Халбит и неговият хайвер - полза и възможна вреда

Морепродуктите отдавна са престанали да бъдат нещо необичайно дори за тези, които не живеят на брега. Черупчести мекотели, ракообразни, всякакви видове риби - всичко може да се намери на рафтовете на супермаркетите. Но ако ползата е важна, предпочитание може да се даде на нещо познато, а не екзотично. Например, камбала.

Халибус накратко

Змиорката е месоядна риба с долно дъно с плоско тяло, подобно на камбала. Намира се навсякъде в северните части на Атлантическия и Тихия океан.

Известни са пет вида:

 1. Бяла коса(Атлантически и Тихи океан);
 2. Черно(известен още като sinekory)
 3. Фискален зъб(азиатски и американски).

Всичките пет вида се събират в промишлеността. Разликата между тях е само в местообитанието и размера; хранителната стойност е почти същата.

Хавирът от камбала се счита за деликатес и се осолява отделно. Той е голям колкото този на сьомгата, има приятен морски аромат и бял или светло бежов цвят. Понякога производителите оцветяват с мастило от калмари.

Каква е употребата?

Лекарите и специалистите по хранене винаги са хвалили и хвалят морски дарове, тъй като всички те по един или друг начин са богати на протеини, здравословни мазнини и много витамини. И камбала с хайвер в списъка на полезни морски дарове по редица причини не е последната.

 • Големи количества протеин и ниско съдържаниеНаситените мазнини правят тези морски дарове подходящи задиетична храна . Калоричното им съдържание не надвишава140 kcal на 100 g .
 • И рибата, и ястркът й са богати на мастни киселиниомега-3иомега-6 , които лекарите отдавна препоръчват за поддържане на следните системи: нервна (резистентността към стрес се увеличава, памет); кръвообращението (капилярите стават по-еластични); визуален (намален риск от късогледство); ендокринната (регулира производството на кръвната захар и холестерола).
 • Halibut съдържа достафосфор- 287 mg на 100 g, което е 41% от дневния прием. Участва в предаването на нервните импулси, подобрява работата на мозъка и нервната система като цяло, а също така увеличава абсорбцията на калций, което осигурява здравината на костите и зъбния емайл.
 • Тези продукти са богати найод , който е необходим за организма да: синтезира тироидни хормони; регулиране на енергийния метаболизъм (поддържане на телесната температура); висока умствена активност.
 • Много от тези морски храни ивитамин D(40 - 70% от дневния прием), което е необходимо в диетата за предотвратяване на рахит и сенилна крехкост на костите. Важно е и за женската красота - това е естествен бустер за дъбене и помага да се поддържа правилното тегло.
 • Хавирът от камбала съдържафолиева киселинаитокоферол . Тези вещества осигуряват здравето на женската репродуктивна система и често се използват в комплекслечение на гинекологични възпалителни заболявания.
 • Колагенътв състава на костта е необходим за еластичност на кожата, силни нокти и образуване на съединителна тъкан (връзки и стави), така че морските храни определено ще бъдат полезни за възрастните хора.
 • Въпреки че начинът на живот на камбала, вредните вещества и тежките метали в него е значително по-малък, отколкото в други хищни риби. Този факт се обяснява с факта, че е уловен в северните морета, които се считат за най-екологично чисти.

Възможна вреда

Микроелементите и витамините, съдържащи се в камбала и хайвера, са от полза, но в някои случаи не е много желана храна. Преди да купите тези деликатеси от морски дарове, няма да е излишно да изясните дали здравето ви позволява да се поглезите.

 • Рибата съдържаспецифични протеини , които причиняват алергии - не могат да се консумират от тези, които имат непоносимост към морските храни.
 • По същата причина - висок риск от провокиране на алергична атака - трябва да се внимава при бременност и кърмене. Ако преди това не са наблюдавани алергични реакции, приемливо е в диетата да се включат малки порции от самата писия, но не и ястрите му.
 • Тези морски храни не могат да се консумират в големи количества, ако тялото има излишък на йод или хиперфункция на щитовидната жлеза.
 • Забранено е да се яде камбала или хайвер при следните заболявания: хроничен нефрит (възпаление на бъбреците); остър нефрит по време на лечението; хронична бъбречна недостатъчностнедостатъчност; подагра. В тези случаи на пациентите се предписва строга диета с ниско съдържание на протеини и ограничение на солта в храната, и ако в случая на самата риба все още има възможност да се намери компромис (приготвя се прясно или прясно замразено), тогава ястрокът се събира само чрез ецване.
 • Хипертоничните пациенти също трябва да ограничават солта . Вареният продукт ще бъде полезен за тяхното здраве, но е по-добре соленият хайвер да се третира като деликатес и да се консумира в малки количества и само от време на време, за да не се провокират скокове на кръвното налягане.
 • Друга причина, поради която не се използват тези морски дарове, есклонността към оток , независимо от причините за това.
 • Избирайки yastork, трябва да се даде предимство на продуктаот естествен цвят . Ако производителят използва изкуствени багрила (E151 или E 152) за намаляване на разходите, това е изпълнено с гадене, общо влошаване на здравето, хранително отравяне.

Съвети и трикове

Halibut и неговият хайвер са скъпи морски дарове, така че ще бъде жалко, ако са избрани неправилно или развалени от готвенето. И това, и другото не представляват особена сложност, ако знаете няколко трика.

 1. При избора на прясно замразена риба, която е по-полезна от другите видове прибиране на реколтата, обърнете внимание наколичеството лед . Ако има много, възможно е продуктът да се замразява многократно, което не допринася за ползите от него.
 2. Целият труп е за предпочитане пред филето : при размразяване, предварително обработената заготовкагуби повече влага и става трудно.
 3. При рязане с камбалапървата стъпка е да се премахнат перките- те лошо миришат и могат да развалят вкуса на свареното ястие.
 4. Най-полезна и вкусна е ястрка, осолена в края на лятото или началото на есента, малко преди периода на хвърляне на хайвера.

Палтус и хайвер, които се извличат от него, в повечето случаи са полезни за хора от всякаква възраст и пол. Ако те не са противопоказани, тогава те ще бъдат достойна украса на масата по време на празници и в делнични дни.