на 100 грама . Ето защо, диетолозите препоръчват да го използвате за хора, страдащи от затлъстяване, или тези, които искат да отслабнат.

Сома не съдържа въглехидрати, така че е напълно усвоява, не се отлага под формата на телесни мазнини. Неговата хранителна стойност е много висока. Човек ще се почувства наситен, след като взе малко парче от това подхранващо месо.

Сомът е полезен за подобряване на храносмилането, укрепване на костната тъкан, подобряване на външния вид на ноктите, кожата и косата, тъй като съдържа значително количество ценни компоненти в състава.

Вреди

Както при всяка риба, сомът има някои ограничения върху приема. Той е противопоказан за тези, които страдат от следните проблеми:

 • Алергия.
 • Хора, които страдат от уролитиаза в случай на приемане на пушено или осолено месо.

Като цяло сомът е напълно безопасен за човешка консумация, ако е правилно и старателно приготвен. Често се дава на малки деца над 2-3 години, тъй като съдържа голям брой аминокиселини и други ценни компоненти.

Съвети за използване

Ястия от този индивидса разнообразни . Можете да го пара, пържи, варят, къкри, пекат във фурната. Най-често срещаната рецепта еухо от сома . Тя се готви много просто. За готвене ще ви трябва малка риба, предварително почистена и нарязана. Костите трябва да бъдат премахнати до максимум. Месото се вари, докато половината готвят, след което се добавят фино нарязани картофи, печени моркови и лук, както и сол и пипер на вкус.

В края можете да поръсите ухото с магданоз и копър. Някои обичат да добавят босилек, кантарион или други подправки и подправки. Това ястие се харесва не само от възрастни, но и от деца, но е необходимо месото да се свари особено внимателно, за да се елиминират напълно възможните паразитни включвания.

Някои хора казват, че речната риба имавкус и мирис на кал . За да го елиминирате, трябва да започнете да готвите, накиснете месото в разтвор на лимонена киселина за около половин час. За товавреме лимонена киселина напълно разтваря всички странични миризми и вкусове. Също така добра рецепта за да се отървем от вкуса и миризмата на тина го накисва в млякото. В този случай е необходимо да го накиснетеза около 40 минути .

За да си избереш сом, когато купуваш, обърни внимание на цвета и формата на тялото. Тя трябва да бъде правилната дори форма, да няма чужда миризма. Ако покупката трябва да бъде замразена, тогава трябва да обърнете внимание на продукта във вакуум. Такава опаковка качествено запазва свойствата на месото и ви позволява да я съхранявате за по-дълъг период.