Допълнения: какво е то, какво е полезно и какво е вредно

21 век се характеризира с огромни промени във фармакологичната индустрия. Вековната народна мъдрост и знания в областта на биологичната химия постепенно се заменят с небиологични постижения на химията. Въпреки това, поради отклонението на лекарството от първоначалните си корени при лечението на заболявания, страничните ефекти започнаха да нарастват рязко.

Следователно появата на хранителни добавки, повечето от които естествено участват в жизнените процеси на човешкото тяло, се превръща в спасение за глобалната общност.

Общи понятия

Според разработчиците добавките се извършват между храни и билкови лекарства. Но те се различават от хранителните продукти дори в малки дози по ефективност, а от фитопрепаратите тяхната разлика се състои в стандартизирани дози, възможности за дълго съхранение и удобство при употреба.

Класификация

Допълненията се разделят на:

 1. Хранителни продукти . Основната им цел е да обогатяват нормално диетата с протеини и витамини.
 2. Парафармацевтицитеса незначителните компоненти на храната. Те включват и добавки, които спомагат за намаляване на общата енергийна стойност на диетата. Ето защо такива хранителни добавки се използват за профилактика и лечение на първичниетап на затлъстяване.
 3. Еубиотицитеподдържат чревната микрофлора в нормално състояние.

Имоти

Уникалните свойства на хранителните добавки включват лекота на употреба, съвместимост със стандартни и традиционни методи на лечение и всякакви хранителни начини. Освен това те не съдържат консерванти и чужди вещества.

Ползи

Охранители на здравето и дълголетието

Биологично активните добавки помагат на човешкото тялопо-лесно да се справят с различни заболявания , повишават издръжливостта и производителността, значително разширяват адаптивния капацитет на тялото в среда на постоянно нарастващ стрес. Те също имат положителен ефект върху метаболитните процеси в човешкото тяло.

Превенция на заболяванията

Употребата на хранителни добавкиувеличава продължителността на живота , намалява риска от заболяване. Съответно, разходите на застрахователните организации за медицинско обслужване се намаляват. Хората, които приемат хранителни добавки, държат младите хора на голяма старост. Те не трябва да отиват при лекарите и да харчат пари за скъпи лекарства. По този начин, употребата на добавки може да се счита за превенция на заболяването.

Предотвратяване на отрицателното въздействие на околната среда

\ t

Напоследък състоянието на околната среда се е влошило значително, особено в градовете. Ето защо градските диетолози, учените смятат диетолозите, трябва да вземат биологично активни добавки.

Подобряване на храненето

Днес, за съжаление, не всеки може да яде правилно. Има три основни причини: материалното благосъстояние, липсата на пълна информация за правилното хранене и вкусовите предпочитания. Но човешкото тяло трябва да получава ежедневно, според физиолозите, приблизително600 много различни хранителни вещества . Ето защо, за да може човешкото тяло да получи необходимите хранителни вещества, те прибягват до хранителни добавки.

Употреба по време на лечението

Обхватът на приложение на биологично активни добавки в процеса на лечение е доста обширен, тъй като хранителните добавки допълват човешкия организъм с основни микроелементи. Те се назначават:

 • В предоперативния период.
 • Като допълнителен агент при лечението на химически лекарства.
 • Засилване на ефекта от употребата на фармацевтични продукти.
 • За смекчаване на страничните ефекти.
 • През периода на възстановяване и с цел предотвратяване на заболявания.

Вреди

 • Предозиране . Преди да използвате хранителни добавки, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да избегнете предозиране. Особено внимателно е необходимо да се лекува употребата на добавки за хора на възраст, деца, жени, бременни и кърмачки.
 • Несъвместимост между биологичните активни добавки помежду си . Не се препоръчва да се вземат повече от две добавки наведнъж, за да се елиминира възможността от алергични реакции и несъвместимост на вещества, които могат да се съдържат в различни хранителни добавки.
 • Индивидуална непоносимост . Ако изпитвате неприятни усещания, докато приемате биологично активни добавки, трябва да спрете да ги приемате и да се консултирате с лекар, за да избегнете нежелани последствия поради индивидуална непоносимост.
 • Опасност от фалшифициране . Напоследък поради голямото търсене от страна на популацията на биологично активни добавки, тяхната фалшификация се е увеличила. Затова закупуването на хранителна добавка не трябва да става за продавача, който убеждава да купува добавки като лекарство, и не забравяйте, че те не са лекарство и тяхната цел е да оптимизират метаболизма. Също така, за да се избегне фалшифициране при закупуване е полезно да се знае, че хранителните добавки трябва да преминат държавна регистрация, въз основа на която са вписани в Регистъра на разрешените за употреба продукти.
 • Коректност на състава . Добавките в състава им трябва да бъдат балансирани възможно най-точно, в противен случай могат да причинят непоправима вреда на човешкото тяло.

Съвети за използване

Необходимо е да се прилагат хранителни добавкисъгласно приложената към тях инструкция . Обикновено те се приемат по време на хранене, тъй като са необходими компоненти на храната, необходими за човешкото тяло.

При тази техника се използва способността на човешкото тяло да предотвратява образуването на киселинност по време на абсорбцията на храната, което от своя страна води до запазване на основните компоненти по време на смилането на получената храна в стомаха.

Дори при получаванелекарите съветват биологично активните добавки да пият повече от два литра вода на ден. Те мотивират своите препоръки от факта, че водата е естествено превозно средство. Тя доставя хранителни добавки там, където са най-необходими.

Заключения

Неотдавна при лечението на много заболявания като адювант те започнаха активно да използват биологично активни добавки. Вярно е, че мнението за тяхното прилагане далеч не е двусмислено.

Но днес, поради факта, че качеството на храната в сравнение с предишните времена, използването на хранителни добавки за допълване на микроелементите, витамините и минералите, които не се доставят с храненето, са подходящи за човешкото тяло.