Ползите и вредите на зърната за човешкото тяло

Фасулът е ценна храна и носи страхотно здраве за нашето здраве, тъй като те съдържат в състава си много витамини, минерали и микроелементи, необходими за нормалното функциониране на организма.

Голямо разнообразие от ястия се приготвят от този зеленчук, освен това, богатите на протеини зърна обикновено са едни от основните продукти в диетата на вегетарианци и вегани, както и хора със строга диета.

За съжаление, този прекрасен зеленчук не е толкова безопасен за здравето и, ако се използва неправилно, може да бъде вреден вместо очакваните ползи.

Как един зеленчук влияе на нашето тяло, какъв е неговият химичен състав, какво трябва да се помни по време на консумацията на боб - това и много повече по-късно в статията.

Фасул - основна информация за продукта

За начало, малко позоваване от биологията: растението, което всички знаем, е фасул, принадлежащ към семейството набобови растения , разделени на много видове: стъблото (което от своя страна е червено, бяло, черно), черупки, аспержи ... с други думи, има много разновидности на боб, и всеки от тях има специален вкус и хранителни качества.

Отглеждането на зеленчуци съществува от много векове - растението все още се консумира от древните ацтеки, местните жители на Южна Америка идревна Индия. В момента бобът е широко разпространен и се използва в хранителни продукти по целия свят.

Продуктът е особено популярен сред вегетарианците, тъй като при бобовите зърна те компенсират липсата на протеини в храната, тъй като тази зеленчукова реколта съдържа този елемент в изобилие.

Фасулът е известен със своя вкус и изключителна хранителна стойност : ястията от това растение напълно се насищат и задоволяват глада за дълго време. Изключително важно е обаче този продукт да бъде подготвен правилно, за да се постигне максимална полза и да не се увреди здравето, тъй като в суров вид много сортове бобени зърна са отровни.

Полезни свойства за тялото

\ t
 • На първо място, фасулът трябва задължително да бъде включен в хранителния режим на хора, които не ядат месо по една или друга причина (на гладно, строга диета, вегетарианство или веганизъм). Този продукт елидер сред зеленчуковите култури с протеиново съдържание , 100 г боб съдържат около 25-30 грама от този елемент. Напомняме, че протеинът трябва непременно да се консумира от човека, тъй като той е пряко свързан с "изграждането" на тялото и мускулите, в развитието и растежа на тъканите и клетките.
 • Също така в тази зеленчукова култураима високо съдържание на сложни въглехидрати , които бързо и ефикасно задоволяват глада и не се отлагат в телесните мазнини.
 • Има достатъчнокаротин(витамин А) във фасула, който е необходим за правилното развитие на костите, зъбите, както и за здравето на очите и предотвратяването на много очни заболявания.
 • Растението е изключително богато ие необходим магнезий нормално функциониране на сърдечно-съдовата система. Магнезият укрепва сърдечния мускул, регулира кръвното налягане, значително намалява риска от инфаркт и инсулт.
 • Фасулът съдържавитамини от група Б . Тези елементи участват в метаболитни процеси, протичащи в организма, регулират разделянето и усвояването на храната, подобряват функционирането на нервната система.
 • Желязотов състава осигурява нормалното функциониране на кръвоносната система, участва в синтеза на хемоглобина в организма.
 • Фасулът е богат нааскорбинова киселинаиантиоксиданти , които укрепват имунната система, забавят процеса на стареене и износват вътрешните органи. Антиоксидантите също намаляват риска от рак.
 • Сяратакато част от него се бори добре срещу инфекциите в тялото, почиства червата от вредни вещества и токсини.
 • Когато се използва фасул , нивата на холестерол и на кръвната захарнамаляват, налягането се нормализира и се подобрява кръвообращението в тялото.
 • Високото съдържание на естествени влакна и диетични фибриоказва благоприятен ефект върху работата и състоянието на храносмилателната система. Аминокиселините подобряват храносмилането, благодарение на тези вещества, протеините и другите полезни елементи се абсорбират по-добре от храната.
 • Редовната консумация на зеленчуци издравето на пикочно-половата система имат добър ефект . Цинкът в продукта е необходим за нормалното функциониране на човешката репродуктивна система.
 • Фасул, притежаващ лекият диуретичен ефектосигурява бързото елиминиране на токсините и отпадъците от организма, като по този начин значително подобрява състоянието му.

Възможна вреда

 • Повечето видове сурови зеленчуци не само не са полезни, но също така са токсични имогат да причинят отравяне , ако не се приготвят правилно.
 • Фасулът не се препоръчва за малки деца, тъй като може да причини проблеми с храносмилането; За да въведете този зеленчук в диетата на бебетата се нуждаят от около три години.
 • Фасулът понякога може да предизвика увеличаване на газове и газове.
 • Някои специалисти по хранене също са поставили под въпрос ползите от консервираните продукти. По-добре е, разбира се, да използвате самостоятелно отгледани и варени зеленчуци.
 • При наличието на заболявания на стомашно-чревния тракт, проблеми с черния дроб, яденето на зърна е по-добре да се откаже, защото те могат да “претоварят” стомаха.

Съвети

 1. Опитни домакини знаят, че преди да приготвят ястия от фасул, трябва да се оставят във вода в продължение на 8-10 часа. Това е необходимо, за да омекоти зърната и да ги насити с влага.
 2. Освен това в процеса на накисване от зърната се измиват полизахаридите - вещества, които не се абсорбират от нашето тяло и следователно водят до увеличаване на образуването на газ.
 3. Термичната обработка е задължителна за продукта, тъй като суровият зеленчук може да причини сериозно отравяне. При излагане на горещи температури около 85% от полезните елементи се задържат в зърната.
 4. Магазинконсервираният боб носи малко полза за тялото. По-добре е да се консумират консерви от собствено производство, които не съдържат вредни вещества.

Заключение

Боб - продукт, изключително полезен и необходим за нашия организъм. Тази зеленчукова култура подобрява храносмилането, има благоприятен ефект върху сърцето, а също така, поради високото си съдържание на протеин, участва в изграждането на костната тъкан и развитието на клетките.