Rolls - добре и какво може да бъде вредно

Популярността на японската кухня по света сега се преобръща. Удивително е броят на заведенията, предлагащи разнообразни рецепти за суши и ролки. И наистина, националното ястие на японците, което е комбинация от ориз и различни видове риба и морски дарове, не може да остави никого безразличен.

Въпреки това, заедно с ентусиазирани ревюта за ролките, често е възможно да се срещнат много не много ласкателни думи за продукта. А някой дори твърди, че е много лесно да се отровиш с екзотично ястие.

Такъв ли е случаят? Какви са телата ни суши: полза или вреда? Тази статия е посветена на анализа на въпроса.

Rolls - какво е това?

За начало може би си струва да се разбере терминологията. Традиционното суши е бучка варен ориз, върху която се поставя риба или друга морска храна. И ролки - това е ролка (най-често от нори), която е пълна с всички изброени съставки.

А сега и история. Суши (въпреки че опцията за писане на „суши“ се смята за правилна) е традиционно ястие на страната на изгряващото слънце. В продължение на много векове японците ядоха варен ориз в комбинация с различни видове риба. И двата продукта, както е известно, са в основата на храненето на жителите на островната държава.

Комбинацията от ориз и сурова риба не е само добра комбинация от аромати. От древни времена японците са използвали подобен метод за дезинфекция и консервиране на рибни продукти, в резултат на което могат да се консумират доста дълго време.

Впоследствие започнаха да се появяват нови суши рецепти; вкусът на ястието става все по-изтънчен и многостранен, благодарение на успешната комбинация от подправки, морски дарове и различни подправки. Основните съставки на ролите: риба, специален ориз, листа от нори (водорасли). Използват се и зеленчуци, понякога плодове и много други продукти - всичко зависи от въображението на готвача.

В момента сушито се счита за един от най-популярните продукти в света.

Ползи за здравето

Струва си да се отбележи, че правилно приготвеното суши е продуктът , който е изключително полезен и питателен . Въпреки това, има случаи на отравяне на това ястие. Това се дължи на нискокачествени суровини, неправилна обработка на продуктите. По-долу ще разгледаме полезните свойства на "примерните" ролки, изработени от съставки с добро качество.

 • Основата на японското ястие ериба . Използвайте ролки зависи от това какъв вид морски живот имате на вашата чиния. Например, някои риби съдържат повече витамини и минерали, отколкото другите, така че ползите от него ще бъдат по-големи. Все пак, трябва да се каже, че всяка добра риба е от полза за здравето, тъй като съдържа много от основните минерали и вещества на организма: фосфор, калций,здрави мазнини и витамини.
 • Рибните продукти също винаги са богати намастни киселини : Омега-3 и Омега-6. Те са полезни за нормален метаболизъм, регулиране на хормоналните нива, както и за здравето и функционирането на женската репродуктивна система.
 • Продуктът е богат навитамини от група В , които участват във важни метаболитни процеси, хематопоетична функция и нервната система. Липсата на витамини в тази група причинява психични разстройства, неврологични заболявания.
 • От умерена консумация на ролките , мозъчната функция се подобрява , сънят се връща към нормалното и настроението се нормализира.
 • За имунитет, различни добавки, снабдени със суши, са изключително полезни: васаби има антибактериално действие, укрепва имунната система и джинджифилът може да повиши устойчивостта на организма към болести и вируси.
 • Ястията с морски дарове допринасят заподобряване на функционирането на сърдечно-съдовата система , стимулират притока на кръв и ускоряват храненето на тъканите и клетките.
 • Суши перфектно утолява чувството на глад и за дълго време дава усещане за ситост на човека.

Възможна вреда

За съжаление, висококачествените, безопасни ролки попадат по никакъв начин не винаги. Много производители, за да спестят пари, купуват риба не от първата свежест и нискокачествени продукти, което води до най-пагубните последствия.

 • Яденето на лоши ролки може да доведе до хранително отравяне, разочарование.стомашни алергии, обрив по цялото тяло.
 • Паразитите често могат да бъдат намерени в сурова риба, която не отговаря на стандартите. По този начин такъв продукт може да зарази човек с хелминти или да причини всякаква чревна инфекция.
 • Морските риби могат да бъдат наситени с тежки метали и токсични вещества, които влияят неблагоприятно на човешкото здраве. Особено опасна е рибата тон.
 • Злоупотребата с екзотично ястие може да предизвика разстройство на щитовидната жлеза.

Препоръки

 1. За да се сведе до минимум рискът от отравяне и заразяване с паразити,купуват суши само на проверени местаот добросъвестни производители.
 2. Не поръчвайте ястия с морски дарове в горещо време: производителите не винаги съхраняват суши в подходящи условия, така че можете да продадете един развален продукт.
 3. Най-безопасните топлинно обработени ролки, например пушени или пържени, са най-безопасните. Топлината убива паразитите.
 4. Злоупотреба с всякакви, дори най-качествени рула може да доведе до не най-приятните последствия: отравяне, нарушаване на храносмилателната система, обриви по цялото тяло.
 5. Суши -е висококалоричен продукти честото му присъствие в храната може да предизвика затлъстяване.
 6. Ястията от сурова риба трябва да се консумират в рамките на няколко часа след готвене, тъй като продуктът ще започне да се влошава. Никога не яжте ролки на следващия денкак са били приготвени - можете да се отровите.

Заключение

Японската кухня (по-специално - суши) е много необичайна и вкусна комбинация от голямо разнообразие от морски дарове. Ястията от ориз и риба са много здравословни, но само когато всички съставки са висококачествени и свежи. Ролките трябва да се поръчват само на добро, доказано място, в противен случай съществува риск от значително разваляне на здравето с нискокачествен продукт.