Тенекиени съдове: какво е полезно и какво е вредно

Калай - метал, известен на човека от далечните времена. Сега думата "калай" може да напомни на човек за калай воин от приказка за Андерсен, или за голямата епоха на Средновековието и рицарските времена.

Калай се използва в много промишлени отрасли и не преминава през производството на прибори за хранене. Нека интересът към оловото леко се загуби, когато влезете в употреба калай, трябва да имате предвид какво да правите с него и дали да го използвате.

Какво е това

Олово обикновено изглежда много величествено . Можете да намерите чинии, купи за захар, саксии за кафе и чайници, чаши от калай.

Тези продукти никога не са направени от чисти метални сплави. Това се дължи на високата цена на чистия материал. В този случай обаче, за разлика от например златните сплави, друг елемент от сплавта е по силата на5-8% .

Съдовете, приготвени от калай, се считат за четвърти по стойност - продуктите, произведени от платина, злато и сребро, са по-високи в списъка.

Аргументи "За"
 • Като правило съставът на тенекиените съдовее абсолютно безопасен за храна . Продуктът в състава на материала от 95 до 5 може да се счита, че е направен добросъвестно и следователно е напълно подходящ за употреба.
 • Устройствата, изработени от този метал, изглеждат доста величествени -често тяхната повърхност е изпълнена с релефи, серифи, триизмерни рисунки. Това се дължи на факта, че калай е изненадващо пластмаса и ви позволява да изпълнявате най-сложните декоративни композиции.
 • Контактът с горещи храни и прегряване на тенекиени съдове не се влошава . Вредните вещества не се екскретират - само защото те просто не присъстват в доброкачествени продукти.
 • При устройства, изработени от този метал, храната никоганяма да придобие чужд вкус или мирис . Окисляването няма да се случи нито от страната на храната, нито от страната на съда.
 • Калайне влиза в реакции с храна . Използването му е абсолютно безопасно. Този метал отдавна се счита за най-добрия метал за създаване на кухненски прибори.
 • Комплектите или консервните комплекти ще бъдат идеални за подаръци за любими роднини или приятели, а наличието на такива ястия в къщата ще бъде показател за високия статус, богатството и богатството на човека. Освен товас течение на времето цената на тези продукти нараства все повече и повече . В бъдеще това може да бъде отлично наследство за бъдещите поколения или начин да се печелят пари чрез продажби. В някои случаи закупуването на тенекиени съдове е голяма инвестиция за бъдещето.

Аргументи "Против"

  Може би значимата дума против би билависоката ценана оловото. Както вече споменахме, калай се смята за един от най-скъпите метали, а цените на калай са по-евтини от платината, златото и среброто.
 • Не забравяйте заогромен брой фалшификати . Преди да купите калай продукт, трябва внимателно да прочетете в неговия състав. Калай е скъп метал, а цената на тези ястия винаги е впечатляваща. Това понякога се използва от недобросъвестни производители, които правят сплави в неправилно процентно съотношение, като ги продават на цената на подходящата сплав и добросъвестен продукт.
 • Съставът трябва да се чете внимателно и бавно, като се обръща особено внимание на процента на другия метал и неговото наименование. Идеален за елемента на ястия е възможността за сливане с мед или антимон. Ако в сплавта има олово - такива устройства не трябва да се купуват за употреба за съхранение или за ядене на храна. Оловото е токсичен компонент. Нещо повече, ястията с олово в състава потъмняват много по-бързо и става непривлекателна и по-бърза.
 • Съществен недостатък на такива продукти езадължителната необходимост от ръчни грижи . Уредите за миене в съдомиялна машина няма да работят, твърди гъби и кърпи също трябва да бъдат изключени - освен ако, разбира се, не искам да запазя презентацията.
 • Без подходяща грижа, металът има тенденция даопетнява , след което ще е необходимо ръчно полиране. Не е толкова трудно да се задържи, но дори и така ще доведе до изразходване на времето. В допълнение, има риск от неопитност развалят продукта.

Съвети за грижа

Да не се крие - да се грижи за това богатство е изключително трудно. Като истински луксозен предметза такива ястия се нуждаете от око и око.

Преди всичко трябва да сте готови за появата на патина - тъп цвят, който придава на продукта специален цвят. Колекционерите са много ценени и дори желаят да платят кръгла сума за закупуване на предмети, покрити с такова докосване. Ако калай се съхранява в къщата като инвестиция в бъдеще - не се притеснявайте за това.

 1. Ако съдовете се използват по предназначение, достатъчно еда се почистват от остатъци от храна навреме . Това е достатъчно, за да поддържате чиниите в ред.
 2. Можете да използватесода за печене . На почистващите свойства на сода лекции не може да проведе, защото всички чували за тях. Тук трябва да сте изключително внимателни, за да не оставите вредни драскотини по устройството.
 3. За полиране можете да приготвите паста от оцет, сол и брашно. Такава паста се използва без вода, прилага се със стандартен тампон върху цялата повърхност на продукта, след което се измива и суши.
 4. Обикновените картофи с креда или обикновеното зеле могат да помогнат. Достатъчно е да избършете цялата повърхност на съдовете за почистване и да изчакате малко - това ще върне продукта на блясък и красота.

Заключение

Калаените продукти в къщата са символ на богатство и лукс, поради което е необходимо да се приемат сериозно такива продукти. Разбира се, необходимо е да се адаптира и придобие способността да се поддържа качеството и представянето. Както във всеки друг бизнес, тук са необходими хитрост и известна находчивост.

Такова изделие изобщо няма да навреди на здравето. Можете лесно да забравите за слуховете, защото изследваниятаВъпросната страна категорично уверява, че няма да има опасни реакции между калай и хранителни продукти.

Освен това, тенекиените съдове могат да бъдат отличен подарък, изразяващ важността и значението на получателя. И можете да дадете това без страх и предразсъдъци.