Овлажнител за апартамента: ползите и вредите

Влажността на въздуха е един от най-важните параметри на микроклимата, който има значителен ефект върху човешкото тяло. Към днешна дата световните производители на домакински уреди предлагат готови решения в областта на осигуряване на необходимото ниво на влажност в къщата.

Има много мнения за вредността и полезните свойства на овлажнителите. По-долу разгледайте основните предимства и недостатъци на подобно климатично оборудване.

Овлажнител за апартамент: какво е това?

Влажността се отнася до количеството водна пара в околната среда. Ниската стойност на този параметър е вредна за живите организми. Хората, които са били в стая с такъв микроклимат от дълго време, имат проблеми: кожата бързо застарява, имунитетът намалява, лигавиците на очите и назофаринкса и др. Растенията, живеещи в суха среда, бързо изсъхват и умират.

Дървесното обзавеждане за дома с недостатъчна влага стана неизползваемо преди време. За решаването на този проблем е овлажнител. Това климатично устройство, в зависимост от вида и характеристиките, е в състояние успешно да изпълнява функциите на овлажняване, почистване и йонизация.

Много усъвършенствани модели са оборудванис хигрометър , с възможност за автоматично изключване при липса на вода и ароматизиране. Съвременните овлажнители се различават по принципа на работа, мощност, обема на водния отдел, наличието на допълнителни функции и други параметри. Благодарение на това можете да изберете най-подходящата опция, която да съответства на площта на жилището, личните предпочитания и размера на портфейла на потребителя.

Ползи от овлажнител за апартамент

Липсата на необходимото ниво на влажност в помещението е изпълнена със сериозни проблеми за живия организъм. Болести на кожата, респираторни заболявания, намален имунитет - това е един непълен списък, който може да доведе до сухота в стаята. Особено опасно е липсата на влага в къщата за малки деца.

Овлажнителят създава комфортни условия за човешка дейност, нормализирайки микроклимата в жилищна среда. Ниската влажност също носи рискове за домашни любимци. Причината за това е високата температура на телата на домашните любимци и повишеният топлообмен с околната среда.

Ниското съотношение на влажност също е вредно за обектите във вътрешността. Дървени мебели, картини и книги бързо стават безполезни, ако в стаята за дълго време преобладава сух въздух.

Овлажнител за въздух неутрализира изброените по-горе заплахи. Предимствата на повечето видове такива устройства включват следните параметри:

 • Компактни размери, позволявайки на овлажнителя на помещението да се побере в малка част от пространството.
 • Относително безшумна работа , без да се нарушава комфорта дори и през нощта.
 • Безопасност на употребата , поради което възрастните не трябва да се тревожат за живота на децата и домашните любимци.
 • Ниско потребление на енергияи липсата на допълнителни разходи в семейния бюджет.
 • Наличие на допълнителни опции , които могат да опростят работата на устройството и да увеличат максимално ползите от него.

Увреждане на домашния овлажнител на въздуха

Домашният овлажнител на въздуха е климатична технология, проектирана и обмислена, като се вземат предвид съвременните потребности на човека от комфорт и безопасност. Въпреки това, с всичките си предимства, някои модели имат свойства, които намаляват привлекателността на това устройство в очите на средния потребител. Основните са:

 • Шум . Този недостатък се осигурява от овлажнител на пара поради принципа на работа на гореща пара. Когато кипи водата в специалното отделение на устройството, устройството създава характерен шум в помещението.
 • Гореща пара . Вторият недостатък се отнася и до функционирането на парното климатично оборудване. Части от пара, които излизат навън, могат да причинят изгаряния при деца и животни, които са близо до небрежност. В допълнение, такова въздействие може да бъде вредно за тапети и дървени мебели в условията на продължителен контакт.
 • Ниво нагоретемпература на въздуха . Парен тип е източник на повишена температура в помещението. Горещият въздух намалява производителността и създава риск от заболяване.
 • Бял цъфтеж . Подобен ефект се получава и при използване на ултразвуков овлажнител. Ако влеете вътре нефилтрирана вода, водната мъгла, генерирана от такова устройство, ще съдържа частици соли и минерали. Когато се разпределят в пространството, такива елементи се нанасят върху мебели и други предмети от бита, като по този начин причиняват вреда на външния вид и дълготрайността на интериора.
 • Преовлажняване . Някои модели устройства не са оборудвани с вграден хигрометър, което може да доведе до проблема, обратно на сухия въздух.

Съвети за използване на овлажнител

При правилна работа овлажнителят може да продължи дълго време. По-долу са дадени някои съвети, поради които това устройство ще работи много време и ще донесе положителни емоции.

 1. Подменете водата и филтрите в устройството своевременно.
 2. Внимавайте за безопасността на устройството, особено ако в къщата има деца и животни.
 3. Използвайте филтрирана или дестилирана вода при пълнене на отделението за овлажняване.
 4. Когато избирате овлажнител, обърнете внимание на допълнителни функции: хигростат, автоматично изключване, йонизатор и др.
 5. Монтирайте оборудването върху равна, стабилна повърхност.
 6. Изключете уреда отако не планирате да използвате устройството за дълго време.

По този начин овлажнителят на въздуха е модерно, практично и удобно климатично устройство, чиято основна цел е да се нормализира нивото на влажност в помещението. Предимствата на този тип устройства са компактните размери, удобните режими на работа, наличието на разширена функционалност. Някои модели изискват специални условия на работа, чието неспазване може да бъде опасно за хората.