Дневен сън: какво е полезно и вредно

Напоследък темата за дневния сън става все по-актуална. Някои смятат, че тя допринася за нормализирането на всички процеси в организма, помага за справяне с умората и подобряване на здравето. Други смятат, че следобедната сиеста е безполезна и дори вредна. Но наистина ли е?

Характеристики на сън за обяд

Традицията на сън през деня идва от древността. Представители на богатия клас често практикуваха такава ваканция. Това може да се обясни с проста скука.

През Средновековието, когато понятието за електричество изобщо не съществувало, хората си легнали при сутринта. През зимата те бяха принудени да напуснат бизнеса много преди нощта.

Говорейки за различията между традиционния нощен и нощен сън, е важно да се отбележи, чемножеството от етапи е почти същото , което не може да се каже за тяхната продължителност. Обикновено дълбоките етапи през деня сиеста са много по-малко от повърхностните. Това се влияе както от наличието на стимули (като допълнителни звуци или ярка светлина), така и от липсата на мелатонин .

Ползи от дневния сън за дадено лице

Повечето експерти са съгласни, че почивката през деня е от полза. Правилно организираният сън може:

 • Отстранете напрежението . След като обикновено нямасамо релаксация на мускулите, но също и нормализиране на нервната дейност.
 • Подобряване на умствените способности . Проучванията показват забележима разлика в способностите преди и след кратка почивка. То също има положителен ефект върху паметта и концентрацията.
 • Намаляване на сънливостта . Ако не можете да се отпуснете напълно през нощта, можете да запълните липсата на енергия през деня.
 • Развесели . Практикувайки редовна следобедна почивка, има увеличаване на настроението и креативността след сън.
 • Увеличаване на оперативността . Справедливи както за физическа, така и за умствена работа.
 • Нормализира метаболизма в тялото . Хората, които водят здравословен начин на живот, особено ценят ежедневната сиеста. Това може да се обясни с факта, че такава почивка помага на организма да усвоява правилно храната. Липсата на сън може да предизвика хормонални смущения, увеличаване на теглото и дори развитие на диабет.
 • Намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания . Проучванията показват, че редовната сиеста може да намали риска с 30-40%.

Важно е да се отбележи, че ежедневната почивка, практикувана редовно, е в състояние да установи биоритми в тялото. То също ще помогне да се избегне чувството на умора или летаргия веднага след събуждането.

Вреда на сиеста

Следобедната почивка може да донесе не само положителен резултат. При някои обстоятелства това може да предизвика отрицателни ефекти върху организма.човек. В какви случаи е необходимо да се отказва дневен сън?

 • Вие страдате от безсъние . Ако нарушенията на съня са постоянни, по-добре е да се въздържат от всякакъв вид дневна почивка.
 • Вие сте заспали по време на период на намалена активност.
 • Последните проучвания показват, че това време е различно за совите и жабите. Въпреки това, независимо от това, резултатът от съня през този период обикновено става главоболие и повишена сънливост.
 • Депресията не ви оставя . Почивка през деня често допринася за задушаване на хората с депресия. Проблемът няма да изчезне дори ако се спазват правилата и правилата на сиестата. Ето защо, в състояние на депресия, по-добре е временно да се откаже от практиката на дневния сън.
 • Възраст . След навършване на 40-годишна възраст, съществува риск от развитие на различни заболявания, включително диабет, високо кръвно налягане и дори състояния преди инсулт. В този случай в мозъка са възможни фатални кръвоизливи, причинени от нестабилно състояние на тялото по време на дневния сън.
 • Имате диабет . Защо диабетиците не спят през деня? Това може да се обясни с факта, че през този период е възможно повишаване на нивата на кръвната захар, което може да бъде изпълнено със сериозни последствия.
 • Не следвате препоръчания режим . По време на празниците е важно да се вземат предвид редица правила, необходими за нормалното благосъстояние. Неспазването им често води до намалена активност и умора.

Правила за безопасен сънследобед

За да се даде само полза на обяд, е важно да се организира правилно.

На следващо място, основните правила и препоръки, които ще помогнат в това:

Оптимално време

Интервалътмежду 13 и 14 часа на ден се счита за най-доброто време за сиеста . Експертите казват, че в този момент тялото е в остра нужда от почивка. В допълнение, почивка в този период се счита за най-полезен за здравето.

Струва си да се отбележи, че процесът на сънне трябва да надвишава 30 минути . Всъщност през този период силите се възстановяват особено бързо.

Важно е да се избягва за кратко време след залез слънце. Резултатът ще бъде нарушение на нощната почивка, причинено от негативния ефект от производството на мелатонин.

Организация на съня

Преди да заспите, уверете се, че светлината не прониква в помещението. Ако не е възможно да затъмните стаята, поставете специална нощна превръзка. Това трябва да стане, защото слънчевата светлина не само дразни очите, но и дава на тялото сигнал да се събуди.

Сомолозите препоръчват да се избере не твърде мека повърхност за сън. Така че, вместо легло, диванът или диванът биха били по-добри.

Когато човек се потопи в състояние на сън, всички вътрешни процеси в тялото се забавят. Тази функция често предизвиква усещане за студ в спалния вагон. Затова си заслужава предварително да се подготви одеяло или леко одеяло.

Заключение

Следователно може да се заключи, че правилната организация иПерфектното спазване на препоръките ще бъде ключът към една здравословна почивка. Ако няма противопоказания, е възможно и дори необходимо да спите през деня. Оценявайте тялото си и се отпускайте с полза.