Захарна тръстика - ползите и вредите за организма

Полезните свойства на бялата рафинирана захар, с която сме свикнали, все повече се подлагат на съмнение от много диетолози и специалисти по здравословно хранене. От гледна точка е, че традиционната гранулирана захар, получена от цвекло, всъщност е безполезен продукт и освен това може сериозно да навреди на тялото ни по време на ежедневна консумация. И това мнение не е без значение: излишъкът на захар всъщност води до затлъстяване и различни заболявания.

Поради тази причина вниманието на потребителите все повече преминава към алтернативни подсладители, т.е. захари, произведени от други суровини и следователно има различни хранителни качества: клен, палма, ванилия, тръстика ...

Това е захар от захарна тръстика, нейните свойства и ефекти върху тялото, и тази статия е посветена.

захарна тръстика - какво е това?

И така, какъв е този продукт и как то се различава от обичайното цвекло?

В Индия растение, като напримерзахарна тръстика, расте от древни времена . Това е малко като бамбук в неговия външен вид. Именно от това растение се произвежда кафява (или тръстикова) захар и нейната история датира от много векове - захар от тръстика.Започва да прави по-рано рафинирана захар от цвекло, все още в древни азиатски страни.

При производството на продукта от тръстика се използва малко по-различна технология, отколкото при производството на гранулирана захар от цвекло. Когато "извличане" на естествена захароза от захарна тръстика произтича от растението се откроява меласа, черна меласа. Тя е тази, която придава кафяв оттенък и специфичен лек аромат.

Защо тръстиката се счита за по-благоприятна за тялото? Заради естествената му меласа, която се състои от много полезни елементи и минерали.

Ползи от продукта за тялото

\ t Какъв е благотворният ефект на рафинираната захарна тръстика върху нашето здраве?

 • Поради специалната технология на производство в кафява захар от , повече витамини и микроелементи са защитени , отколкото в обичайното ни цвекло. Това е, което причинява голямата полза от този продукт за тялото. Така кафявата захар съдържа впечатляваща доза желязо в състава и следователно може да помогне с нисък хемоглобин, анемия.
 • Препоръчва се използването на захарна тръстика и вегетарианци или хора на строга диета, тъй като продуктътима високо съдържание на витамини от група В и желязо . Тези елементи имат засилващо въздействие върху имунната система, забавят процесите на стареене и влошаване на организма.
 • Продуктът можеда подобри функционирането на нервната системаида се справиефектите на стреса , повишават настроението и нормализират съня. И естествената глюкоза, която присъства в състава, многократно подобрява умствената дейност, паметта и вниманието.
 • Поради наличието на фосфор и калций в неговия състав, кафява захар имаблагоприятен ефект върху зъбите и костите , като ги засилва и намалява риска от наранявания на опорно-двигателния апарат.
 • Захар от тръстиканормализира функционирането на черния дроб и далака .
 • Съдържащият се в продукта калий и магнезийса необходими за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система и за предотвратяването на много заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.
 • Кафявата захар също е полезна за храносмилателната система , тъй като съдържа фибри и диетични фибри. Тези елементи улесняват процеса на усвояване на храната и отстраняването му от тялото, както и бързо и трайно задоволяване на глада.
 • Може да ускори обменните процеси и - при условие че няма злоупотреба с продукта - да допринесе за загуба на тегло.
 • Тя може да се използва успешно не само в храните, но и в козметологията, а именно, по време на епилация, като съставка на пастата.

Противопоказания и възможна вреда

Разбира се, всички знаем, че прекомерната консумация на захар - както традиционното цвекло, така и екзотичната тръстика - е вредна за здравето, а именно:

 • Това води до появата на излишни килограми и увеличаване на мастните резерви . И затлъстяването, от своя страна, значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания идиабет.
 • Струва си да се контролира количеството на гранулираната захар в хранителния режим на възрастните хора, тъй като то можеда повиши нивото на холестерола и глюкозата в организма , което е изпълнено с проблеми с кръвоносните съдове и сърцето.
 • Прекомерната рафинирана захар може да предизвика алергични реакции , особено при деца.
 • Не се препоръчва употребата на продукта в случай на заболявания на панкреаса (тъй като именно тя е отговорна за абсорбцията на глюкоза), тъй като гранулираната захар дразни островния апарат на жлезата и може да наруши функционирането му.
 • Противно на общоприетото схващане, захар от захарна тръстика (в чист вид)не се допуска да се консумира при захарен диабет .
 • Злоупотребата с рафинирани продукти многократноувеличава риска от болестта на Алцхаймер- това е доказано от многобройни изследвания.

Препоръки за употреба

 1. Максималната полза и минималната вреда за организма носинерафиниран продукт . Този надпис трябва да е върху опаковката. Обърнете внимание на това, когато избирате тръстикова захар.
 2. Често е възможно да се препъне върху фалшификат, така че е важно да се знае как да се разграничи истинската захар от фалшифицирането. Първо, обърнете внимание на страната на произход. Това могат да бъдат само страните от Латинска Америка или Югоизточна Азия.
 3. Друг начин за проверка е следната процедура: в топла вода трябва да се постави куб от рафинирана захар. Ако водата започне да се оцветява, тя вероятно е прикритакафяв ти продава обичайните цвекло продукт, но с багрила.

Заключение

Захартата от тръстика може да служи като отлична и, което е по-важно, по-полезна алтернатива на обикновената рафинирана захар от цвекло. Но трябва внимателно да изберете продукт, за да не се натъкнете на фалшиви или нискокачествени захари.